تحرکات نظامی آمریکا در منطقه اقیانوس هند، بهویژه در جزیره راهبردی دیهگو گارسیا، در هفتههای اخیر شدت گرفته است و نشانههایی از آمادهسازی برای تقویت بازدارندگی در برابر جمهوری اسلامی ایران، مهار حمایت تهران از حوثیهای یمن، و احتمالا اعمال فشار بیشتر برای توقف برنامه هستهای ایران به چشم میخورد.
به گزارش وار زون، نیروی هوایی آمریکا در حال استقرار گروهی از بمبافکنهای رادارگریز بی-۲ اسپیریت در جزیره دیهگو گارسیا است؛ جزیرهای که در عملیاتهای نظامی آمریکا در افغانستان (۲۰۰۱) و عراق (۲۰۰۳) نیز نقش پایگاه آغاز حملات بمبافکنها را ایفا کرده بود.
این جزیره بهدلیل موقعیت جغرافیاییاش که خارج از برد موشکها و پهپادهای ایران و حوثیها قرار دارد، اهمیت راهبردی بسیار بالایی دارد. حداکثر برد موشکهای بالستیک فعلی ایران حدود ۲۰۰۰ کیلومتر برآورد میشود، در حالی که جزیره دیهگو گارسیا تا ایران حداقل حدود ۳۷۹۵ کیلومتر فاصله دارد.
دهانه این جزیره همچنین برای استقرار اسکادران کشتیهای پشتیبانی نظامی دریایی آمریکا کاربرد دارد، کشتیهایی مملو از خودروهای نظامی، مهمات و دیگر تجهیزات تا در صورت وقوع هرگونه وضعیت اضطراری بهسرعت مستقر شوند.
این تجمیع نیرو همزمان با موج تازهای از حملات آمریکا علیه حوثیها و هشدارهای فزاینده دولت ترامپ به جمهوری اسلامی درباره حمایت از شبهنظامیان یمنی و جاهطلبیهای هستهای تهران صورت میگیرد.
علاوه بر بمبافکنهای بی-۲، گزارشها حاکی از آن است که هواپیماهای باری سیـ۱۷ و سوخترسانها نیز به این پایگاه اعزام شدهاند. فایلهای صوتی از ارتباط خدمه چند بمبافکن با برجهای مراقبت در استرالیا منتشر شده است. همچنین، دستکم یک فروند بیـ۲ نیز در مسیر حرکت دچار وضعیت اضطراری شد و در هاوایی فرود آمد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در همین حال، استقرار جنگندههای پیشرفته افـ۳۵ در خاورمیانه، تمدید ماموریت ناو هواپیمابر هری ترومن و اعزام ناوگروه جدید به رهبری ناو هواپیمابر کارل وینسون به منطقه، نشاندهنده آمادگی نظامی گستردهتر آمریکا مقابل تهدیدهای احتمالی جمهوری اسلامی است.
آنچه در حال حاضر در دیهگو گارسیا در حال وقوع است از نظر ابعاد و گستردگی، فراتر از ماموریتهای معمول «نیروی بمبافکن» است و نشانه قصد آمریکا برای ارسال پیامی واضح به ایران و متحدانش در منطقه تلقی میشود. این پیام، بهویژه با توجه به ادامه حملات حوثیها به کشتیرانی تجاری در دریای سرخ و حملات آنان به اسرائیل و اهداف منطقهای دیگر، اهمیت بیشتری پیدا کرده است.
در سال ۲۰۲۰ نیز در اقدامی نمایشی پس از کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، در حمله پهپادی آمریکا در بغداد، شش فروند بمبافکن بیـ۵۲ به دیهگو گارسیا اعزام شدند.
در اکتبر گذشته نیز از بمبافکنهای بیـ۲ برای حمله به مواضع حوثیها در یمن استفاده شده بود، اقدامی که تحلیلگران به هشداری غیرمستقیم به تهران تفسیر کردند. این در حالی است که جمهوری اسلامی علنی از حوثیها حمایت مالی، نظامی و اطلاعاتی میکند. بهگفته مقامهای آمریکایی، اگرچه بخش عمده تولید تسلیحات حوثیها در داخل یمن انجام میشود، بسیاری از قطعات کلیدی آن از ایران تامین میشود.
کاخ سفید روز سهشنبه ۲۵ مارس در بیانیهای اعلام کرد: «دولت بایدن فقط نظارهگر بود در حالی که گروهی از دزدان دریاییــ مجهز به سلاحهای هدایتشونده دقیق ساخت ایرانــ سیستمی از باجگیری در یکی از مهمترین مسیرهای کشتیرانی جهان به راه انداختند. اقدامهای دولت ترامپ برای پاسخگو کردن حوثیها موفقیتی عظیم بوده استــ و هیچچیز نمیتواند توجه را از این تلاش بیوقفه برای حفظ امنیت آمریکاییها منحرف کند.»
این موضوع پس از اعتراضهای گستردهای مطرح شد که در پی افشای نشریه آتلانتیک صورت گرفت مبنی بر اینکه جفری گلدبرگ، سردبیر این نشریه، ظاهرا بهطور سهوی به یک گروه چت در اپلیکیشن پیامرسان رمزگذاریشده سیگنال اضافه شده بود و برخی از مقامهای ارشد دولت ترامپ در این گروه درباره حملات به حوثیها در اوایل ماه مارس گفتوگو میکردند.
پیت هگست، وزیر دفاع دولت ترامپ، در اواسط ماه مارس تاکید کرد که آزادی کشتیرانی در منطقه دریای سرخ جزو منافع ملی حیاتی آمریکا است و تا زمانی که حوثیها حملاتشان را متوقف نکنند، کارزار نظامی آمریکا ادامه خواهد داشت. او در سخنانی صریح به جمهوری اسلامی هشدار داد که باید حمایت از حوثیها را فورا متوقف کند.
با این حال، برخی مقامهای دولت ترامپ از جمله استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در خاورمیانه، میگویند که واشینگتن مایل است مسائل را از طریق دیپلماسی حلوفصل کند. به گفته او، پیام آمریکا به ایران این است که راه گفتوگو هنوز باز است، اما اگر نتیجهای حاصل نشود، گزینه نظامی نیز روی میز باقی خواهد ماند.
در گزارش اخیر جامعه اطلاعاتی آمریکا نیز ضمن اشاره به اینکه ایران در حال حاضر برنامه فعال ساخت سلاح هستهای ندارد، تاکید شده است فشارهای داخلی بر رهبر جمهوری اسلامی برای بازنگری در این مسیر در حال افزایش است. این مسئله، در کنار تحرکات نظامی آمریکا در دیهگو گارسیا، گویای مرحلهای جدید از تنشسازی و صفآرایی در برابر ایران در خاورمیانه است.
با این اوصاف، هنوز نشانه روشنی وجود ندارد که دولت ترامپ در حال بررسی اقدام مستقیم و قریبالوقوع علیه ایران باشد.
در این بین، آنچه دستکم بهعنوان نمایش قدرت تلقی میشودــ که به نظر میرسد قرار است بخش قابل توجهی از ناوگان بیـ۲ نیروی هوایی آمریکا و انواع تجهیزات پشتیبانی را در بر بگیردــ در حال شکلگیری در دیهگو گارسیا در اقیانوس هند است.