تعرفه ۱۰ درصدی آمریکا بر افغانستان تهدیدی برای کسب‌وکارهای کوچک است

افغانستان در سال ۱۴۰۲، کالاهایی با ارزش پنج میلیون و ۷۰۰ هزار دلار به ایالات متحده صادر کرد

صراف افغان در حال شمارش اسکناس‌های افغانی و دلار‌ــ AFP

افغانستان با اقتصادی فروپاشیده و صادراتی اندک به کشورهایی مانند ایالات متحده و اتحادیه اروپا، در فهرست کشورهایی قرار دارد که برای صادر کردن کالاهای تجاری به آمریکا باید ۱۰ درصد تعرفه بپردازد. تا پیش از این، کالاهای تجاری افغانستان که به ایالات متحده و اتحادیه اروپا صادر می‌شدند، از پرداخت تعرفه معاف بودند و بازرگانان افغان از این بابت هیچ مبلغی نمی‌پرداختند.

آذرخش حافظی، رئیس پیشین اتاق تجارت و صنایع افغانستان، به ایندیپندنت فارسی گفت که ایالات متحده و اتحادیه اروپا، پس از شکل‌گیری دولت جمهوری در افغانستان در سال ۲۰۰۱ و به‌ منظور حمایت از بخش اقتصادی و تقویت تجارت در این کشور، کالاهای تجاری افغانستان را از پرداخت تعرفه معاف کردند. این اقدام باعث شد در زمینه صادرات تولیدات افغانستان به ایالات متحده و کشورهای اروپایی شرکت‌ها و کسب‌وکارهای کوچکی شکل بگیرد.

حافظی افزود که میوه خشک و فرش، به‌ویژه قالین، در کنار برخی دیگر از اقلام محلی تولید افغانستان، از جمله کالاهایی‌اند که به ایالات متحده صادر می‌شوند و بیشترین مصرف‌کنندگان این کالاها نیز افغان‌های مقیم ایالات متحده‌اند. به گفته حافظی، وضع تعرفه بر کالاهای تجاری افغانستان به ایالات متحده ضمن آنکه بهای این کالاها را افزایش می‌دهد، به کاهش قدرت خرید مصرف‌کنندگان و افزایش هزینه‌ کسب‌وکارهای کوچکی منجر خواهد شد که در زمینه صادرات فعالیت دارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس گزارش‌ اداره ملی احصاییه و معلومات (آمار و اطلاعات) طالبان، افغانستان در سال ۱۴۰۲، کالاهایی به ارزش پنج میلیون و ۷۰۰ هزار دلار کالا به ایالات متحده صادر کرد. با این حال، خان‌جان الکوزی، رئیس اتاق تجارت و سرمایه‌گذاری افغانستان، به دویچه‌وله گفت ارزش کالاهای تجاری افغانستان که سالانه به ایالات متحده صادر می‌شوند، به ۶۰۰ تا ۸۰۰ میلیون دلار می‌رسد. 

آذرخش حافظی می‌گوید مجموع کل صادرات افغانستان به کشورهای دیگر حدود ۶۰۰ میلیون دلار است و تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت، حجم صادرات افغانستان به ایالات متحده حدود ۱۰۰ میلیون دلار در سال بود که در نزدیک به چهار سال گذشته این روند به‌شدت کاهش یافت.

به گفته حافظی، وضع تعرفه‌های ایالات متحده برای واردات از سایر کشورها، واکنش مشابه آن کشورها را به دنبال خواهد داشت. در این میان، کشورهایی مانند چین و هند هم که حجم قابل‌توجهی از تجارت افغانستان با آن‌ها است، ممکن است بر کالاهای افغانستان تعرفه وضع کنند. هند نیز از چندین سال پیش تاکنون از ۹۷ درصد کالاهای تجاری افغانستان تعرفه نمی‌گیرد، اما ممکن است از این پس، بر همه کالاهای تجاری افغانستان تعرفه اعمال کند.

مقام‌های طالبان در یک‌ سال گذشته، در چندین دیدار با دیپلمات‌های چینی، خواستار حذف کامل تعرفه بر واردات کالاهای تجاری از افغانستان شده‌اند، اما چین تاکنون در این زمینه اقدامی نکرده است. به باور آذرخش حافظی، با وضع تعرفه ایالات متحده، دولت‌ها ممکن است در تصمیم‌های پیشین خود بازنگری کنند.

وزارت تجارت و صنایع حکومت طالبان در ماه ژانویه اعلام کرد که صادرات افغانستان در سال ۲۰۲۴ به یک میلیارد و ۸۰۳ میلیون دلار رسیده؛ در حالی که در مقابل، به ارزش ۱۰ میلیارد و ۶۱۹ میلیون دلار کالا از کشورهای دیگر به افغانستان وارد شده است.

بنا بر اعلام این وزارتخانه، عمده اقلام صادراتی زغال‌سنگ، کشمش، گیاه هنگ (آنغوزه)، پنبه و میوه خشک بوده که بیشتر به هند، ترکیه، امارات، ایران، قزاقستان، ازبکستان، ایالات متحده صادر شده‌اند. در همین حال، بانک جهانی از کاهش ۱۴ درصدی صادرات افغانستان در ۹ ماه نخست سال ۲۰۲۴ خبر داد و علت آن را افزایش تعرفه‌ها از سوی پاکستان و محدودیت‌های تجاری عنوان کرد.

بیشتر از اقتصاد