داوری‌های مشکوک؛ پرونده دریافت سکه و دلار به کجا کشید؟

به‌رغم اشتباهات تاثیرگذار و سه امتیازی، داوران متهم به دریافت رشوه همچنان جزو پرکارترین داوران لیگ برترند

وحید کاظمی، موعود بنیادی‌فرد و بیژن حیدری، داوران متهم به دریافت رشوه در لیگ برتر ایران-ایندیپندنت فارسی

سوت‌های یک‌طرفه چند داور لیگ برتر فوتبال ایران به سود باشگاه سپاهان اصفهان با اعتراض گسترده هواداران فوتبال و مدیران چند باشگاه مواجه شده است.

اردیبهشت سال جاری خداداد افشاریان، رئیس وقت کمیته داوران فدراسیون فوتبال ایران، به دلیل دریافت رشوه از دست‌کم چهار باشگاه و تقسیم سکه‌های طلا و دلار میان شماری از داوران لیگ برتری با هدف تغییر عمدی نتایج مسابقات، بازداشت و محاکمه شد.

در کنار افشاریان، سهیل مهدی، مسئول برگزاری مسابقات سازمان لیگ فوتبال ایران، و فریبرز محمودزاده، مسئول برگزاری مسابقات لیگ دسته اول فوتبال که سپس به سمت معاونت حقوقی رئیس فدراسیون فوتبال رسید، نیز به همین اتهام بازداشت و روانه زندان شدند تا پرونده فساد مالی گسترده میان منصوبان و نزدیکان مهدی تاج گسترده‌تر از قبل شود.

همچنین پس از آنکه یک عضو ارشد فدراسیون فوتبال ایران در خردادماه امسال با ارسال مستندانی برای ایندیپندنت فارسی خبر داد که مدارکی مبنی بر پرداخت رشوه به وحید کاظمی، موعود بنیادی‌فر و بیژن حیدری سه داور پرکار و مطرح لیگ ایران وجود دارد، رضا جاودانی، مجری سابق تلویزیون و عضو کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال هم در گفتگو با عادل فردوسی‌پور صحت این پرونده را تایید کرد و توضیح داد که انتقال‌دهندگان این مبالغ دلاری و سکه‌های طلا نیز شناسایی و محاکمه شده‌اند.

اما به‌رغم گذشت حدود ۹ ماه از رسانه‌ای شدن این پرونده‌ها، همچنان خبری از نتیجه آن و محرومیت یا بازداشت این داوران منتشر نشده است و کاظمی، حیدری و بنیادی‌فر در فصل جاری بیش از ۸۰ درصد بازی‌های مهم و تاثیرگذار لیگ برتر ایران را قضاوت کرده‌اند.

در تازه‌ترین مورد و پس از دست‌کم پنج مسابقه قبلی که داوران اشتباهاتی تاثیرگذار و سه امتیازی را به سود باشگاه سپاهان اصفهان مرتکب شدند، باشگاه ذوب‌آهن اصفهان با انتشاری بیانیه‌ای به‌شدت به سوت‌های وحید کاظمی به سود سپاهانی‌ها در مسابقه روز جمعه ۳ اسفند اعتراض کرد.

وحید کاظمی، از اصلی‌ترین متهمان دریافت رشوه در لیگ برتر ایران که آذرماه امسال نیز در هفته دوازدهم لیگ گولسیانی مدافع پرسپولیس را اخراج کرد و زمینه‌ساز باخت سرخ‌پوشان مقابل سپاهان شد، روز گذشته هم در نیمه اول دربی اصفهان به‌رغم تماشای صحنه از دوربین وی‌ای‌آر، تصمیم گرفت تا از خطای واضح پیام نیازمند روی مهاجم ذوب‌آهن چشم‌پوشی کند. به اعتقاد تمامی کارشناسان داوری در ایران کاظمی باید در دقیقه ۳۸ نیازمند را اخراج و به سود ذوب‌آهن پنالتی اعلام می‌کرد، اما این کار را نکرد تا در پایان سپاهان با نتیجه چهار بر یک رقیب همشهری‌اش را شکست دهد.

پس از این مسابقه مدیران ذوب‌آهن در بیانیه‌شان آوردند: «از همان ابتدا معلوم بود چه اتفاقی رخ داده است و کارشناسان داوری معتقد به خطای شدید، اخراج پیام نیازمند و اعلام یک ضربه پنالتی به سود ذوب‌آهن هستند. در صحنه‌ای دیگر نیز به‌خوبی مشخص است استیون انزونزی با کف پا روی ساق پای محمود قائد رحمتی ضربه وارد می‌کند و طبق قوانین داوری این خطا باید با کارت قرمز داور همراه باشد و باز هم وحید کاظمی به‌راحتی از آن گذشت.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اشتباهات وحید کاظمی در این مسابقه، در عین بهره بردن از تکنولوژی وی‌ای‌آر، چنان عجیب بود که حتی صدای اعتراض دراگان اسکوچیچ سرمربی تراکتور را بلند کرد. او که تیمش به همراه پرسپولیس جزو اصلی‌ترین رقبای سپاهان برای فتح لیگ برتر محسوب می‌شوند و هفته آینده در تبریز میزبان سپاهان خواهد بود، گفت: «این صحنه‌ها خطا گرفته نمی‌شود؟ ما آماده گلزنی با تکنیک‌های کشتی، با زانو رفتن روی مهاجم و گلزنی با دست نیستیم.»

در نمونه‌ای دیگر از سوت‌های اشتباه داوران به سود سپاهان و در مرحله یک‌هشتم نهایی جام حذفی ایران، بیژن حیدری، از دیگر داوران متهم به دریافت رشوه، درحالی که پرسپولیس با نتیجه دو بر یک از رقیبش جلو بود، به اشتباه امید عالیشاه را در دقایق پایانی مسابقه اخراج کرد و سپس در اشتباهی دیگر در موقعیتی عالی برای سپاهانی‌ها یک ضربه خطا اعلام کرد تا همان سانتر وارد دروازه سرخ‌پوشان شود و در نهایت پرسپولیس به دلیل نفرات کمتر از جام حذفی کنار برود.

مردود اعلام شدن گل مهاجم شمس‌آذر در دیدار با سپاهان نیز که موجب از دست رفتن سه امتیاز مسابقه برای تیم قزوینی شد هم از دیگر سوت‌های عجیب این فصل به سود تیم باشگاه متمول سپاهان، وابسته به کارخانه فولاد مبارکه اصفهان، است.

مهدی تاج، رئیس فدراسیون فوتبال ایران، بیش از دو دهه است که از مدیران باشگاه سپاهان اصفهان است. در همین حال آ‌ذرماه سال گذشته یکی از کارمندان مجتمع فولاد مبارکه اصفهان در گفتگو با ایندیپندنت فارسی فاش کرده بود که دلیل برکناری محمدرضا ساکت از مدیرعاملی باشگاه سپاهان، اثبات اختلاس مالی او در این باشگاه به مبلغ ۳۰۰ میلیارد تومان بوده است. مهدی تاج نیز در یکی از پرونده‌های فساد گسترده مالی در فدراسیون فوتبال، به دریافت ۲۰۰ سکه بهار آزادی از باشگاه گل‌گهر سیرجان متهم شده است.

بیشتر از فوتبال