کمبود خواب عمیق خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش می‌دهد

مغز حین خواب عمیق، سموم و سلول‌های مرده را از بین می‌برد و در عین حال بدن را برای روز بعد ترمیم و بازسازی می‌کند

عکس تزیینی‌ــ زنی با بی‌خوابی مواجه است‌ــ canva

یک مطالعه جدید نشان داد که کافی نبودن دو مرحله خواب عمیق، یعنی مرحله خواب موج آهسته و خواب حرکت سریع چشم (REM)، ممکن است به تسریع فرسایش بخش‌هایی از مغز که با بیماری آلزایمر مرتبطند، منجر شود. 

به گفته گاوون چو، پژوهشگر فوق دکترا در رشته پزشکی داخلی دانشکده پزشکی ییل، کمبود خواب در مراحل موج آهسته و REM به کوچک‌ شدن بخش‌هایی از مغز می‌انجامد که به‌عنوان شاخص‌های اولیه فرسایش شناختی و بیماری آلزایمر شناخته می‌شوند.

به گزارش سی‌ان‌ان، چو گفت: «ما متوجه شدیم در افرادی که در مراحل موج آهسته و REM خواب کافی ندارند، حجم بخشی از مغز به نام منطقه پاریتال تحتانی کوچک‌تر شده است. این بخش از مغز اطلاعات حسی از جمله اطلاعات بینایی و فضایی را پردازش می‌کند، بنابراین منطقی است که در مراحل اولیه بیماری، بروز علائم تخریب عصبی در این ناحیه شروع شود.»

دکتر ریچارد آیزاکسون، متخصص مغزواعصاب که یکی از اولین کلینیک‌های پیشگیری از آلزایمر در ایالات متحده را تاسیس کرده است، هم می‌گوید تجربه بالینی او در درمان بزرگسالان در معرض خطر آلزایمر با نتایج این مطالعه همخوانی دارد.

 در خواب عمیق برای مغز چه اتفاقی می‌افتد؟

مغز حین خواب عمیق، سموم و سلول‌های مرده را از بین می‌برد و در عین حال بدن را برای روز بعد ترمیم و بازسازی می‌کند. ما در مرحله خواب حرکت سریع چشم (REM) خواب می‌بینیم و پردازش احساسات، تثبیت خاطرات و جذب اطلاعات جدید در مغز هم در این مرحله از خواب شکل می‌گیرد. منطقی است که خواب باکیفیت در مرحله عمیق و REM برای توانایی ما در عملکرد روزانه بسیار مهم است.

بزرگسالان برای حفظ سلامت بدن به حدود هفت تا هشت ساعت خواب شبانه نیاز دارند، اما نیاز نوجوانان و کودکان کوچک‌تر بیشتر است. کارشناسان می‌گویند بین ۲۰ تا ۲۵ درصد خواب شب بزرگسالان باید خواب عمیق باشد. این میزان برای مرحله خواب REM نیز صدق می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آیا می‌توان خواب عمیق‌ را بیشتر کرد؟

خواب عمیق معمولا بلافاصله پس از خوابیدن شروع می‌شود، در حالی که مرحله خواب REM اواخر شب و نزدیک صبح است. بنابراین، اگر دیر به رختخواب بروید و زود بیدار شوید، احتمالا برای سپری کردن زمان کافی در یک یا هر دو مرحله مهم خواب، شانس کمتری خواهید داشت.

با این حال کارشناسان می‌گویند فقط بیشتر در تخت خوابیدن کافی نیست. خواب باید بی‌وقفه و آرامش‌بخش باشد. مطالعه‌ای که فوریه ۲۰۲۳ منتشر شد، نشان داد که عادات خواب خوب به امید زندگی مردان تقریبا پنج سال و به امید زندگی زنان نزدیک به ۲.۵ سال اضافه می‌کند. برای رسیدن به این هدف نباید نیمه‌شب‌ها از خواب بیدار شوید و دست‌کم پنج روز هفته باید خواب با کیفیت داشته باشید، طوری که صبح احساس کنید به قدر کافی استراحت کرده‌اید. قرص‌ خواب هم نباید مصرف کرده باشید.

خبر خوب این است که شما می‌توانید به‌راحتی و با پیروی از آنچه به نام «بهداشت خواب» معروف است، مغزتان را برای خواب بهتر آموزش دهید. برای این هدف مهم است که بیشتر شب‌ها سر ساعت مشخصی به رختخواب بروید و بیشتر صبح‌ها حتی در تعطیلات و آخرهفته‌ها، سر ساعت مشخصی بیدار شوید. 

همچنین اطمینان حاصل کنید که محیط خواب شما بهینه باشد. خوابیدن در محیطی خنک‌ و تاریک‌ بهتر است. از نوشیدنی‌های الکلی قبل از خواب هم خودداری کنید زیرا اگرچه ابتدا به نظر می‌رسد به‌راحتی به خواب می‌روید، وقتی کبد شما الکل را ساعت ۳ بامداد متابولیزه می‌کند، بدن شما بیدار می‌شود.

پیروی از یک روال خواب، بدون نور آبی یا حواس‌پرتی‌ها حداقل یک ساعت قبل از خواب، مدیتیشن، یوگا، حمام گرم یا هر چیزی که شما را آرام می‌کند، هم کارآمد خواهد بود. 

بیشتر از بهداشت و درمان