رزمایش پدافندی ارتش جمهوری اسلامی در مراکز هسته‌ای فردو و خنداب

واشینگتن‌پست نوشت احتمال دارد ترامپ به‌زودی دستور حمله نظامی مستقیم به تاسیسات هسته‌ای ایران را صادر کند یا با حمله اسرائیل به این تاسیسات موافقت کند

شلیک پدافند هوایی در رزمایش ارتش جمهوری اسلامی،۲۳ دی ۱۴۰۳- 

Hasan Shirvani/Irna

با افزایش احتمال درگیری‌های مستقیم نظامی میان جمهوری اسلامی ایران با اسرائیل و متحدانش، پدافند هوایی ارتش جمهوری اسلامی در دو سایت اتمی فردو و خنداب رزمایش نظامی برگزار کرد.

هم‌زمان حبیب‌الله سیاری، رئیس ستاد و معاون هماهنگ‌کننده ارتش جمهوری اسلامی، از الحاق هزار عدد «پهپاد راهبردی» به یگان پهپادی ارتش و یک فروند ناو جدید به نیروی دریایی ارتش خبر داد و افزود که قرار است «تعداد زیادی شناور و یگان پروازی ارتقایافته» نیز در آینده‌ای نزدیک به نیروی دریایی ارتش افزوده شود.

تمرین نظامی پدافندی با نام «رزمایش اقتدار پدافند هوایی ۱۴۰۳ ارتش جمهوری اسلامی» و با محوریت «نیروی پدافند هوایی ارتش» از بامداد روز یکشنبه، ۲۳ دی، در مناطق پدافند هوایی غرب و شمال آغاز ایران شده است. بنا بر اعلام رسانه‌های دولتی در ایران، در مرحله نخست این رزمایش مانور تهاجم شبانه «هواگردهای متخاصم» به دو سایت اتمی فردو و خنداب برگزار شد و پدافند هوایی با شلیک سامانه‌های موشکی ۱۵ خرداد و تلاش، پهپادها را منهدم کرد. در این رزمایش حمله هواپیماهای باسرنشین به این تاسیسات اتمی نیز تمرین شد.

هم‌زمان واشینگتن‌پست در مقاله‌ای تحلیلی با نگاهی به وضعیت جمهوری اسلامی در خارج و داخل کشور، گزینه‌های پیش روی رهبر جمهوری اسلامی و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا، را بررسی کرده است. واشینگتن پست نوشت که دونالد ترامپ می‌تواند از روز اول ورود به کاخ سفید، با پیگیری کارزار «فشار حداکثری»، فشار تحریم‌ها بر ایران را افزایش دهد، «دستور حمله نظامی مستقیم به تاسیسات هسته‌ای ایران را صادر کند» یا با حمله اسرائیل به این تاسیسات موافقت کند.

این مقاله، با اشاره به اعتراض و نارضایتی گسترده مردم ایران از شرایط اقتصادی و اجتماعی، پایگاه جمهوری اسلامی را متزلزل دانسته و از سوی دیگر با توجه به ضربات سنگینی که حماس و حزب‌الله از اسرائیل دریافت کرده‌اند و سرنگونی بشار اسد، قابلیت بازدارندگی جمهوری اسلامی در منطقه را نیز در ضعیف‌ترین حالت ارزیابی کرده است.

در چنین شرایطی، مقام‌های ارتش جمهوری اسلامی می‌گویند: «برآورد واقعی اثربخشی عملیاتی طرح‌های پدافند هوایی در برابر تهاجم دشمن، حصول اطمینان از اشراف اطلاعاتی و دستیابی به قابلیت کشف به‌موقع اهداف حمله‌‎ور با استفاده از انواع حساسه‌های فعال راداری و غیرفعال شنود سیگنالی، اپتیکی و دیده‌بانی در اختیار پدافند هوایی کشور، ارزیابی عملکرد تاکتیکی و تکنیکی کارکنان عملیاتی و فنی در شرایط واقعی میدان رزم دفاع هوایی و تمرین اجرای اصول پدافند غیرعامل سامانه‌های پدافند هوایی با تاکید بر اصل جابه‌جایی سریع» ازجمله اهداف اصلی این رزمایش است.

براساس گزارش تسنیم، یگان‌های موشکی، راداری، دیده‎بان‌های طرح بصیرت، یگان‌های جنگال، فاشا، سامانه‌های رعب و فریب پدافند هوایی، هواپیماهای سرنشین‌دار و بدون‌سرنشین نیروی هوایی ارتش در این رزمایش به اجرای ماموریت‌های آفندی و پدافندی می‌پردازند.

علاوه بر واشینگتن‌پست، نیویورک‌تایمز هم به نقل از مقام‌های نظامی آگاه گزارش داد که اسرائیل اطمینان دارد اگر به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی حمله کند دولت ترامپ از این اقدام حمایت خواهد کرد.

تاسیسات اتمی فردو در دل کوه‌های جنوب استان قم قرار دارد و راکتور آب سنگین، که پس از برجام قرار بود به آب سبک تبدیل شود، نیز در خنداب اراک واقع است.

علاوه‌بر این، حبیب‌الله سیاری، معاون هماهنگ‌کننده ارتش ایران، می‌گوید که بیش از هزار پهپاد راهبردی با «ویژگی‌های پنهان‌کاری، قدرت انفجار بالا، برد زیاد و نقطه‌زنی» طی روزهای آینده به این نهاد نظامی افزوده می‌شوند.

این اولین‌بار نیست که جمهوری اسلامی پس از تشدید احتمال حمله نظامی ایالات متحده و متحدانش به تاسیسات نظامی و هسته‌ای ایران به برگزاری رزمایش یا رونمایی از سلاح‌های جدید اقدام می‌کند. جمهوری اسلامی طی ۱۵ سال اخیر، هم‌زمان با افزایش فشارهای جهانی، بارها رزمایش‌های مختلف نظامی برگزار کرده است.

روز جمعه ۲۱ دی نیز هزاران بسیجی در فاصله سه‌راه تهرانپارس تا چهارراه ولیعصر در تهران راهپیمایی کردند و در این برنامه که «رزمایش راهیان قدس» نام داشت، تعدادی ادوات و تجهیزات نظامی ازجمله پهپاد و موشک را با خود حمل کردند.

نیروی زمینی سپاه نیز در روزهای ۱۵ و ۱۶ دی‌‌ماه مجموعه‌ عملیاتی‌ ازجمله «سناریوهای عملیات واکنش سریع و انتقال سریع نیرو و تجهیزات» را به نمایش گذاشت و «ستون تجهیزات و نفرات اعزامی به منطقه رزمایش با اسکورت بالگردهای هوانیروز سپاه» را اجرا کرد.

روز جمعه هفته گذشته، حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران جمهوری اسلامی، در نشست سراسری راهیان نور در آبادان مدعی شد که «مردم به‌طور مستمر درخواست وعده صادق-۳ را از ما دارند»، وعده‌ای که به تلاش‌های جمهوری اسلامی برای انتقام گرفتن از اسرائیل اشاره دارد.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد پس از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و با توجه به اصرار علی خامنه‌ای به ادامه برنامه‌های هسته‌ای و غنی‌سازی اورانیوم با غلظت بالا، احتمال تقابل مستقیم نظامی جمهوری اسلامی با آمریکا، اسرائیل و متحدان آنان بیش از قبل است.