نشریه تلگراف به نقل از یکی از مقامهای جمهوری اسلامی نوشت که تعدادی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، خواستهاند که فتوای ممنوعیت سلاح هستهای را لغو کند.
به گزارش این نشریه، این مقام مسئول در جمهوری اسلامی گفت: «خامنهای مذاکره با آمریکاییها و همچنین توسعه سلاحهای هستهای را، که به نظر میرسد تنها راه بقای [رژیم] است، ممنوع کرده و این موضوع نظام را به سمت فروپاشی سوق میدهد. مدتی است که با فشار دادن چند دکمه تا ساخت سلاح هستهای فاصله داریم و این در حالی است که لزوم دستیابی به این ابزار بیش از همیشه احساس میشود.»
او از «تهدید وجودی» سخن گفت و با اشاره به «مداخله بیسابقه» مقامهای ارشد جمهوری اسلامی برای ساخت بمب اتمی، مدعی شد که جمهوری اسلامی در برابر تهدید فزاینده غرب قرار دارد.
تلگراف در ادامه به نقل از این مقام رسمی جمهوری اسلامی نوشت: «ما هرگز اینقدر آسیبپذیر نبودهایم و این ممکن است آخرین فرصت ما باشد، بنابراین باید قبل از اینکه خیلی دیر شود به سلاح هستهای دست پیدا کنیم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
به نوشته این نشریه، این مقام ارشد گفته است: «تهدید وجودی که اکنون با آن روبهروییم، چندین فرمانده سپاه پاسداران را که قبلا بر پیروی از خامنهای اصرار داشتند واداشته است از او بخواهند برای ساخت سلاح اتمی تلاش کند.»
در سال ۲۰۰۵، در جریان کنوانسیون آژانس بینالمللی انرژی اتمی، بیانیهای رسمی درباره فتوایی صادر شد که خامنهای امضا کرده و در آن از ممنوعیت سلاحهای هستهای سخن گفته است.
با این حال در سالها و بهویژه ماههای اخیر، برخی مقامهای جمهوری اسلامی درباره استفاده از سلاح هستهای نظرات دیگری ابراز کردهاند.
کمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی و مشاور علی خامنهای، تیرماه ۱۴۰۱ در مصاحبه با شبکه الجزیره گفت: «جمهوری اسلامی برای ساخت بمب اتمی توانایی فنی دارد.»
بعد از او محمد اسلامی، رئیس کنونی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی، نیز در مصاحبهای با همان شبکه ضمن تاکید بر داشتن ظرفیت غنیسازی اورانیوم با غلظت نظامی، تلویحا رسیدن به ظرفیتهای کامل ساخت بمب اتمی در ایران را تایید کرد.
علیاکبر صالحی هم به نوبه خود در یک مصاحبه تلویزیونی خبرساز، که به احتمال زیاد بدون هماهنگی با مسئولان ارشد امنیتی و سیاسی حکومت انجام نشده بود، در پاسخ به پرسشی ازپیش تنظیمشده، تاکید کرد: «ما همه آستانههای علم و فناوری هستهای را داریم... یک خودرو چه میخواهد؟ شاسی میخواهد، موتور میخواهد، فرمان میخواهد و... میخواهد. شما میفرمایید اینها را ساختید؟ میگویم بله!»
پس از این گفتهها نیز دیگر مقامهای جمهوری اسلامی درباره توانایی دستیابی به سلاح هستهای اظهاراتی مشابه بیان کردند که هرگز تکذیب نشد.
نیویورکتایمز نیز روز سهشنبه ۱۶ بهمن گزارش داد که دادههای اطلاعاتی جدید آمریکا نشان میدهد گروهی مخفی از دانشمندان ایرانی به دنبال راههایی برای توسعه سلاح هستهایاند تا در صورتی که دستور صادر شد بتوانند بمب هستهای داشته باشند.
براساس این گزارش، تهران به دنبال راههای میانبر برای تبدیل ذخایر اورانیوم غنیشده به سلاح در بازه زمانی چند ماهه به جای چندساله است.
نیویورکتایمز مدعی است که از آنجایی که نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی تحت تاثیر تضعیف نیروهای نیابتیاش در حملههای اسرائیل کاهش یافته است، تهران به دنبال راههایی جدید برای ایجاد بازدارندگی در مقابل اسرائیل و آمریکا است. این گزارش در عین حال میگوید که هنوز تصمیم ساخت بمب هستهای گرفته نشده است.
چنین گزارشهایی در شرایطی منتشر میشود که هفته گذشته، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، گفت که سیاست «فشار حداکثری» بر ایران را بازخواهد گرداند. او در عین حال اظهار داشت که مایل است شاهد توافقنامه صلح با ایران غیرهستهای باشد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، پس از آن به نگرانیهای آمریکا در خصوص توسعه سلاح هستهای ایران اشاره کرد و مدعی شد: «موضع ایران روشن است. ما یکی از اعضای معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای هستیم و فتوای رهبری هماکنون مواضع ما [در برابر سلاحهای کشتار جمعی] را روشن کرده است.»
با این حال علی خامنهای روز ۱۹ بهمن با اشاره به تجربه توافق برجام، به طور قاطع مذاکره با آمریکا را ممنوع کرد و گفت چنین مذاکراتی «هیچ تاثیری در حل مشکلات کشور ندارد». او در ادامه افزود که «مذاکره کردن عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست».
علی خامنهای در حالی اینگونه سخن میگوید که مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری ایران، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، جواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهوری، و تعدادی دیگر از چهرههای ارشد نظام در دو ماه اخیر بارها از مزایای مذاکره و توافق با آمریکا برای رفع تحریمها و خطر جنگ سخن گفتهاند.
دونالد ترامپ روز یکشنبه نیز در مصاحبهای اختصاصی با نیویورک پست گفت که مایل است با ایران به توافق برسد.
رئیسجمهوری آمریکا گفت: «من میخواهم درباره [موارد] غیرهستهای با ایران توافق صورت بگیرد. این را به بمباران سنگین ترجیح میدهم… . آنها نمیخواهند بمیرند. هیچکس نمیخواهد بمیرد.»
او افزود: «اگر ما به این توافق برسیم، اسرائیل آنها را بمباران نخواهد کرد.» ترامپ درمورد اینکه در مقابل به جمهوری اسلامی چه پیشنهادی خواهد داد گفت: «نمیتوانم بگویم، کار زشتی است. ولی بمبارانشان نخواهم کرد.»