کدام روش‌های جلوگیری از بارداری خطر حمله قلبی و سکته مغزی را افزایش می‌دهند؟

حلقه واژینال ضد بارداری و چسب در میان روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی، از میان دیگر روش‌های پیشگیری بالاترین خطرات سکته مغزی و حمله قلبی را به همراه دارند

عکس تزیینی‌ــ روش‌های مختلف جلوگیری از بارداری‌ــ Canva

بر اساس یک مطالعه بزرگ جدید، مصرف برخی قرص‌های ضدبارداری ممکن است احتمال بروز حملات قلبی و سکته مغزی را در زنان کمی بیشتر کند. البته این خطر به‌طور کلی بسیار کم است، اما محققان خاطرنشان کرد‌ه‌اند که پزشکان هنگام تجویز برخی قرص‌های ضدبارداری هورمونی باید از این خطرات آگاه باشند.

در این مطالعه جدید، محققان داده‌های بیش از دو میلیون زن بین سنین ۱۵ تا ۴۹ سال را در دانمارک تحلیل و طی یک دوره پیگیری متوسط به مدت ۱۱ سال، ۴۷۳۰ مورد سکته مغزی و ۲۰۷۲ مورد حمله قلبی را در این زنان ثبت کردند. سپس این اطلاعات را با سوابق پزشکی شرکت‌کنندگان تطبیق دادند تا بررسی شود آیا آن‌ها قرص‌های ضدبارداری هورمونی مانند قرص‌های حاوی ترکیبی از هورمون‌ها، قرص‌های تنها حاوی پروژستوژن، دستگاه‌های درون‌رحمی هورمونی، ایمپلنت‌های ضدبارداری، داروهای تزریقی، چسب‌های ضدبارداری هورمونی یا حلقه‌ واژنی استفاده کرده‌اند یا خیر.

به گزارش دی‌پی‌ای‌اینترنشنال، این تیم تحقیقاتی به رهبری کارشناسان دانشگاه کپنهاگ، دریافت در زنانی که قرص‌های ترکیبی استروژن‌ــ‌پروژستوژن مصرف کردندــ متداول‌ترین قرص ضدبارداری هورمونی‌ــ خطر حمله قلبی یا سکته مغزی دو برابر افزایش یافت.

روش‌های ضدبارداری با تنها هورمون پروژستوژن، از جمله قرص‌ها و ایمپلنت‌ها، هم کمی این خطر را افزایش دادند اما میزان آن کمتر از مصرف‌کنندگان قرص‌های ترکیبی بود.

روش‌های جلوگیری غیرخوراکی با هورمون‌های ترکیبی مانند حلقه واژنی و چسب ضدبارداری، هم که هورمون‌ها را مستقیم از طریق پوست یا واژن وارد بدن می‌کنند، نسبت به قرص‌های ترکیبی خوراکی، خطر بیشتری ایجاد کردند. به طوری که حلقه واژنی با افزایش ۲.۴ برابری خطر سکته مغزی و افزایش ۳.۸ برابری خطر حمله قلبی ارتباط داشت و به نظر می‌رسید چسب ضدبارداری هم خطر سکته مغزی را ۳.۴ برابر می‌کند.

با این حال محققان تاکید کردند که خطر مطلق (خطر کلی) بسیار پایین است. به این معنی است که اگرچه خطرات نسبی افزایش یافته‌اند، یعنی احتمال وقوع سکته مغزی یا حمله قلبی برای افرادی که از این روش‌های خاص ضدبارداری استفاده می‌کنند، بیشتر است، این خطرات به طور کلی و در مقایسه با کل جمعیت مصرف‌کننده همچنان کم‌اند.

دکتر بکی ماوسون، مدرس بالینی در مراقبت‌های اولیه در دانشگاه شفیلد و پزشک عمومی با گرایش سلامت جنسی و باروری، هم تاکید کرد که زنان نباید بر اساس این مطالعه، استفاده از روش‌های پیشگیری از بارداری را متوقف کنند. او اضافه کرد: «خطر سکته مغزی و حمله قلبی در دوران بارداری و پس از زایمان به طور قابل‌توجهی بیشتر از خطرات گزارش‌شده در این مطالعه برای روش‌های ضدبارداری است.»

دکتر ماوسون سپس پیشنهاد کرد اگر افراد سایر عوامل خطر موثر بر سکته مغزی و بیماری‌های قلبی را دارند، بهتر است با مشورت پزشک، گزینه‌های ایمن‌تر مثل استفاده از آیودی (IUD) هورمونی را بررسی کنند.

مطالعه‌ای ملی که در سطح بریتانیا انجام و در مجله بی‌ام‌جی (BMJ) منتشر شد، هم داروهای ضدبارداری ترکیبی استروژن‌ــ‌پروژستوژن و تنها پروژستوژن (به‌جز دستگاه داخل‌ رحمی که لوونورژسترول آزاد می‌کند) با افزایش خطر موارد انسداد عروق کرونری مرتبطند.

ترز جوهانسون، از موسسه سلطنتی فناوری در سوئد، در هم در مقاله‌ا‌ی‌ مرتبط نوشت: «هشت نفر از هر ۱۰ زن در سراسر جهان در مقطعی از زندگی از روش‌های پیشگیری از بارداری هورمونی استفاده کرده‌اند و مشکلات قلبی مورد بررسی در این تحقیق، در زنان جوان «نادر» است. با این حال مصرف قرص‌های ضدبارداری ترکیبی استروژن‌ــ پروژستوژن با دو برابر شدن خطر سکته ایسکمیک و انفارکتوس میوکارد مرتبط است. یعنی به ازای هر چهار هزار و۷۶۰ زن که به مدت یک سال از این قرص‌های ترکیبی استفاده می‌کنند، یک سکته مغزی ایسکمیک اضافی وجود دارد و به ازای هر ۱۰ هزار زن که یک‌ سال این دارو‌ها را مصرف کرده‌اند، یک حمله قلبی اضافی به‌ وجود می‌آید اما توجه کنید که ریسک مطلق همچنان پایین است.

او اضافه کرد:‌ «با این حال این عوارض جانبی جدی‌اند و با توجه به اینکه تقریبا ۲۴۸ میلیون زن روزانه از روش‌های پیشگیری بارداری هورمونی استفاده می‌کنند، آن را قابل‌توجه می‌کند.

دکتر چانا جیاسنا، مشاور در زمینه غدد جنسی درون‌ریز در کالج امپریال لندن، گفت: «خطر مطلق سکته مغزی یا حمله قلبی در افرادی که از قرص استفاده می‌کنند هنوز بسیار پایین است، به طوری که از هر هزار تنها سه زن سکته مغزی یا حمله قلبی کردند و این خطر در میان افرادی که از قرص استفاده می‌کردند بین ۶ تا ۱۰ نفر از هر هزار نفر بود.»

او توصیه کرد زنان برای کمتر کردن خطر سکته مغزی یا حمله قلبی مرتبط با مصرف قرص‌های جلوگیری می‌توانند به راهکارهایی مانند ترک سیگار، تغذیه سالم و ورزش کردن فکر کنند. زنانی هم که با خطر بالای سکته مغزی یا حمله قلبی مواجه‌اند و نمی‌توانند آن را کاهش دهند، باید به طور جدی به استفاده از آیودی‌های هورمونی فکر کنند، زیرا این روش خطر سکته مغزی یا حمله قلبی را افزایش نمی‌دهد.

بیشتر از بهداشت و درمان