بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ساعاتی پس از اعلام خبر دستیابی طرفین جنگ غزه به آتشبس، گروه حماس را به نقض مفاد این صلحنامه متهم کرد و همزمان دستور به انجام حملات گسترده هوایی به غزه داد.
این آتشبس قرار است از ساعات اولیه روز یکشنبه ۳۰ دی (۱۹ ژانویه) اجرا شود. یک مقام حماس نیز به خبرگزاری فرانسه گفته است که اعضای ارشد این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی ایران همچنان در تلاش هستند که نام یک یا دو عضو حماس که در زندانهای اسرائیل محسبوس را بهعنوان یکی از شرطهای آتشبس در توافق مذکور بگنجانند.
همچنین قرار است تا حماس در اولین گام، سه سرباز زن را در روز اول آتشبس آزاد کند. همزمان برخی از میانجیگران منطقهای، با توجه به ادامه بمباران غزه از سوی ارتش اسرائیل، در دوحه تلاش میکنند تا زمان آتشبس را به شامگاه پنجشنبه جلو بیاندازند تا از تلفات بیشتر غیرنظامیان جلوگیری کنند.
در آخرین خبر از غزه، اداره بهداشت حماس گفت که تنها در ۲۴ ساعت گذشته ۸۱ نفر در این منطقه بر اثر ۸ حمله سنگین ارتش اسرائیل کشته شدهاند و دستکم ۱۸۸ نفر دیگر نیز مجروح شدهاند.
اما درحالی که خبرگزاری فرانسه در ساعات ابتدایی روز پنجشنبه به نقل از رسانههای اسرائیل خبر داده بود که کابینه دولت اسرائیل قرار است امروز قرارداد آتشبس با حماس و آزادی گروگانها را امضا و تایید کند، دفتر بنیامین نتانیاهو در بیانیهای ناگهانی به نقل این رئیس دولت اسرائیل خبر داد که این جلسه «فعلا تشکیل نخواهد شد.»
نتانیاهو، نیروهای حماس را متهم کرد که با زیر پا گذشتن برخی از موارد آتشبس، «در آخرین لحظات» بحران ایجاد کردند و زیر قولشان زدند «تا امتیازات بیشتری بگیرند»، اما دقیقا مشخص نکرد که کدام مفاد آتشبس از سوی حماس نقض شده است. همزمان دو مقام ارشد حماس در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه، این اتهام را رد کرده و سخنان نتانیاهو را بیپایه و اساس خواندند. یک عضو دفتر سیاسی حماس به خبرگزاری فرانسه گفت این گروه همچنان به مفاد قرارداد آتشبس پایبند است.
نیروها و هواداران حماس، در کنار رسانهها و چهرههای وابسته به نظام جمهوری اسلامی در ایران، طی ۲۴ ساعت اخیر تلاش کردهاند تا صلح آتشبس حماس و اسرائیل را بهعنوان یک پیروزی و دستآورد بزرگ معرفی کنند. این درحالی است که بر اساس بیانیه اداره بهداشت حماس، از زمان آغاز این جنگ در اکتبر سال ۲۰۲۳ که با حمله حماس به خاک اسرائیل آغاز شد، تاکنون ۴۶ هزار و ۷۸۸ فلسطینی کشته شدهاند و به همین دلیل بسیاری از شهروندان فلسطینی در غزه و سراسر جهان، گروه حماس و جمهوری اسلامی ایران را مقصر اصلی کشته شدن دهها هزار نفر و ویرانی کامل غزه میدانند.
در همین رابطه وزارت خارجه جمهوری اسلامی، روز پنجشنبه ۲۷ دی با انتشار بیانیهای خواستار «اجرای کامل مفاد توافقشده» شد و تاکید کرد که ایران خواستار «توقف کامل نسلکشی و کشتار در غزه، خروج کامل اشغالگران، امدادرسانی فوری و سراسری به نوار غزه و آغاز فوری روند بازسازی» در غزه است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
از سوی دیگر دیمتری پسکوف، سخنگوی کرملین، صبح روز پنجشنبه و پس از اعلام توافق آتشبس میان اسرائیل و حماس، اعلام کرد که مسکو که از هرگونه توافقی که به امنیت در غزه منجر شود استقبال خواهد کرد و افزود: «امیدواریم این توافق باعث ثبات اوضاع در غزه شود.»
همچنین رئیس امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز اشاره کرده است که تضمین موفقیت این آتشبس و تعهد طرفین به اجرای دقیق مفاد آن، یک «چالش عظیم» خواهد بود. تام فلچر به بیبیسی جهانی گفت: «این یک فرصت شکننده است. برای غیرنظامیان فلسطینی که حدود ۵۰ هزار نفرشان کشته شدند و ماهها کشتار و بمباران را تجربه کردند، این اتفاق یک امیدواری جدید است تا مدتی آرامش را تجربه کنند. برای گروگانهای اسرائیلی و خانوادههای آنان که مدتهاست چشمانتظارند هم این توافق یک خبر خوشحالکننده است.»
اگرچه نخستوزیر قطر با اطمینان اعلام کرده است که آتشبس از روز یکشنبه آغاز خواهد شد، اما این توافق هنوز به تصویب کابینه اسرائیل نرسیده است و ابتدا باید مورد تایید ۱۱ عضو کابینه امنیتی قرار بگیرد تا بعد از آن در کل کابینه ۳۴ نفری به رای گذاشته شود.