نتانیاهو پیش از سفر به آمریکا: با ترامپ درباره «محور ترور جمهوری اسلامی» گفت‌وگو می‌کنم

نخست‌وزیر اسرائيل پیش از عزیمت به ایالات متحده گفت که دیدار با ترامپ ممکن است چهره خاورمیانه را بیش از پیش تغییر دهد

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل، روز یکشنبه دوم فوریه (۱۴ بهمن) برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، عازم واشینگتن شد.

به گزارش تایمز اسرائيل، نتانیاهو پیش از عزیمت به سوی آمریکا درباره دیدارش با ترامپ گفت که قرار است در این گفتگو به «مسائل مهم و حیاتی پیش روی اسرائیل و منطقه ازجمله پیروزی بر حماس، آزادی همه گروگان‌ها و برخورد با محور ترور جمهوری اسلامی ایران در تمامی اجزای آن که صلح اسرائیل، خاورمیانه و کل جهان را تهدید می‌کند» بپردازد.

نخست‌وزیر اسرائیل همچنین این موضوع را که اولین رهبر خارجی است که پس از زمان تحلیف ترامپ با او دیدار می‌کند «نشان قدرت اتحاد اسرائیل و آمریکا» دانست. او در ادامه افزود: «این واقعیت در عین حال گواهی بر قدرت دوستی شخصی ما است.»

او همچنین به پیمان ابراهیم اشاره کرد و گفت: «قدرت دوستی و همکاری ما پیش از این نیز نتایج مهمی را برای اسرائیل و خاورمیانه به همراه آورده است، ازجمله توافق تاریخی پیمان ابراهیم که ترامپ آن را رهبری کرد و چهار پیمان صلح تاریخی بین اسرائیل و همسایگان عرب آن به ارمغان آمد.»

نتانیاهو در ادامه اظهار کرد: «تصمیم‌هایی که ما در جنگ گرفته‌ایم چهره خاورمیانه را تغییر داده است، اما من معتقدم که با همکاری نزدیک با ترامپ می‌توانیم چهره منطقه را حتی بیشتر و بهتر بازتعریف کنیم. من معتقدم که ما می‌توانیم امنیت را تقویت کنیم، دایره صلح را گسترش دهیم و به واسطه قدرتمان به یک دوره قابل توجه صلح در منطقه برسیم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

نخست‌وزیر اسرائیل روز شنبه با استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، دیدار کرده بود. براساس بیانیه دفتر نخست‌وزیری اسرائیل، در آن دیدار دو طرف توافق کرده‌اند که مذاکرات درباره مرحله دوم آتش‌بس در غزه از روز دوشنبه، همزمان با دیدار نتانیاهو و ترامپ در واشینگتن، آغاز شود.

همچنین قرار شده است که ویتکاف پس از آن دیدار با مقام‌های قطری و نمایندگان مصر نیز رایزنی کند. این مذاکرات در شرایطی انجام می‌شود که تلاش‌های بین‌المللی برای کاهش تنش‌ها و حل بحران انسانی در غزه ادامه دارد.

در مرحله اول آتش‌بس توافق شد که ۳۳ کودک، زن و مردان مسن و همچنین بیماران و مجروحان آزاد شوند. بیش از ۶۰ گروگان مرد اسرائیلی برای مرحله دوم باقی مانده‌اند که درمورد آزادی آنها هنوز باید مذاکره شود. در سوی دیگر نیز اسرائیل قرار شد صدها اسیر و زندانی فلسطینی را آزاد کند و امکان کمک‌های بشردوستانه به غزه را فراهم و از نوار غزه عقب‌نشینی کند.

آتش‌بس اولیه شش هفته‌ای که با میانجی‌گری مصر و قطر و با حمایت ایالات متحده به سرانجام رسید، به‌رغم اتفاقاتی که باعث شد هر دو طرف یکدیگر را به نقض توافق متهم کنند، تاکنون در مسیر خود باقی مانده است.

براساس آمار اسرائیل، حمله حماس در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حدود یک هزار و ۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۵۰ گروگان گرفت. در سوی دیگر نیز به گفته مقام‌های بهداشتی فلسطین، حمله نظامی اسرائیل در پاسخ به حمله هفتم اکتبر، سبب ویرانی نوار غزه و کشته شدن بیش از ۴۷ هزار فلسطینی شده است.

ویرانی نوار غزه به قدری گسترده است که روز پنجشنبه استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ به خاورمیانه، به اکسیوس گفت که بازسازی غزه ممکن است ۱۰ تا ۱۵ سال طول بکشد.

با توجه به این میزان ویرانی، دونالد ترامپ در گفت‌وگوی روز جمعه با خبرنگاران بار دیگر به انتقال آوارگان فلسطینی به اردن و مصر اشاره کرد.

او که پیش‌تر نیز این موضوع را مطرح کرده و گفته بود بهتر است مردم غزه در شرایط بهتری زندگی کنند، در پاسخ به سوال خبرنگاری که به مخالفت این دو کشور اشاره کرد، گفت: «اطمینان دارم که اردن و مصر آنها را می‌پذیرند.»

در مقابل این پیشنهاد، اتحادیه عرب درباره «تلاش برای جابجایی اجباری مردم فلسطین از سرزمینشان» هشدار داده است. دبیرخانه این اتحادیه منطقه‌ای در بیانیه‌ای اعلام کرده است که «آوارگی اجباری و اخراج مردم فلسطین از سرزمینشان را فقط می‌توان پاکسازی قومی به شمار آورد».

همچنین سی‌ان‌ان روز شنبه گزارش داد که کشورهای مصر، اردن، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر و همچنین تشکیلات خودگردان فلسطینی پس از نشستی که در قاهره برگزار شد، با انتشار بیانیه‌ای مشترک پیشنهاد دونالد ترامپ برای انتقال اهالی غزه به مصر و اردن را رد کرده‌اند.

نماینده‌های این کشورها اعلام کردند با هر طرحی که موجب جابجایی ساکنان غزه از سرزمین‌هایشان در غزه و کرانه باختری شود، مخالف‌اند و این طرح‌ها را تهدیدی برای ثبات منطقه و صلح می‌دانند.

کشورهای عربی همچنین تاکید کردند که برای همکاری به‌منظور دستیابی به صلحی عادلانه براساس راه‌حل دو دولتی آماده‌‌اند.

این کشورها در عین حال به نقش مهم ایالات متحده در تحقق آتش‌بس جنگ غزه اشاره و تاکید کردند که جامعه بین‌المللی باید با همکاری بیشتر فرایند بازسازی و کمک‌رسانی به ساکنان غزه را تسریع کند.

بیشتر از جهان