ادامه مذاکره برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی؛ بلینکن: آتش‌بس غزه احتمالا پس از دولت بایدن حاصل می‌شود

یک مقام حماس اعلام کرد که این گروه برای آزاد کردن ۳۴ گروگان در مرحله اول توافق احتمالی با اسرائیل آماده است

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز دوشنبه ابراز اطمینان کرد که توافق آتش‌بس در غزه به نتیجه خواهد رسید، اما احتمالا پس از خروج جو بایدن، رئیس‌جمهوری فعلی آمریکا از کاخ سفید که در روز ۲۰ ژانویه انجام می‌شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، بلینکن که در سال ۲۰۲۴  برای میانجی‌گری و برقراری آتش‌بس میان حماس و اسرائیل تلاش‌های بسیاری انجام داد که همگی ناکام ماندند، در تازه‌ترین اظهارنظر در این زمینه گفت که دولت بایدن تا پایان دوره خود «در هر دقیقه از هر روز» برای انجام شدن معامله آزادی گروگان‌های اسرائیلی تلاش خواهد کرد.

بلینکن که به سئول سفر کرده است، به خبرنگاران گفت: «ما تمام تلاشمان را می‌کنیم که توافق آتش‌بس حماس و اسرائیل ظرف دو هفته آینده انجام شود اما اگر در دو هفته آینده نتوانیم آن را به سرانجام برسانیم، اطمینان دارم که به هر حال در مقطعی انجام خواهد شد.»

او برقراری آتش‌بس احتمالی را به تلاش‌های دولت بایدن مرتبط دانست و گفت: «امیدوارم این اتفاق هرچه زودتر بیفتد اما هر زمانی که باشد، بر اساس طرحی خواهد بود که جو بایدن آن را ارائه کرد و تقریبا تمام جهان از آن حمایت می‌کنند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بلینکن در مورد پیشرفت مذاکرات گفت که حماس برای دستیابی به یک توافق اراده بیشتری نشان داده، اگرچه مذاکرات هنوز کامل نشده است.

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد: «لازم است که حماس تصمیم‌های نهایی لازم را برای تکمیل توافق اتخاذ کند و شرایط گروگان‌ها را به طور اساسی تغییر دهد و آن‌ها را آزاد کند، به مردم غزه کمک کند و به طور کلی برای منطقه فرصتی ایجاد کند تا واقعا به سوی چیزی بهتر پیش برویم.»

بلینکن از زمان حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون ۱۲ بار به خاورمیانه سفر کرده است.

مذاکره برای آزادی گروگان‌های اسرائیلی و آتش‌بس غزه در حالی ادامه دارد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، به حماس هشدار داده بهتر است این اتفاق پیش از روز تحلیف او رخ دهد اگرنه «قیامت به پا خواهد شد».

ترامپ که روز بیستم ژانویه قدرت را در کاخ سفید به دست می‌گیرد، حمایت قوی‌ از اسرائیل را وعده داده و به حماس اخطار کرده است که گروگان‌های دستگیرشده در حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ را هرچه زودتر آزاد کند.

در جریان مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و حماس که در قاهره انجام گرفت، گزارش‌ها از نزدیک شدن به مرحله توافق اسرائیل و حماس خبر می‌دهند.

یک مقام حماس روز یکشنبه گفت که این گروه شبه‌نظامی برای آزادی ۳۴ گروگان در مرحله اول توافق احتمالی با اسرائیل آماده است.

یک منبع آگاه به رویترز گفت که هرگونه تبادل گروگان‌ها مشروط به دستیابی به توافقی برای خروج نیروهای اسرائیلی از نوار غزه و آتش‌بس دائمی است. دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل،‌ شامگاه یکشنبه این موضوع را رد و اعلام کرد که حماس «تا این لحظه» فهرستی از گروگان‌ها برای مبادله تهیه نکرده است.

با این حال الشرق‌الاوسط روز دوشنبه فهرستی از ۳۴ اسامی گروگان‌های اسرائیلی در غزه که ممکن است در مرحله اول توافق آتش‌بس با حماس آزاد شوند، منتشر کرد.

سایر رسانه‌ها از جمله رویترز و بی‌بی‌سی نیز نوشتند که حماس فهرستی به آن‌ها داده است اما از ذکر نام‌ها خودداری کردند.

به گزارش رویترز، در این فهرست اسامی «۱۰زن و ۱۱ گروگان مرد مسن‌ بین ۵۰ تا ۸۵ سال و همچنین کودکان خردسالی که حماس قبلا گفته بود در حمله هوایی اسرائیل کشته شده‌اند» دیده می‌شود. حماس هرگز مدرکی مبنی بر کشته شدن آن‌ها ارائه نکرده بود.

بی‌بی‌سی خاطرنشان کرد که حماس از بیان اینکه چه کسانی در این فهرست زنده‌اند، خودداری کرده است.

گزارش‌ها درباره انتشار فهرست گروگان‌هایی که آزاد خواهند شد، در حالی است که هفته گذشته، حماس مدعی شد نمی‌تواند به همه گروگان‌ها دسترسی پیدا کند و پس از شروع آتش‌بس، برای تهیه این فهرست چندین روز زمان نیاز دارد.

در همین حال خبرگزاری آکسیوس به نقل از سه منبع اسرائیلی و آمریکایی گزارش داد که ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل و از متحدان بنیامین نتانیاهو، قرار است در هفته جاری برای دیدار با مقام‌های ارشد دولت‌های ترامپ و بایدن به ایالات متحده سفر کند.

العربیه نیز خبر داد که با توجه به روند مذاکرات برای توافق میان اسرائیل و حماس، دیوید بارنیا، رئیس موساد، روز دوشنبه به دوحه سفر می‌کند تا درباره جزئيات این توافق تبادل نظر کند.

در گزارش العربیه اشاره شده این توافق موقت که مدت آن دو تا سه ماه پیش‌بینی می‌شود، به مواردی چون خروج رهبران حماس از غزه و انتقال کنترل نوار غزه به یک نهاد مستقل فلسطینی هم پرداخته شده است. طبق پیش‌نویس این توافق، مصونیت رهبران حماس تضمین می‌شود و اسرائیل آن‌ها را هدف قرار نخواهد داد.

همچنین گفته می‌شود که طبق توافق مذکور، نیروهای بین‌المللی در غزه مستقر و آمریکا به‌عنوان حامی اصلی این توافق میان حماس و اسرائیل شناخته می‌شود.

به‌رغم اظهار امیدواری‌ برخی رسانه‌ها، اورشلیم پست روز دوشنبه نوشت که هنوز برای اعزام رئیس موساد به قطر تصمیمی گرفته نشده است. این رسانه به نقل از منابع آگاه نوشت: «تنها زمانی که پیشرفتی قابل‌توجه در مذاکرات را شاهد باشیم که سفر او را ضروری می‌کند، این اتفاق رخ می‌دهد.»

اورشلیم پست به نقل از منبع آگاهش نوشت که مذاکرات برای آزادی گروگان‌ها و برقراری آتش‌بس غزه ادامه دارد، اما به‌کندی پیش می‌رود.

بیشتر از جهان