پیروزی دیپلماتیک روبیو؛ پاناما به قرارداد با چین پایان می‌دهد

کانال پاناما را ایالات متحده طی چندین دهه ساخت و در سال ۱۹۱۴ تکمیل کرد، اما اداره آن در دولت کارتر به کشور پاناما تحویل داده شد

خوزه رائول مولینو، رئیس‌جمهوری پاناما، روز یکشنبه پس از دیدار با مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، متعهد شد به توافق توسعه کلیدی با چین پایان دهد. این وعده پس از آن است که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، از اینکه این کشور آمریکای لاتین کنترل این کانال آبی مهم را به پکن واگذار کرده است، ابراز نارضایتی کرد.

به گزارش فاکس‌نیوز، رئیس جمهوری پاناما گفت که حاکمیت کشورش بر این مسیر آبی ۵۱ مایلی (حدود ۸۲ کیلومتر) که اقیانوس آرام و دریای کارائیب (و نهایتا اقیانوس اطلس) را به هم متصل می‌کند، تغییری نخواهد کرد، اما تاکید کرد که پاناما یادداشت تفاهم سال ۲۰۱۷ را برای پیوستن به طرح کمربند و جاده چین تمدید نخواهد کرد و در عوض به دنبال همکاری نزدیک‌تر با ایالات متحده خواهد بود.

مولینو پس از دیدار با مارکو روبیو که در اولین سفر خارجی به‌عنوان وزیر خارجه آمریکا، به پاناما رفته بود، گفت: «من فکر می‌کنم این سفر دری به سوی برقراری روابط جدید باز می‌کند... پس از این سفر تلاش می‌شود تا حد ممکن سرمایه‌گذاری‌های ایالات متحده در پاناما افزایش یابد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مارکو روبیو نیز پس از دیدار با رئیس‌جمهوری پاناما گفت که آماده است دستور کار ایالات متحده را پیش ببرد.

او با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایالات متحده نمی‌تواند و نخواهد گذاشت که حزب کمونیست چین به کنترل موثر و فزاینده بر منطقه کانال پاناما ادامه دهد.»

ترامپ مدعی است که چین بر کانال پاناما نفوذ دارد و از کشتی‌های آمریکایی برای گذر از آن مبالغ هنگفتی به‌عنوان حق عبور دریافت می‌کند. این کانال که ایالات متحده طی چندین دهه آن را ساخت و در سال ۱۹۱۴ تکمیل شد، در دوران ریاست‌جمهوری کارتر به پاناما واگذار شد.

ترامپ بازپس گیری مالکیت کانال پاناما را از اولویت‌های دولتش قرار داده است. پس از آنکه ترامپ از کنترل چین بر این مسیر آبی راهبردی ابراز نگرانی کرد، نمایندگان جمهوری‌خواه برای خرید مجدد کانال پاناما لایحه‌ای ارائه دادند. این لایحه با نام «قانون بازخرید کانال پاناما» را داستی جانسون، عضو کمیته ویژه چین و کمیته حمل‌ونقل و زیرساخت مجلس نمایندگان مطرح کرده است.

جانسون در بیانیه‌ای درباره این لایحه گفت: «رئیس‌جمهوری ترامپ حق دارد خرید دوباره کانال پاناما را مدنظر قرار دهد. علاقه و حضور چین در اطراف این کانال باعث نگرانی است. آمریکا باید قدرتش را در خارج از کشور نشان دهد. مالکیت و بهره‌برداری از کانال پاناما ممکن است گامی مهم به سوی آمریکایی قوی‌تر و جهانی امن‌تر باشد.»

اگر این لایحه به قانون تبدیل شود، رئیس‌جمهوری آمریکا این اختیار را خواهد داشت که با هماهنگی وزیر خارجه، برای «شروع و هدایت مذاکرات با مقام‌های مربوطه دولت جمهوری پاناما به منظور بازپس‌گیری کانال پاناما» اقدام کند.

طبق براورد وزارت خارجه ایالات متحده، حدود ۷۲ درصد کشتی‌هایی که از کانال پاناما عبور می‌کنند، از یک بندر ایالات متحده می‌آیند یا به آنجا می‌روند.

دفتر جانسون با اشاره به اهمیت راهبردی این کانال برای ایالات متحده، یادآور شد که این آبراهه برای کشتی‌های گارد ساحلی و وزارت دفاع ایالات متحده نیز یک نقطه ترانزیت کلیدی محسوب می‌شود. به گفته او، بدون دسترسی به این کانال، کشتی‌های گارد ساحلی آمریکا مجبور می‌شوند برای دور زدن آمریکای جنوبی هشت هزار مایل [حدود ۱۲هزار و کیلومتر] بیشتر طی کنند. همچنین افزود که سالانه بیش از ۱۰ هزار کشتی از کانال پاناما عبور و میلیاردها دلار عوارض پرداخت می‌کنند، بنابراین خرید این کانال از نظر اقتصادی هم به نفع آمریکا خواهد بود.

با این حال کانال پاناما و نقش چین در منطقه تنها موضوعی نبود که در سفر مارکو روبیو به پاناما موردبحث قرار گرفت و در این سفر دغدغه‌های دیگر آمریکا نیز مطرح شد.

مارکو روبیو درباره مذاکراتش با رئیس‌جمهوری پاناما گفت: «درباره تلاش‌ها برای پایان دادن به بحران مهاجرت گسترده و تضمین رقابت عادلانه برای شرکت‌های آمریکایی هم بحث کردیم.»

بیشتر از جهان