مقامهای اوکراینی بامداد دوشنبه اعلام کردند که روسیه برای دومین شب متوالی به شهر خارکیف در شمال شرق اوکراین حمله کرده است. به گفته آنها، این حمله پهپادی گسترده به زخمی شدن سه نفر، آتشسوزی در ساختمانهای صنعتی و آسیب رساندن به دو مهدکودک منجر شده است.
به گزارش رویترز، مقامهای اوکراینی تاکید کردند که حمله به خارکیف، دومین شهر بزرگ اوکراین، تقریبا تمام شب ادامه داشت و بزرگترین و قدیمیترین منطقه خارکیف را هدف قرار داد.
تیمهای امدادی اعلام کردند که پس از حمله، با یک آتشسوزی گسترده به مساحت سه هزار و ۹۰۰ مترمربع مقابله کردند و در حمله پهپادی به این شهر ۱۱ ساختمان مسکونی هم تخریب شد.
این حمله یک هفته پس از آتشبس جزئی با میانجیگری ایالات متحده رخ داد که طی آن قرار شد اوکراین و روسیه از حمله به تاسیسات انرژی دست بردارند و امنیت دریای سیاه را هم تامین کنند. هر دو طرف یکدیگر را به نقض این توافق متهم کردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بهرغم تلاش میانجیها برای رسیدن به توافق گستردهتر میان مسکو و کییف، حملات دو طرف علیه یکدیگر ادامه دارد. نیروی هوایی اوکراین اعلام کرده که در حمله شبانه روسیه، ۵۷ فروند از ۱۳۱ پهپاد پرتابشده را سرنگون کرده و در این حمله از دو موشک بالیستیک اسکندرــام (Iskander-M) نیز استفاده شده است. این نیرو افزود که ۴۵ پهپاد دیگر به اهدافشان نرسیدند که احتمالا به دلیل استفاده اوکراین از سامانههای جنگ الکترونیک برای مختل کردن سیگنالهای هدایت پهپادهای روسی بوده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، هم روز یکشنبه گفت که روسیه در هفته گذشته بیش از یک هزار پهپاد شلیک کرده است و خواستار واکنش آمریکا و دیگر متحدانش شد. در همین حال، روسیه نیز اعلام کرد پهپادهای اوکراینی هفته گذشته به تاسیسات انرژی این کشور حمله کردهاند.
اظهارات دو طرف در حالی است که دونالد ترامپ که در تلاش است میان مسکو و کییف صلح برقرار کند، از شرایط موجود اظهار نارضایتی میکند. رئیسجمهوری آمریکا به شبکه انبیسی گفت که از دست ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، به دلیل زیر سوال بردن اعتبار ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، «بسیار عصبانی و ناراحت» است و گفت که این اظهارات «در مسیر درستی پیش نمیروند».
خبرگزاری فرانسه روز جمعه گزارش داد که پوتین خواستار تشکیل دولت ائتلافی در اوکراین شده است. اقدامی که عملا به معنای کنار رفتن زلنسکی است.
ترامپ همچنین گفت: «اگر من و روسیه نتوانیم برای توقف خونریزی در اوکراین به توافقی برسیم و اگر فکر کنم که تقصیر روسیه است، بر تمام نفتی که از روسیه صادر میشود، تعرفههای ثانویهای اعمال خواهم کرد.»
ترامپ افزود که اعمال این تعرفهها ممکن است هر زمانی انجام شود و گفت که در هفته جاری با پوتین صحبت میکند.
او در عین حال افزود: «وقتی پوتین شروع به زیر سوال بردن اعتبار زلنسکی و صحبت درباره رهبری جدید در اوکراین کرد، خیلی عصبانی بودم و ناراحت شدم.»
رئیسجمهوری آمریکا شامگاه یکشنبه در راه بازگشت به واشینگتن در هواپیما هم به خبرنگاران گفت که اگر زلنسکی بخواهد توافق مواد نادر معدنی با آمریکا را بر هم زند، با «مشکلات بسیار بزرگی» مواجه خواهد شد. او تاکید کرد: «ما بر سر این مواد به توافق رسیدیم و حالا او میگوید که میخواهد درباره این توافق دوباره مذاکره کند.»
رئیسجمهوری آمریکا اضافه کرد: «زلنسکی میخواهد عضو ناتو شود. اوکراین هرگز عضو ناتو نخواهد شد و این را خودش هم میداند. پس اگر قصد دارد درباره توافق دوباره مذاکره کند، با مشکلات بزرگی مواجه خواهد شد.»
هرچند ترامپ در تحقق وعدهاش مبنی بر پایان جنگ در ۲۴ ساعت ناکام مانده است، میتواند بگوید که گفتگوها در حال پیشرفتاند. تا اینجا، راهبرد او بر فشار بر اوکراین از طریق اهرم کمکهای نظامی و اطلاعاتی به منظور امتیازدهی متمرکز بوده و در همین حال برای پوتین بین مشوقهای اقتصادی و تحریم، حق انتخاب گذاشته است.
به نظر میرسد معاملات اقتصادی اولویت اصلی ترامپ در مذاکره با هر دو طرف باشد. ترامپ در تماس تلفنی با پوتین تاکید کرد که بهبود روابط بین دو کشور «سود فراوان» از جمله ثبات ژئوپلیتیک به همراه دارد.
ترامپ در حال فشار به اوکراین برای امضای توافق استخراج مواد معدنی است و بر اساس برخی گزارشها، پس از تماس با ولودیمیر زلنسکی ایده به دست گرفتن مالکیت نیروگاههای هستهای اوکراین را مطرح کرده است.