مجسمههای چند پسربچه در حوض پارک دانشجو واقع در چهارراه ولیعصر تهران، طی روزهای اخیر ناگهانی ناپدید شدهاند. مدیران شهری نیز تاکنون از ارائه هرگونه توضیحی درباره این مجسمهها خودداری کردهاند.
مجسمههای ناپدیدشده آثاری سنگی کار یک هنرمند ایتالیایی و متعلق به نخستین سمپوزیوم مجسمهسازی تهران بودند که پسربچههایی را در حال بازی به تصویر میکشیدند.
واحد فرهنگی سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران در گفتگو با خبرگزاری ایسنا ادعا کرد که این مجسمهها را شهرداری منطقه به دلایل نامعلوم، از محل خود جابهجا کرده است. مسئولان این سازمان درباره نیاز مجسمهها به ترمیم هم گمانهزنیهایی را مطرح کردند و مدعی شدند که این آثار پس از مرمت، به محل اولیه خود بازگردانده خواهند شد.
با این حال عنوان شده که سازمان زیباسازی شهر تهران در این تصمیمگیری نقشی نداشته و فعلا در حال مکاتبه با شهرداری منطقه ۱۱ برای پیگیری علت این اقدام است اما تاکنون پاسخی دریافت نکرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نکته عجیب این است که تماس خبرگزاری ایسنا با شهرداری منطقه ۱۱ نیز بینتیجه بوده است، چراکه مسئولان این منطقه از ناپدید شدن مجسمههای آبنمای پارک دانشجو ابراز بیاطلاعی کرده و گفتهاند که احتمالا باید این موضوع را از مسئول زیباسازی منطقه ۱۱ پیگیری کرد.
در نهایت، مسئول زیباسازی منطقه ۱۱ نیز اظهار بیاطلاعی و اعلام کرده است که دلیل این اقدام را باید از مسئولان فضای سبز منطقه جویا شد، اما آنها نیز ضمن اظهار بیاطلاعی، شهرداری ناحیه ۱ منطقه ۱۱ را مسئول این ماجرا معرفی کردند. تماس با این نهاد نیز پاسخی قانعکننده در پی نداشت.
در حال حاضر، مشخص نیست این ماجرا چرا و به چه علت رخ داده و تا لحظه تنظیم این گزارش هیچ فرد یا نهادی مسئولیت این اقدام را بر عهده نگرفته است. باید دید آیا شهرداری تهران یا سازمان زیباسازی به این مسئله پاسخ خواهند داد، یا سرنوشت این مجسمهها نیز مانند بسیاری از مجسمههای دیگر تهران خواهد شد که بهیکباره ناپدید شدند و کسی هم مسئولیت آن را نپذیرفت و در نهایت اثری از آنها پیدا نشد.
پارک دانشجو در چهارراه ولیعصر، در تقاطع دو خیابان ولیعصر و انقلاب قرار دارد و از شمال به خیابان انقلاب، از غرب به خیابان ولیعصر و از شرق به خیابان رازی محدود میشود. وجود تئاتر شهر، کتابخانه تخصصی و مرکز اسناد هنرهای نمایشی، نزدیکی تالار وحدت در خیابان استاد شهریار و پژوهشکده فرهنگ و هنر در خیابان انقلاب، این پارک را به یکی از پاتوقهای اصلی اهالی هنر تبدیل کرده است.
این پارک که یکی از شناختهشدهترین پارکهای تهران است تا قبل از وقوع انقلاب اسلامی پارک پهلوی نام داشت. بر اساس اسناد تاریخی، پارک دانشجو سال ۱۳۴۶ و در زمینی به مساحت ۳۲ هزار مترمربع در منطقهای احداث شد که محل اسکان زاغهنشینان بود. هدف از احداث این پارک در چنین مکانی تبدیل یک فضای نامناسب شهری به یک مرکز فرهنگی بود. کمااینکه چهار سال پس از افتتاح پارک، ساختمان تئاتر شهر نیز تکمیل شد و کمکم هسته اصلی یک منطقه فرهنگی در قلب تهران شکل گرفت.
ناپدید شدن مجسمههای پارک دانشجو که بسیاری از آنها ارزش تاریخی و هنری دارند، از سالها پیش آغاز شد. بهعنوان نمونه، مجسمه «فرهاد قفلزن» اثر پرویز تناولی، بارها سرقت و در نهایت، قفل آن از مجسمه جدا و به سرقت برده شد.
مجسمه «شهریار» اثر علی قهاری نیز که مقابل تئاتر شهر در پارک دانشجو نصب شده بود، در جریان سرقتهای سریالی مجسمهها در بهار ۱۳۸۹ دزدیده شد. این مجسمه از جنس برنز بود.
یکی دیگر از مجسمههای اطراف مجموعه تئاتر شهر، «مرد نیلبکزن» اثر بهمن محصص بود که ناگهان برداشته شد. این مجسمه که سالها در محوطه تئاتر شهر قرار داشت، بارها آسیب دید و سرانجام از محلش خارج شد.
البته، ناپدید شدن سریالی مجسمهها در تهران به پارک دانشجو محدود نیست و در دیگر پارکها و معابر شهری نیز رخ داده است. سرنوشت بسیاری از این آثار، پس از ناپدید شدن دیگر هیچگاه مشخص نشد.
مجسمه ستارخان اثر شهریار ضرابی واقع در خیابان ستارخان، مجسمه باقرخان از شهریار ضرابی واقع در خیابان شهرآرا، مجسمه صنیع خاتم از حمید شانس واقع در پارک ملت، مجسمه زندگی از فاطمه امدادیان و مجسمهای از محمد مددی واقع در خانه هنرمندان ایران، دو مجسمه از دکتر شریعتی در پارک شریعتی از حمید شانس، مجسمه مادر و فرزند از هژیر ابراهیمی در شهرک غرب، مجسمه ابنسینا از عذرا عبدالنبی در پارک بهجتآباد، مجسمه گوساله در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، مجسمه برنزی از روحالله شمسیزاده در پارک استقلال تهران از جمله آثاریاند که طی سه دهه اخیر ناپدید شدهاند.