بهتازگی درباره پیامد زیانبار مصرف مشروبات الکلی گزارشهای جدیدی منتشر شده و برخی پزشکان میگویند الکل با خطر ابتلا به سرطان مرتبط است.
در گزارش جدیدی که سوم ژانویه منتشر شد، آمده است که برخی از پزشکان، ازجمله دکتر ویوک مورتی، جراح عمومی در ایالات متحده، از کنگره خواسته است طرحی تصویب کند که به موجب آن قراردادن برچسب هشدار ابتلا به سرطان روی بطری مشروبات الکلی را الزامی میشود.
به گزارش بیزینس اینسایدر، دکتر مورتی با استناد به چهار مطالعه اخیر گفت که آمریکاییها باید بدانند بین الکل و سرطان ارتباط وجود دارد، اما در حال حاضر نوشته روی بطریها حاکی از چنین چیزی نیست.
این جراح به تحقیقاتی اشاره کرد که او و سایر متخصصان پزشکی را متقاعد کرده است که الکل خطری جدی برای سلامتی است.
مصرف الکل چگونه موجب سرطان میشود؟
دکتر مورتی با استناد به مطالعهای در سال ۲۰۲۱ توضیح داد، نوشیدنیهای الکلی به چهار شکل سبب ابتلا به سرطان میشوند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
او توضیح داد که دو مورد اول عملا پذیرفته شدهاند و بیشتر پزشکان در این زمینه همنظرند که وقتی الکل در بدن تجزیه میشود به «دیانای» متصل میشود و به سلولها آسیب میرساند. چنین آسیبی به سلولها ممکن است سبب ایجاد و رشد تومور شود. همچنین شواهد محکمی وجود دارد که الکل التهاب احشای بدن را تحریک میکند که با سرطان مرتبط است.
مطالعهای دیگر نیز به تحقیقات جدیدتری اشاره میکند که نشان میدهد الکل ممکن است بر هورمونهایی مانند استروژن تاثیر بگذارد و شرایط ابتلا به سرطان سینه را هموار کند، اگرچه دقیقا مشخص نیست که چگونه این اتفاق رخ میدهد.
یکی دیگر از دادههای جدید این است که الکل یک دیگ ذوب واقعی برای سایر سموم فراهم میکند. برای مثال، تنباکو در الکل حل میشود و به همین دلیل جذب آن برای بدن آسانتر و تاثیرات مخرب آن بیشتر میشود.
سه مطالعه درباره ارتباط الکل و سرطان
مورتی برای تایید استدلالش و درخواست از مقامهای آمریکا درباره لزوم برچسبهای هشداردهنده روی بطری مشروبات الکلی، به تحقیقی در سال ۲۰۱۵ اشاره کرد. در این تحقیق، که در مجله بریتانیایی «سرطان» منتشر شده، آمده است که «رابطه معناداری» میان مصرف الکل و هفت سرطان وجود دارد.
گروهی از پزشکان ایتالیایی، آمریکایی، فرانسوی، سوئدی و ایرانی دادههای ۵۷۲ مطالعه را بررسی کردند که شامل تحقیق روی ۴۸۶ هزار و ۵۳۸ مورد سرطان بود. آنها خطر ابتلا به سرطان را در افرادی که زیاد الکل مینوشیدند با افرادی که گاه به گاه الکل مینوشیدند و افرادی که اصلا نمینوشیدند مقایسه کردند.
این محققان دریافتند که نوشیدن زیاد الکل با سرطانهای دهان، گلو، مری، کولورکتوم، کبد، حنجره و سینه مرتبط است.
دکتر مورتی همچنین به مطالعهای در سال ۲۰۲۰ اشاره کرد که در مجله «نیچر» منتشر شده است. این مطالعه بهویژه الکل را بهمنزله عامل خطر برای سرطان سر و گردن بررسی کرده بود.
تحقیق روی ۴۰ هزار نفر در ۲۶ مطالعه نشان داد که نوشیدن الکل با شدت بیشتر - مصرف بیشتر روزانه و نوشیدن طی سالهای بیشتر- با خطر بیشتر ابتلا به سرطانهای سر و گردن مرتبط است.
سومین مطالعه مهمی که دکتر مورتی بر آن تاکید کرد، تحلیلی جهانی در سال ۲۰۱۸ بود که به بررسی مرگومیر ناشی از مصرف الکل در ۱۹۵ کشور در طول ۲۶ سال میپرداخت. این گزارش که در مجله «لنست» منتشر شد، به این نتیجه رسیده بود که مصرف الکل ممکن است به سرطان مرتبط باشد.
اگرچه هرکدام از این گزارشها به موارد خاصی محدود است و جامع نیست اما محل استناد بسیاری از پزشکانی است که میگویند الکل خطری جدی برای سلامتی است.
مخالفان چه میگویند؟
دکتر مورتی گفت که انگیزهاش از هشدار درباره ارتباط سرطان و مشروبات الکلی این است که نظرسنجیها نشان میدهد که بیش از نیمی از آمریکاییها از ارتباط این دو مطلع نیستند.
دکتر مورتی و همفکرانش در شرایطی این هشدار را مطرح میکنند که برخی با آن مخالفاند. به عقیده مخالفان، باید توجه داشت که برخی از سالمترین افراد جهان در مدیترانه روزانه شراب مینوشند. علاوه بر این، برخی محققان معتقدند جنبه اجتماعی نوشیدن الکل و ارتباط با دیگران ممکن است برای طول عمر مفید باشد.
به علاوه، مخالفان میگویند که گزارش مورتی با گزارش مهم آکادمی ملی علوم، مهندسی و پزشکی، که در ماه دسامبر منتشر شد، در تضاد است.
در این گزارش آمده است که مصرفکنندگان الکل بهطور متوسط در مقایسه با افرادی که اصلا الکل نمینوشند، کمتر در معرض خطر مرگ زودرس ناشی از حمله قلبی و سکته قرار دارند. هرچند که این بررسی نیز افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه را نشان میدهد.
در میان تمام این گمانهزنیها و نظرات متفاوت، وزارت بهداشت آمریکا قرار است تجزیه و تحلیلش درباره آخرین بررسیهای علمی در این مورد را طی هفتههای آینده منتشر کند.