تیم فنی ۱۲ نفره آمریکا در راه مسقط؛ واشینگتن پست: موضع واشینگتن در مذاکرات با تهران متغیر است

ترامپ روز پنجشنبه گفت: «فکر می‌کنم در رابطه با ایران عملکرد خوبی داریم. جلسات بسیار جدی‌ در حال برگزاری است، و فقط دو گزینه وجود دارد. و یکی از آن گزینه‌ها اصلا خوب نیست.»

ترامپ، ویتکاف، آنتون و روبیو-با  استفاده از خبرگزاری فرانسه و حساب کاربری آنتون در اکس

یک تیم فنی از مقامات آمریکایی روز شنبه در عمان با تیم فنی جمهوری اسلامی به موازات مذاکرات سیاسی دیدار خواهند کرد. این نشست، گام بعدی در روند مذاکرات دولت ترامپ با تهران  است.

به گزارش واشینگتن‌پست، این تیم آمریکایی متشکل از حدود ۱۲ نماینده از نهادهای مختلف، از جمله وزارت خارجه، وزارت خزانه‌داری و جامعه اطلاعاتی آمریکا، این هفته برای نخستین بار در وزارت خارجه گرد هم آمد تا درباره چارچوب‌های هنوز تعیین‌نشده مطالبات دولت از ایران گفت‌وگو کنند؛ چارچوب‌هایی که هنوز نیازمند تصمیم‌گیری شخص رئیس‌جمهور، دونالد ترامپ است.

ترامپ روز پنجشنبه گفت: «فکر می‌کنم در رابطه با ایران عملکرد خوبی داریم. جلسات بسیار جدی‌ در حال برگزاری است، و فقط دو گزینه وجود دارد. و یکی از آن گزینه‌ها اصلا خوب نیست.» او پیش‌تر تهدید کرده بود که در صورت نرسیدن به توافق، اقدام نظامی در پیش خواهد بود.

ترامپ بارها تاکید کرده است که خط قرمز او این است که جمهوری اسلامی نباید به سلاح هسته‌ای دست پیدا کند. اما در پایین‌تر از این آستانه، طیف وسیعی از گزینه‌ها برای محدودسازی یا از بین بردن برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد—برنامه‌ای که اکنون مقادیر قابل توجهی اورانیوم با درجه غنای بالا و مناسب برای ساخت سلاح تولید و ذخیره کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

تامی بروس، سخنگوی وزارت خارجه، روز پنجشنبه به خبرنگاران گفت که استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ، نیز روز شنبه به عمان سفر خواهد کرد تا در سومین نشست این ماه با وزیر خارجه جمهوری اسلامی، عباس عراقچی، شرکت کند. اما برخی منابع مطلع گفته‌اند که برنامه سفر ویتکاف هنوز قطعی نشده است.

به گزارش واشینگتن‌پست؛ در نخستین نشست برنامه‌ریزی، اعضای تیم فنی درباره بخش‌هایی از موضع آمریکا ابراز تردید کردند، از جمله اظهارات متناقض برخی مقامات دولت درباره اینکه آیا ایران اصلا باید اجازه هرگونه غنی‌سازی را داشته باشد یا نه.

مارکو روبیرو، وزیر خارجه آمریکا، این هفته در پاسخ جدیدی به این پرسش گفت که ایران می‌تواند مقدار مشخصی اورانیوم با غنای پایین را برای برنامه‌های صلح‌آمیز هسته‌ای وارد کرده و استفاده کند، اما مجاز به غنی‌سازی در داخل کشور نخواهد بود. در توافق سال ۲۰۱۵ که ترامپ در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، تهران اجازه داشت اورانیوم با غنای پایین را برای مصارف انرژی و پزشکی غنی‌سازی کند.

روبیو به فری‌پرس گفت: «اگر آن‌ها یک برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز و غیرنظامی بخواهند، مسیرش وجود دارد. اما اگر اصرار بر غنی‌سازی داشته باشند، آن‌وقت تنها کشوری در دنیا خواهند بود که به‌اصطلاح برنامه تسلیحاتی ندارد، اما در حال غنی‌سازی است. و به‌نظر من این مشکل‌زاست.»

جمهوری اسلامی مدعی است که قصدی برای ساخت سلاح هسته‌ای ندارد. اما آمریکا و دیگر کشورها خاطرنشان کرده‌اند که تنها کاربرد اورانیوم غنی‌شده با خلوص و حجم بالا، ساخت سلاح است.

واشینگتن‌پست می‌نویسد، جمهوری اسلامی همچنین خواسته که مذاکرات فقط محدود به مسائل هسته‌ای باشد و مباحث مربوط به برنامه تسلیحاتی متعارف یا حمایت از گروه‌های نیابتی مانند حوثی‌ها در یمن، حزب‌الله در لبنان، و حماس در غزه را شامل نشود. در مقابل، تهران خواستار لغو تحریم‌های اقتصادی آمریکا و بین‌المللی شده و در عوض، آمادگی خود را برای «نظارت و راستی‌آزمایی گسترده» بر برنامه هسته‌ای‌اش اعلام کرده است.

تیم فنی آمریکایی که قرار است این آخر هفته به عمان سفر کند، به ریاست مایکل آنتون، مدیر دفتر برنامه‌ریزی سیاسی وزارت خارجه، فعالیت خواهد کرد. آنتون که از چهره‌های وفادار به جنبش «ماگا» (آمریکا را دوباره باعظمت کنیم) و از اعضای دولت اول ترامپ است، اما تخصص شناخته‌شده‌ای در حوزه مسائل هسته‌ای ندارد.

بیشتر از جهان