نگرانی اسرائیل از «توافق بد» آمریکا با تهران

نتانیاهو روز سه‌شنبه در تماس تلفنی با ترامپ به او گفته که «احتمال رویکرد دیپلماتیک را رد نمی‌کند»، اما فقط در صورتی که توافق نهایی به‌طور کامل «هیچ اثری از برنامه هسته‌ای ایران» باقی نگذارد

نتانیاهو و ترامپ در کاخ سفید-Kevin Dietsch / Getty Images via AFP

کانال ۱۲ تلویزیون اسرائیل گزارش داده است که اسرائیل عمیقا نگران است که آمریکا در آستانه دستیابی به یک «توافق بد» با ایران قرار دارد؛ توافقی که به گفته مقامات اسرائیلی، الزامات حیاتی این کشور برای جلوگیری از دستیابی «رژیم ایران» به سلاح هسته‌ای را برآورده نمی‌کند.

طبق این گزارش، اسرائیل بر این باور است که مذاکراتی که به دستور دونالد ترامپ و با هدایت نماینده ویژه‌اش، استیو ویتکاف، با جمهوری اسلامی در جریان است، «بسیار بسیار پیشرفته» شده، و آمریکا اطلاعات کافی درباره مسائل کلیدی به اسرائیل نمی‌دهد. این در حالی است که گفت‌وگوهای گسترده‌ای میان ویتکاف و وزیر امور راهبردی اسرائیل، ران درمر، جریان دارد.

این نخستین بار نیست که اسرائیل درباره احتمال «توافق بد» با جمهوری اسلامی ابراز نگرانی می‌کند. در جریان مذاکرات منتهی به برجام نیز، گزارش‌های مشابهی از نگرانی اسرائیل در این زمینه منتشر می‌شد.

گزارش تلویزیونی با استناد به منابع دیپلماتیک، سیاسی و امنیتی ناشناس می‌گوید که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر و یسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل و یک افسر ارشد ارتش اسرائیل که نامش فاش نشده، این هفته جلسه اضطراری درباره این موضوع برگزار کرده‌اند.

این گزارش می‌افزاید که نتانیاهو روز سه‌شنبه در تماس تلفنی با ترامپ به او گفته که «احتمال رویکرد دیپلماتیک را رد نمی‌کند»، اما فقط در صورتی که توافق نهایی به‌طور کامل «هیچ اثری از برنامه هسته‌ای ایران» باقی نگذارد.

طبق این گزارش، ترامپ به نتانیاهو اطمینان داده که این هدف آمریکا نیز هست و ضرب‌الاجل ۶۰ روزه برای دستیابی به توافق همچنان پابرجاست.

گرچه این گفت‌وگوی تلفنی تا حدی از نگرانی‌های اسرائیل کاسته، اما بنا بر گزارش کانال ۱۲، دستگاه‌های امنیتی اسرائیل همچنان عمیقا نگران جهت‌گیری مذاکرات هستند. از یک سو، رهبران آمریکا علنا اعلام می‌کنند که ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد، اما از سوی دیگر، «پیشرفت واقعی» در مذاکرات برای رسیدن به توافق در حال رخ دادن است—که به گفته کارشناسان، «بسیار نگران‌کننده» است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دور سوم گفت‌وگوهای ایران و آمریکا که با میانجی‌گری عمان انجام می‌شود، قرار است روز شنبه برگزار شود. نشست فنی در سطح کارشناسان، که قرار بود ابتدا روز گذشته برگزار شود، طبق اعلام تهران به روز شنبه موکول شده است. گفته می‌شود در این نشست، طرفین برای نخستین بار تدوین چارچوب توافق را آغاز خواهند کرد.

طبق گزارش‌ها، ترامپ روز ۷ آوریل، زمانی که نتانیاهو به کاخ سفید رفت، او را غافلگیر کرد و برای نخستین بار از آغاز مذاکرات مستقیم با جمهوری اسلامی خبر داده است. نتانیاهو روز بعد در بیانیه‌ای به زبان عبری گفت که او و ترامپ «بر سر این‌که ایران نباید سلاح هسته‌ای داشته باشد، توافق دارند. این موضوع می‌تواند از طریق توافق حل شود، اما فقط اگر آن توافق از نوع توافق لیبی باشد»—توافقی که در آن «عوامل خارجی وارد شده، تاسیسات را منفجر کرده، تمام تجهیزات را زیر نظر و با اجرای آمریکا برچیده‌اند. این نوع توافق خوب است.»

در پایان دور نخست مذاکرات، ویتکاف گفته بود که واشنگتن با محدودسازی غنی‌سازی هسته‌ای ایران راضی خواهد بود و نیازی به برچیدن کامل تاسیسات هسته‌ای ایران نمی‌بیند. اما یک روز بعد، حرف خود را پس گرفت و گفت هر توافقی باید شامل «توقف و نابودی برنامه غنی‌سازی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی» باشد.

روز گذشته، هم‌زمان با انتشار تصاویر ماهواره‌ای که نشان می‌داد رژیم ایران در حال مستحکم‌سازی تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی خود است، وزیر خارجه آمریکا، مارکو روبیو، اعلام کرد که ترامپ مصمم است مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای شود، و ترجیح می‌دهد این هدف از طریق مذاکره و نه گزینه نظامی محقق شود. با این حال، روبیو تاکید کرد آمریکا تنها در صورتی با برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران موافق است که ایران اورانیوم را در خاک خود غنی‌سازی نکند. موضوعی که به گزارش گاردین، جمهوری اسلامی با آن مخالف است. تهران در مذاکرات با دولت‌های قبلی آمریکا هم با طرح «غنی‌سازی صفر» مخالفت کرده بود و گزارش شده که بارها پافشاری بر سر همین موضع، مذاکرات را در آستانه شکست قرار داده بود.

بیشتر از جهان