افشای جزئیات طرح جمهوری اسلامی برای ترور یک خاخام در جمهوری آذربایجان

به گفته مقام‌های امنیتی، این پرونده جدیدترین سوءقصد جمهوری اسلامی است که اغلب از طریق خلافکاران انجام می‌شود

خاخام شنور سگال‌- X/NasimiAghayev و theyeshivaworld.com

پاییز گذشته، یکی از افراد نیروی قدس سپاه پاسداران با عقیل اصلانف، قاچاقچی مواد مخدر اهل گرجستان، دیدار کرد. به گزارش واشینگتن پست، به نقل از مقام‌های امنیتی غربی و خاورمیانه، این فرد عکسی از یک چهره برجسته یهودی در جمهوری آذربایجان را به اصلانف داد و دستورالعمل‌های دقیقی برای کشتن او ارائه کرد.

به گفته این مقام‌ها که به شرط ناشناس ماندن درباره اطلاعات حساس صحبت کردند، اصلانف موافقت کرد که خاخام شنور سگال را در ازای ۲۰۰ هزار دلار به قتل برساند.

طرح مذکور، که سرویس امنیت جمهوری آذربایجان در اوایل ژانویه خنثی کرد، نقشه‌ حمله به یک مرکز آموزشی را نیز شامل می‌شد. بنابر اعلام سرویس امنیت و گزارش رسانه‌های محلی، اصلانف و همدست محلی‌اش بازداشت و به اتهام توطئه برای ارتکاب اقدام تروریستی تفهیم اتهام شدند.

هویت هدف این سوءقصد تاکنون فاش نشده بود.

سگال به واشینگتن پست گفت که از طریق رسانه‌های آذربایجان از توطئه علیه یک شخصیت مذهبی و بازداشت دو مظنون مطلع شده است. او گفت در آذربایجان احساس امنیت دارد و افزود: «ما این‌جا با آرامش زندگی می‌کنیم. در خیابان‌ها راه می‌روم و هیچ ترسی ندارم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

مقام‌های امنیتی گفتند که پرونده سگال جدیدترین طرح سوءقصد یا حمله‌ جمهوری اسلامی است که اغلب با استفاده از عوامل تبهکار واسطه انجام می‌شود و در راستای کارزاری فزاینده‌ علیه چهره‌های یهودی و ایرانی در تبعید یا اهدافی در سراسر جهان است.

این موج حملات هدفمند پس از حمله ۷ اکتبر حماس به اسرائیل و آغاز جنگ غزه شدت گرفت. به گفته مقام‌های امنیتی، استفاده از عوامل تبهکار به جمهوری اسلامی امکان می‌دهد تا درجه‌ای از انکارپذیری را حفظ کند.

دادستانی آلمان جمهوری اسلامی را متهم کرده‌ که در سال ۲۰۲۳ از عوامل تبهکار برای حمله به کنیسه‌ها و یک مدرسه استفاده کرده است. در مارس ۲۰۲۴، پلیس پرو یک مرد ایرانی مظنون به عضویت در نیروی قدس و دو همدست محلی‌اش را به اتهام طراحی حمله به یک شهروند اسرائیلی ساکن این کشور بازداشت کرد.

در جریان برنامه‌ریزی برای طرح ترور مذکور در جمهوری آذربایجان، اصلانف در ایران با ماموران نیروی قدس دیدار کرد. به گفته مقام‌های امنیتی، رابط این دیدار محمد گلکاری بود، شهروند ایرانی که روابط گسترده‌ای با شبکه تبهکاران دارد.

اصلانف پس از بازگشت به باکو، فردی آذربایجانی به نام جیحون اسماعیلف را جذب کرد و سگال را زیر نظر گرفتند.

در بیانیه سرویس امنیت جمهوری آذربایجان آمده بود که این دو نفر «تلاش کردند درباره یک عضو جامعه مذهبی اطلاعات جمع‌آوری کنند و محل اقامت و محل کار او را از طریق اپلیکیشن موبایل مناسب این کار برای عامل یک سرویس ویژه خارجی ارسال کردند». مقام‌های باکو آن زمان هویت هدف را فاش نکرده بودند.

به گفته مقام‌ها، احتمالا این اولین بار نبوده که جمهوری اسلامی برای ترور فردی در جمهوری آذربایجان تلاش کرده است. در سال ۲۰۲۳، فاضل مصطفی، نماینده مجلس آذربایجان، هدف اصابت گلوله کلاشنیکف قرار گرفت اما از این سوءقصد جان سالم به در برد. سرویس امنیتی این حادثه را حمله تروریستی اعلام کرد و در جریان تحقیق، جمهوری اسلامی به‌عنوان مظنون معرفی شد، زیرا مصطفی تهران را به‌دلیل دامن زدن به اختلاف‌های مذهبی در جمهوری آذربایجان آماج انتقاد قرار داده بود.

مصطفی به رسانه‌های آذربایجان گفت مظنونان «دستورهایشان را اجرا کردند و در ازایش پول گرفتند» و «اربابان آن‌ها روحانیون بلندپایه حکومت ایران‌اند». تابستان گذشته، حکم پنج متهم پرونده مصطفی به اتهام خیانت، تلاش برای قتل یک مقام دولتی یا چهره عمومی، و قاچاق غیرقانونی سلاح صادر شد و به چهار سال زندان تا حبس ابد محکوم شدند.

ایران و جمهوری آذربایجان با وجود مرز مشترک و پیوندهای تاریخی و قومی، مدت‌ها است بر سر حمایت تهران از ارمنستان با یکدیگر اختلاف دارند. تنش‌ها میان باکو و تهران هرازگاه به‌دلیل منطقه قره‌باغ که تحت کنترل ارمنستان بود و جمهوری آذربایجان در سال ۲۰۲۳ آن را بازپس گرفت، شدت گرفته است.