مستندات ارسالشده برای ایندیپندنت فارسی نشان میدهد که نام وحید کاظمی، موعود بنیادیفر و بیژن حیدری در فهرست داوران متهم به دریافت رشوه است. این سه داور مطرح و پرکار فوتبال ایران بسیاری از مسابقات حساس و تاثیرگذار فصل گذشته را سوت زدهاند.
پرونده فساد مالی گسترده مدیران فدراسیون فوتبال، داوران، مربیان، خبرنگاران و مجریان تلویزیونی، هر روز رنگوبوی جدیدی به خود میگیرد. در تازهترین افشاگریها، رضا جاودانی در گفتوگو با عادل فردوسیپور فاش کرد که محمدحسین میثاقی، مجری برنامه فوتبال برتر، و مهدی هاشمی، تهیهکننده این برنامه، بهدلیل دریافت رشوه به صورت خودرو، آپارتمان مسکونی و ساعت رولکس، در مظان اتهام قرار دارند. این در حالی است که جاودانی، مجری و تهیهکننده سابق صداوسیما و عضو فعلی کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، خود پیش از این به اتهام مشارکت در چند پرونده پرداخت رشوه و چشمپوشی بر تخلفات به نهادهای قضایی احضار شده بود.
در این برنامه اینترنتی همچنین گزارش قبلی ایندیپندنت فارسی درباره پرداخت پنهانی ۲۰۰ سکه بهار آزادی از سوی باشگاه گلگهر سیرجان به مهدی تاج، رییس فدراسیون فوتبال ایران، نیز تایید و بررسی شد.
اما اکنون یک عضو ارشد فدراسیون فوتبال ایران با ارسال مستنداتی به ایندیپندنت فارسی میگوید: «در روزهای اخیر اسامی ۱۲ نفر دیگر هم به چندین پرونده فساد مالی در فوتبال ایران اضافه شده که موعود بنیادیفرد، وحید کاظمی و بیژن حیدری هم در این فهرست قرار دارند. مستندات و مدارک زیادی هم برای اثبات پرداخت رشوه به این داوران وجود دارد و البته رضا جاودانی عضو کمیته انضباطی نیز به دلیل چشمپوشی ادامهدار بر این تخلفات در طول فصل گذشته، در آستانه برکناری از سمت خود قرار دارد. نکته مهم این است که بنیادیفرد و کاظمی، دو دربی رفتوبرگشت میان پرسپولیس و استقلال در فصل گذشته را سوت زدند و هر دو مسابقه هم، با وجود حضور کمکداور ویدیویی، با اعتراضهایی به نوع قضاوتها همراه بود.»
در بحثبرانگیزترین صحنه دربی دور رفت در فصل گذشته، تمامی کارشناسان داوری معتقد بودند که داور مسابقه باید امید حامدیفر، هافبک آبیپوشان، را در دقیقه ۶۰ بهدلیل خطا روی ساق پای شهاب زاهدی اخراج میکرد، اما بنیادیفرد حتی حاضر به بازبینی صحنه از طریق کمکداور ویدیویی نشد تا در پایان بازی بهدلیل این اشتباه تاثیرگذار ۴ هفته از قضاوت در لیگ محروم شود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در برنامه فوتبال۳۶۰، با تهیهکنندگی عادل فردوسیپور، هم مدارکی از واریز شدن پول به حساب اقوام و نزدیکان داوران لیگ برتری در فصل گذشته منتشر شد. این درحالی است که مهدی تاج در تازهترین گفتوگوی رسانهایاش مجددا مدعی شد که فساد مالی رخداده در فدراسیون تحت امر او مربوط به سال ۱۴۰۰ است. همچنین اعترافات رضا جاودانی و خداداد افشاریان نشان میدهد که در خلال سالهای ۱۳۹۸ تا ۱۴۰۰، که مهدی تاج رییس فدراسیون بود، پرداخت رشوههای چشمگیر به داوران و مدیران فدراسیون ادامه داشته است.
جاودانی در این مصاحبه گفت: «پولهایی که به داوران داده شد از طریق مسئول سازمان لیگ و با انتقال پول به اقوام نزدیک چند داور یا عروس یک مسئول، به جیب این داورها رفت. ۴۰۰ سکه در سه صرافی برای داوران به یورو تبدیل شد. سه صرافی این انتقال پولها را تایید کردند. یک داوری هم که در کرج موبایلفروشی دارد، بخشی از رشوهها را تقسیم کرده است. یا مثلا یک بار ۲۵۰ میلیون تومان به فردی در شمال کشور پول دادند تا برای آقایان روابط جنسی خارج از عرف را فراهم کند. آن طور که من شنیدهام ۶ میلیارد تومان هم صرف یک جادوگر شده، یا ۷۵۰ سکه به دستور محمد ربیعی، سرمربی سابق مس رفسنجان، و از سوی علی علیزاده (قائم مقام سابق این باشگاه) تقسیم شد.»
او همچنین، با اشاره به نقش افراد رسانهای و خبرنگاران در فساد گسترده فوتبال، تاکید کرد: «در بحث رسانه در شهرک بنفشه کرج، یک خانه به یکی از اهالی مشهور رسانه، به علاوه یک خودرو داده شد. به یکی از تهیهکنندگان برنامههای ورزشی ساعت ۶۰۰ میلیون تومانی دادند. به همان تهیهکننده یک واحد تجاری در میدان پالیزی هم اهدا شد که من از این موضوع اطلاع داشتم. یا به مجری معروف صداوسیما ماشین دادند که ناگهان گم شد. خرید آپارتمان در قشم و کیش هم بوده و ۷۰ میلیارد تومان نیز برای تایید استانداردهای ورزشگاه رفسنجان رشوه دادند.»
بررسیهای ایندیپندنت فارسی نشان میدهد که منظور جاودانی از مجری و تهیهکننده صداوسیما، محمدحسین میثاقی مجری برنامه فوتبال برتر و مهدی هاشمی تهیهکننده این برنامه است. خبرهایی درباره احتمال تعطیلی دائمی برنامه فوتبال برتر به دلیل مشارکت عوامل آن در پرونده فساد مالی فوتبال ایران شنیده میشود. از سوی دیگر، دریافتکننده رشوه ۷۰ میلیارد تومانی از باشگاه مس نیز سهیل مهدی، مدیر مورد اعتماد مهدی تاج در سازمان لیگ، بوده که بهتازگی بازداشت شده است.
تهیهکننده برنامه فوتبال برتر، از اقوام علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و قائممقام وزیر کشور، است که دیماه ۱۴۰۲ وزیر ورزش او را به ریاست هیئتمدیره باشگاه استقلال تهران منصوب کرد.
همچنین عادل فردوسیپور نیز با اشاره به ادامهدار بودن فساد گسترده در فوتبال و معطوف نبودن این موضوع به یک فصل خاص تاکید کرد: «در همین فصل، در یکی از هفتهها ۸۶۰ میلیون تومان رشوه داده شد. فدراسیون فوتبال قطعا درگیر این موضوع است. سایر باشگاههای لیگ برتری هم احتمالا درگیر خواهند بود و مس رفسنجان تنها وسط این ماجرا نیست. سکه دادند و در جیب یک برنامه رفت. مبلغ ۲۵۰ میلیون از یک باشگاه لیگ برتری به حساب یک خانم در شمال رفت. پیگیری که کردند، این خانم گفت از من برنج خریدند و بعدا مشخص شد این طوری پولها را خارج میکردند.»
در بخشی از این برنامه نیز زمانی که عادل فردوسیپور به افشاگری علیرضا خانی، عضو سابق هیئتمدیره استقلال، اشاره کرد و گفت چرا قرارداد ۱۵ میلیارد تومانی سعید مهری با آبیپوشان در سازمان لیگ ۱۶۰ میلیون تومان ثبت شد، رضا جاودانی، در مقام عضو کمیته انضباطی فدراسیون، از پاسخ درباره دلیل صادر نشدن حکم انضباطی علیه مدیران این باشگاه طفره رفت.
بسیاری از علاقهمندان به فوتبال معتقدند که با وجود افشا شدن بخشهایی از پرونده فساد مالی گسترده در فوتبال ایران، همچنان عزمی جدی برای برخورد قضایی قاطع با این پروندهها و مهرههای اصلی آن وجود ندارد و فساد ساختاری ریشهدار در نهادهای مختلف نظام جمهوری اسلامی نشان میدهد که درنهایت باز هم تنها چند مدیر ردهپایین و اجرایی، با هدف فریب افکار عمومی، محاکمه خواهند شد.