انتخابات مقدماتی ریاست جمهوری حزب دموکرات در آمریکا در حالی امروز سهشنبه ۲۰ اسفندماه ادامه پیدا میکند که برنی سندرز و جو بایدن رقابتی تنگاتنگ را پیش میبرند و نگرانی در خصوص حضور شهروندان در پای صندوقهای رای در ایالتهای مختلف به دلیل شیوع ویروس کرونا، افزایش یافته است.
در عرصه سیاست داخلی آمریکا این نگرانی در حال شکلگیری است که اگر بحران ویروس کرونا تا ماه نوامبر ادامه پیدا کند، تاثیرش بر انتخابات چه خواهد بود و اگر قرار است تصمیماتی در این زمینه گرفته شود، باید از همین امروز تهمیداتی را پیشبینی کرد. این درحالی است که دولت دونالد ترامپ همچنان تلاش میکند که تاثیرات بحران ویروس کرونا را روی اقتصاد و سیاست آمریکا کمرنگ کند.
انتقاد از عملکرد دولت آقای ترامپ در مواجهه با یک بحران مرتبط با سلامت، از آنجا نشات میگیرد که اظهارات او همواره به نوعی در جهت کمرنگ کردن تاثیرات ویروس کرونا بوده است. او حتی روز دوشنبه ۱۹ اسفند، با انتشار توییتی نوشت: «سال گذشته، ۳۷ هزار آمریکایی به دلیل ابتلا به آنفلونزا جان خود را از دست دادند. متوسط بین ۲۷ هزار تا ۷۰ هزار در سال. هیچچیزی بسته نمیشود، اقتصاد و زندگی ادامه دارد. درحال حاضر ۵۴۶ مورد ویروس کرونا وجود دارد، تنها ۲۲ نفر مردهاند. به این موضوع فکر کنید.» این اظهارات با واکنش زیادی در عرصه رسانهها و شبکههای اجتماعی مواجه شد چرا که موضوع شیوع این بیماری و خطراتی که برای برخی گروههای سنی خاص دارد را نادیده میگرفت.
اما صرفنظر از اظهارات ترامپ، نگرانی، از حوزه بازار سهام تا زندگی روزمره و انتخابات آمریکا را در برگرفته است. از شش ایالتی که مردم روزسهشنبه به پای صندوقهای رای خواهند رفت، میتوان به ایالت واشینگتن در غرب این کشور اشاره کرد که بیشترین تعداد افراد جانباخته بر اثر ویروس کرونا را به خود اختصاص میدهد. هنوز مشخص نیست که شیوع ویروس کرونا تا چه حد روی حضور افراد در پای صندوقهای رای تاثیر خواهد گذاشت. هر چند رایدهندگان در ایالت واشینگتن، میتوانند رای خود را به صورت پستی ارسال کنند و نگرانی از انتقال ویروس به دلیل تماس شخصی نداشته باشند اما هزاران تن هستند که مسوول اجرای انتخابات هستند و حضور و تجمع آنها هم میتواند خطرات بالقوهای ایجاد کند.
برای همین به کسانی که رایها را خواهند شمرد و پاکتهای حاوی رای را باز خواهند کرد گفته شده است که از دستکش و یا حتی ماسک استفاده کنند. همچنین به رایدهندگان گفته شده است که به جای استفاده از زبان، از اسفنج یا تکهای پارچه برای خیس کردن چسب پاکت استفاده کنند. اگر چه احتمال میرود بسیاری از رایدهندگان، رای خود را پیش از شیوع ویروس کرونا ارسال کرده باشند.
موضوع شیوع ویروس کرونا، همچنین روی برنامه مسافرتی این دو کاندیدای ریاست جمهوری تاثیر خواهد گذاشت. برنی سندرز ۷۸ ساله و جو بایدن ۷۷ ساله هستند. عمده گروهی که از بایدن حمایت میکنند افراد بالای ۵۵ سال هستند. این همان گروه سنیایی است که در برابر ویروس کرونا آسیبپذیری بیشتری دارند. اما درصد بالایی از این گروه سنی در انتخابات شرکت میکنند و برای کاندیدایی که رای آنها را در کیسه خود میبیند، گروه قابل اتکایی محسوب میشود.
برعکس بایدن، افراد بین ۱۸ تا ۲۹ سال، اقبال قابل توجهی به برنی سندرز دارند، اما درصد قابل توجهی از این گروه سنی پای صندوقهای رای حاضر نمیشوند و این یکی از چالش سندرز در این دوره از انتخابات بوده است.
شیوع ویروس کرونا باعث شد که کمپین اقای بایدن با انتشار بیانیهای از اظهارات ترامپ برای «نقض» اظهارات مقامات مسوول حوزه بهداشت و سلامت انتقاد کند و بگوید که این کمپین «نظر کارشناسان» را پیش روی خود قرار خواهد داد و همچنین ریسکهای موجود را در نظر خواهد گرفت.
برنی سندرز هم از دولت خواستهاست که مطمئن شود که کارکنان و خدمه پزشکی از دانش و امکانات کافی برای حفاظت خود از ویروس کرونا، در اختیار دارند.
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ماه نوامبر برگزار میشود و بیش از ۱۳۰ میلیوننفر از مردم و یک میلیون نفری که در مکانهای رای گیری حضور خواهند داشت، در آن شرکت خواهند کرد. حال چه پاکتهای رای باز شود و چه از طریق فشار دادن بر صفحاتالکترونیکی رای داده و یا خوانده شود، احتمال انتقال ویروس به نوعی وجود دارد و برای همین اگر بحران شیوع کرونا تا آن زمان طول بکشد، معلوم نیست که سرنوشت انتخابات به چه سمتی خواهد رفت.
صرف نظر از اینکه چه اتفاقی برای انتخابات بیفتد، حتی هم اکنون هم شیوع ویروس کرونا تاثیر خود را در انتخابات گذاشته است. بسیاری از تجمات انتخاباتی لغو شده است و در برخی از برنامههای حزبی، کارکنان از هراس ناشی کرونا اساسا حاضر نشدهاند.
یک متخصص حقوق انتخابات به نیویورک تایمز گفته است که «مشکل ما این است که ما هیچ برنامهای نداریم اگر بخشی از کشور در روز انتخابات با اختلال مواجه شود» به گفته او کنگره آمریکا باید تصویب لایحهای در نظر داشته باشد که این مشکلات در رایگیری را در نظر بگیرد. به گفته او هر چقدر به انتخابات نزدیک می شویم، رسیدن به مقرراتی که برای همه کاندیداها منصفانه به نظر برسد دشوار است.
با این وجود همچنان برخی از تجمعات انتخاباتی برگزار میشوند. برای مثال روز دوشنبه در یک تجمع انتخاباتی مرتبط با کمپین برنی سندرز، الهان عمر، عضو مجلس نمایندگان حاضر شد و درمیان جمعیتی قابل توجه حتی از آنها خواست تا دستان یکدیگر را بگیرند. دونالد ترامپ که معروف به وسواس داشتن در تمیزی است، با گفتن این که تجمعات او «خیلی امن» است تلاش کرده است که نگرانیها در این حوزه را به عقب بزند. اما این وضعیت هر لحظه در حال تغییر است.