اکسیوس خبر داد که دولت جو بایدن بهشکلی غیررسمی کنگره آمریکا را از یک توافق تسلیحاتی پیشنهادی هشت میلیارد دلاری با اسرائیل مطلع کرده است. این توافق شامل مهمات برای جنگندهها، بالگردهای تهاجمی و گلولههای توپخانه است.
منابع مطلع به این خبرگزاری گفتند که این توافق میتواند تا حدی از ذخایر فعلی ایالات متحده تامین شود، اما بیش از یک سال طول میکشد تا بیشتر حجم آن تحویل داده شود. این توافق احتمالا آخرین توافقی خواهد بود که دولت بایدن آن را تایید میکند.
این بسته تسلیحاتی که نیازمند تایید کمیتههای روابط خارجی مجلس نمایندگان و سنا است، شامل موشکهای ایم-۱۲۰سی-۸ آمرام (AIM-120C-8 AMRAAM) برای مقابله با تهدیدات هوایی مانند پهپادها، گلولههای توپخانه ۱۵۵ میلیمتری، موشک هلفایر ایجیام-۱۱۴ برای بالگردهای تهاجمی، بمبهای کوچک، کیتهای جیدام (JDAM) که بمبهای عادی را به مهمات دقیق تبدیل میکنند، کلاهکهای ۵۰۰ پوندی و فیوزهای بمب خواهد بود.
پیش از این در اواخر بهار ۲۰۲۴ آمریکا ارسال محمولهای شامل بمبهای ۵۰۰ پوندی را متوقف کرد، اما این بمبها بعدتر تحویل داده شدند. بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در ماه نوامبر از این سیاست انتقاد کرد و گفت که این تاخیرها بهزودی پایان خواهد یافت، که اشارهای بود به بازگشت ترامپ به قدرت.
اکنون اکسیوس نقل میکند که وزارت امور خارجه ایالات متحده به کنگره گفته است این توافق برای «حمایت از امنیت پایدار اسرائیل از طریق تامین مجدد ذخایر مهمات حیاتی و قابلیتهای دفاع هوایی» انجام میشود.
یک مقام آمریکایی گفت: «بایدن بهصراحت اعلام کرده است که اسرائیل حق دارد برای دفاع از شهروندانش و بازدارندگی در برابر تجاوزهای ایران و سازمانهای نیابتی آن مطابق با قوانین بینالمللی و حقوق بشر بینالمللی اقدام کند. ما همچنین امکانات لازم برای دفاع اسرائیل را تامین خواهیم کرد.»
در ادامه یک مقام آمریکایی نیز صحت گزارش اکسیوس را در گفتوگو با رویترز تایید کرد، اما وزارت امور خارجه آمریکا به اظهارنظر در اینباره پاسخی نداد. معترضان ضداسرائیلی ماهها است که خواستار تحریم تسلیحاتی اسرائیل شدهاند، اما سیاست ایالات متحده درباره اسرائیل تا حد زیادی ثابت مانده است.
در ماه اوت ۲۰۲۴ ایالات متحده فروش ۲۰ میلیارد دلاری جتهای جنگنده و دیگر تجهیزات نظامی به اسرائیل را تایید کرد. همچنین فروش تسلیحاتی به ارزش ۶۸۰ میلیون دلار نیز در نوامبر سال گذشته تایید شد.
از سوی دیگر، وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد که از ماه اوت ایالات متحده بیش از ۵۰ هزار تن تسلیحات و تجهیزات نظامی به اسرائیل ارسال کرده است. دولت بایدن میگوید در برابر گروههای تروریستی مورد حمایت ایران، مانند حماس در غزه، حزبالله در لبنان و حوثیها در یمن به متحد اصلیاش کمک میکند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
موشکهای بالستیک حوثیها در ماه گذشته میلیونها اسرائیلی را چندین بار به پناهگاهها کشاندهاند. در غزه، جنگ در شمال این منطقه ساحلی همچنان ادامه دارد و حماس نشان میدهد که حتی پس از تقریبا ۱۵ ماه جنگ، بازهم میتواند به اسرائیل شلیک کند. در لبنان، آتشبس شکنندهای برقرار است و نیروهای اسرائیلی همچنان زیرساختهای حزبالله را در جنوب این کشور کشف میکنند.
حملات علیه اسرائیل در سراسر خاورمیانه، که «جنگی در هفت جبهه» خوانده میشود، با حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ حماس آغاز شد. در این حمله تروریستها به اسرائیل وارد شدند و حدود یک هزار و ۲۰۰ نظامی و غیرنظامی را کشتند و ۲۵۱ نفر را به گروگان گرفتند.
وزارت بهداشت غزه، که تحت مدیریت حماس است، میگوید بیش از ۴۵ هزار نفر در این منطقه کشته و مفقود شدهاند. این آمار تایید نشده است و البته میان غیرنظامیان و مبارزان هم تفاوتی قائل نمیشود. در همین حال اسرائیل اعلام کرده است که تا ماه نوامبر حدود ۱۸ مبارز حماس را در نبردهای غزه کشته و در تاریخ ۷ اکتبر نیز یکهزار تروریست را داخل خاک اسرائیل از پای درآورده است.
اسرائیل میگوید در نظر دارد تلفات غیرنظامیان را به حداقل برساند و تاکید دارد که حماس از غیرنظامیان غزه بهمثابه سپر انسانی استفاده میکند و از مناطق غیرنظامی، ازجمله خانهها، بیمارستانها، مدارس و مساجد نیز بهمنزله پایگاههای عملیاتی بهره میبرد.
اما با این حال به گزارش اکسیوس، بحران انسانی در غزه در حال افزایش است و بسیاری از آوارگان در چادر زندگی میکنند. مقامهای اسرائیلی میگویند هزاران کامیون غذا، آب، تجهیزات پزشکی و ملزومات پناهگاه را به غزه ارسال کردهاند، ولی بسیاری از آنها را حماس و گروههای مسلح غارت کردهاند. در مقابل سازمانهای امداد بینالمللی نیز میگویند نیروهای اسرائیلی تحویل کمکها را مختل کردهاند و این کار وضعیت غزه را وخیمتر کرده است.