بر اساس گزارش اختصاصی شبکه کان نیوز (KAN News) در روز یکشنبه، اسرائیل در ماه سپتامبر به تاسیسات زیرزمینی تولید موشک جمهوری اسلامی ایران در نزدیکی شهر میصاف سوریه یک حمله مخفیانه کماندویی انجام داده است.
در این گزارش آمده است که در این حمله، دو مرکز مهم یعنی واحد مطالعات و تحقیقات علمی صنایع دفاعی سوریه و تاسیسات زیرزمینی تولید موشک سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران هدف قرار گرفتهاند
این گزارش میافزاید که اسرائیل از قبل در مورد این عملیات به آمریکا اطلاع داده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای دفاعی اسرائیل به کان نیوز گفتند که مرکز مطالعات و تحقیقات علمی سوریه بیش از یک دهه است که رصد میشود. بر اساس این گزارش، اسرائیل پس از اینکه متوجه شد جمهوری اسلامی ایران اجزای یک پروژه ساخت موشک دقیق را به این تاسیسات منتقل کرده است، برنامههای عملیاتیاش را آماده کرد.
در این گزارش با اشاره به اینکه «اسرائیل تصمیم گرفت به این تهدید فزاینده واکنش نشان دهد»، آمده است: «تصور میشود تصمیم برای اجرای این حمله تحتتاثیر نگرانیها در مورد جنگ جاری و افزایش احتمال این خطر بود که کارخانه موشکسازی ایران تولید انبوه این موشکها را شروع کند.»
کان نیوز همچنین اشاره میکند که سلاحهای تهیهشده قرار بود در اختیار حزبالله لبنان قرار بگیرند.
در پایان این گزارش آمده است که این عملیات در فاصله ۲۰۰ کیلومتری از خاک اسرائیل انجام گرفت و اجرای آن به منظور جلوگیری از رسیدن کارخانه به ظرفیت کامل تولید، «فوری» تلقی شد.
سرنگونی بشار اسد به ائتلاف سیاسی و نظامی «محور مقاومت» به رهبری جمهوری اسلامی ایران ضربهای بزرگ وارد کرد؛ این ائتلاف با نفوذ اسرائیل و ایالات متحده در خاورمیانه مخالف است.
در ۸ دسامبر ۲۰۲۴، به دنبال سقوط دمشق و پس از آن سقوط رژیم اسد، واحدهای زرهی اسرائیل به سمت منطقه حائل بین دو کشور که محل استقرار نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد بین سوریه و بلندیهای جولان بود، پیشروی کردند و مناطق اطراف استان قنیطره را با آتش توپخانه هدف قرار دادند. این نخستین بار در ۵۰ سال گذشته بود که نیروهای اسرائیلی، پس از توافق آتشبس ۳۱ مه ۱۹۷۴ جنگ یوم کیپور، در این منطقه مستقر شدند.
اهداف نظامی خاصی که یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل، نهم دسامبر به نیروهای دفاعی اسرائیل ابلاغ کرد، عبارتاند از تسلط کامل بر منطقه حائل و مواضع نزدیک، ایجاد یک منطقه امنیتی فراتر از منطقه حائل که عاری از تسلیحات سنگین و زیرساختهای تروریستی باشد و جلوگیری از مسیرهای قاچاق اسلحه جمهوری اسلامی به لبنان از طریق سوریه.
به باور بسیاری از کارشناسان، سرنگونی بشار اسد به معنای فروپاشی شبکه نفوذ سپاه پاسداران در سوریه، پایان طرح تغییر بافت جمعیتی آن کشور با هدف توسعه فرقهگرایی و بهرهجویی از امکانات سوریه برای براورده کردن اهداف منطقهای رژیم ایران است. افزون بر اینکه با سقوط اسد، نقش سوریه بهعنوان گذرگاهی برای انتقال تسلیحات به جنگجویان حزبالله لبنان و قاچاق مواد مخدر در منطقه پایان یافت.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، در یک نشست مطبوعاتی با خبرنگاران مدعی شد که «حضور ایران در سوریه برای دفاع یا حمایت از یک شخص، گروه یا حزب نبود بلکه برای کمک به استقرار صلح و ثبات و مقابله با تروریسم و داعش بود».
این در حالی است که کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با اشاره به حمایت جمهوری اسلامی ایران و روسیه از حکومت بشار اسد، گفته بود: «افراطیگری، روسیه و جمهوری اسلامی در آینده سوریه جایی ندارند.» اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه تازه منصوبشده سوریه، هم به مقامهای جمهوری اسلامی ایران هشدار داد در سوریه هرجومرج ایجاد نکنند و به اراده مردم سوریه و حاکمیت این کشور احترام بگذارند.
وبسایت المدن به نقل از یک منبع نزدیک به حکومت جدید دمشق گزارش کرده است که سوریه قصد دارد علیه جمهوری اسلامی شکایتی را در مراجع قضایی بینالمللی مطرح کند. گفته میشود که در این شکایت سوریه میخواهد تهران را به دلیل اقدام نظامیان و شبهنظامیان وابسته جمهوری اسلامی که «خساراتی جبرانناپذیر به مردم و زیرساختهای سوریه» وارد کردهاند، به پرداخت غرامت ۳۰۰ میلیارد دلاری ملزم کند.