افزایش بی سابقه بیماری های سرطانی در افغانستان

«چهل هزار شهروند افغانستانی، مبتلا به بیماری سرطان هستند»

AFP

وزارت بهداشت افغانستان گفته است که بیش از چهل­ هزارتن از شهروندان افغانستان مبتلا به بیماری­‌های سرطانی به ویژه سرطان سینه هستند.

برطبق آمار دولتی، سالانه بیش از بیست‌­هزارتن از شهروندان این کشور به بیماری­‌های سرطانی مبتلا می‌­شوند که از این تعداد، پانزده هزار تن جان خود را از دست می‌دهند.

مسئولین وزارت بهداشت افغانستان می­‌گویند تنها درسال ۲۰۱۸ بیش از سه­ هزار زن درافغانستان به مرض سرطان پستان مبتلا شده بودند که ۱۷۰۰ تن از آنان بر اثر این بیماری جان باختند.

چندی پیش سمپوزیمی درمورد بیماری­‌های سرطانی در شهر کابل برگزار شد که تعدادی از مقامات حکومتی افغانستان در آن شرکت کرده و در مورد این بیماری و راه‌­های درمان آن صحبت کردند.

دکترمحمد اشرف غنی، رئیس جمهور افغانستان که در این سمپوزیم شرکت کرده بود، گفت: «این وضعیت در افغانستان یک فاجعه ملی است».

آقای غنی تاکید کرد که علیه این بیماری کشنده باید مبارزه جدی صورت گیرد. او گفت: «شما یک روز هم به من مراجعه نکرده­‌اید که برای مبارزه با بیماری سرطان چه کنیم! این کار برای من قابل قبول نیست، باید در این موارد اقدامات جدی انجام شود.»

این گفته‌­ها در حالی صورت می­‌گیرد که نخستین مرکز تشخیص بیماری­‌های سرطانی در کابل افتتاح شده است. گفته می­‌شود که این مرکز با هزینه یک میلیون دلار آمریکایی ساخته شده است.

وزارت بهداشت افغانستان این مرکز را برابر با معیارهای جهانی می‌داند.

فیروزالدین فیروز، وزیربهداشت افغانستان که در گشایش این مرکز درمانی در کابل حضور داشت، گفت: «پس از این نیاز نیست که شهروندان افغانستان برای درمان بیماری­‌های سرطانی با هزینه­‌ی هنگفت به خارج از کشور بروند».

آقای فیروز، هم­چنین افزود که یکی از آرزوهای ما این بود که روزی بتوانیم یک مرکز تشخیص و درمان این بیماری درکابل ایجاد کنیم که حالا چنین روزی رسیده است. اکنون تلاش می‌­شود در استان­‌های دیگرافغانستان نیز چنین مراکز درمانی ایجاد کنیم تا مشکلات گروهی ازهم­وطنان حل شود.

شهروندان افغانستان از گشایش چنین مراکز درمانی استقبال می‌کنند.

رامش صالح، یکی از ساکنان کابل درمورد گشایش مراکز درمانی می­‌گوید: «این کار، بسیار خوب و مفید است چون دیگر نیاز نیست که بیماران با هزار مشکل برای درمان به خارج از افغانستان بروند. پول هنگفتی که در گذشته به جیب­‌های کشورهای خارجی ریخته می‌شد اکنون به جیب دولت خود ما می­‌ریزد».

سوسن حقیار، دانشجو دانشگاه می­‌گوید: «این بهترین خبری است که تاکنون در افغانستان شنیده‌ام و امیدوارم مراکز درمانی دیگری هم با معیارهای خوب ساخته شود».

گفته می‌­شود سالانه حدود ۳۰۰ میلیون دلار برای درمان این بیماری­ از افغانستان خارج می‌شود.

نبود اماکن درمانی، مراکز تشخیص این بیماری و نبود متخصصان و پرستاران حرفه‌ای در افغانستان از بزرگترین چالش­‌ها در برابر این بیماری بوده است.

بیمارستان جمهوری نخستین مرکز تشخیص و درمان بیماری­‌های سرطانی در افغانستان بوده که شصت وپنج بیمار بستری شده دارد. گفته می‌­شود که درسه ماه نخست امسال، حدود ۴۵۰۰ بیمار برای درمان به این بیمارستان مراجعه کرده‌اند.

بیشتر از