دبیرکل سازمان ملل از ایران خواست از سلاح‌ هسته‌ای صرف‌نظر کند

آنتونیو گوترش تاکید کرد جمهوری اسلامی باید ضمن چشم‌پوشی از سلاح هسته‌ای، با آمریکا و کشورهای منطقه تعامل سازنده برقرار کند

آنتونیو گوترش،‌ دبیرکل سازمان ملل متحد‌ــ شبکه اجتماعی ایکس @antonioguterres

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز چهارشنبه گفت که جمهوری اسلامی ایران باید در جهت بهبود روابط با کشورهای منطقه و ایالات متحده به منظور روشن کردن این موضوع که هدفش تولید سلاح هسته‌ای نیست، گام اول را بردارد.

به گزارش رویترز،‌ گوترش در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوییس گفت: «مهم‌ترین موضوع در حال حاضر مربوط به جمهوری اسلامی ایران و روابط این کشور با اسرائیل و ایالات متحده است.»

او افزود: «امیدوارم مقام‌های جمهوری اسلامی متوجه باشند که مهم است یک بار برای همیشه روشن کنند از داشتن سلاح هسته‌ای چشم‌پوشی می‌کنند و هم‌زمان با سایر کشورهای منطقه تعامل سازنده دارند.»

در همین حال، رافائل گروسی، مدیرکل آژانس انرژی اتمی، نیز روز چهارشنبه در داووس گفت که جمهوری اسلامی در حال «فشار دادن پدال گاز» برای غنی‌سازی اورانیوم تا حد نزدیک به درجه تسلیحاتی است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او افزود که تسریع غنی‌سازی که جمهوری اسلامی به‌تازگی اعلام‌ کرده، در حال شروع است.

گروسی ماه گذشته گفته بود که ایران به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اطلاع داده است که غنی‌سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد خلوص، یعنی نزدیک‌تر به حدود ۹۰ درصدی در سطح تسلیحاتی، تسریع خواهد کرد.

جمهوری اسلامی مدعی است که برنامه‌ هسته‌ای‌اش صلح‌آمیز است و این حق را دارد که اورانیوم را تا هر سطحی که می‌خواهد، غنی‌ کند. این در حالی است که قدرت‌های غربی این اقدام را نگران‌کننده خوانده و گفته‌اند برای غنی‌سازی اورانیوم تا آن سطح برای اهداف غیرتسلیحاتی هیچ توجیهی وجود ندارد و کشور دیگری بدون ساخت سلاح اتمی، این کار را انجام نداده است.

رافائل گروسی در اظهارات روز چهارشنبه‌اش در مجمع جهانی اقتصاد تاکید کرد: «قبل از این تولید اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد به میزان حدود هفت کیلو در ماه بود، اما اکنون این میزان بیش از ۳۰ کیلو یا بیشتر از آن است.»

گروسی همچنین گفت که جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر حدود ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده تا ۶۰ درصد دارد. او افزود که نصب و راه‌اندازی سانتریفیوژهای بیشتر‌ــ ماشین‌هایی که اورانیوم را غنی‌سازی می‌کنند‌ــ به زمان نیاز دارد، اما این شتاب در جمهوری اسلامی در حال رخ دادن است.

گروسی که خواستار دیپلماسی بین ایران و دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری جدید آمریکا، شده است، ادامه داد: «از اولین اظهارات ترامپ و برخی دیگر در دولت جدید ایالات متحده آمریکا می‌توان دریافت که احتمالا برای گفتگو و شاید حرکت به سمت نوعی توافق تمایلی وجود دارد.»

رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز سه‌شنبه نیز تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی باید با دونالد ترامپ به تفاهم هسته‌ای دست یابد تا از وقوع جنگ دیگری در خاورمیانه جلوگیری شود.

گروسی روز سه‌شنبه در حاشیه نشست‌ مجمع جهانی اقتصاد به خبرنگاران گفت: «جمهوری اسلامی ایران به تولید مقدار زیادی اورانیوم بسیار غنی‌شده ادامه می‌دهد.»

مدیرکل آژانس انرژی اتمی با اشاره به خروج ترامپ از برجام در دوران قبلی ریاست‌جمهوری‌اش افزود: «اکنون باید به دنبال راه‌های مناسب باشیم و نحوه برخورد با موضوع هسته‌ای ایران را پیدا کنیم، زیرا همه می‌دانیم که جنگ‌های بیشتری نمی‌خواهیم.»

اظهار نگرانی درباره وضعیت هسته‌ای ایران در حالی است که بر اساس برخی از گزارش‌ها، پیش از مراسم تحلیف ترامپ در روز دوشنبه، مقام‌های منتخب او در حال آماده‌سازی طرح‌های جدیدی برای تحت فشار قرار دادن جمهوری اسلامی بودند.

به نوشته بلومبرگ، میان مشاوران کلیدی ترامپ برای بازگشت به راهکار فشار حداکثری علیه ایران یک توافق کلی وجود دارد که با یک بسته تحریمی بزرگ شروع می‌شود و بازیگران اصلی صنعت نفت را تحت تاثیر قرار می‌دهد. گفته می‌شود این راهکار احتمالا اوایل ماه فوریه آغاز شود.

کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا به طور مشابه زمینه را برای ایجاد فشار جدید بر جمهوری اسلامی ایران فراهم می‌کنند. آن‌ها از بازرسان آژانس خواسته‌اند که در نیمه اول سال ۲۰۲۵، گزارش ویژه‌ای درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران تهیه کنند. این سند با شورای امنیت سازمان ملل متحد به اشتراک گذاشته خواهد شد و ممکن است تحریم‌های سازمان ملل را قبل از انقضای آن‌ها در ماه اکتبر، تمدید کند.