در اوج تنشهای مرزی میان طالبان افغانستان و حکومت پاکستان، ارتش طالبان برای نخستینبار به موشک هدایتشونده کنکورس میلان (9M135) مجهز شد.
بر اساس بیانیه وزارت دفاع طالبان این سامانه دفاعی که توانایی هدف قرار دادن تانکهای زرهی، کشتیهای جنگی و هلیکوپترهای در ارتفاع پایین را دارد، بهتازگی در افغانستان فعال شده و ۱۳ نیروی تازه آموزشدیده ارتش طالبان با آن کار میکنند.
موشک رهبری شده میلان کنکورس(9M135) فعال و ۱۳تن منسوبین جوان از آموزش آن فارغ گردیدند
— د ملي دفاع وزارت - وزارت دفاع ملی (@MoDAfghanistan2) January 4, 2025
به تعداد۱۳تن منسوبین جوان بعد از سپری نمودن یک دوره آموزش های مسلکی و عملی یک ماهه در بخش موشک جدید هدایت شونده به نام کنکورس میلان(9M135)از ریاست توپچی ستردرستیزوزرات دفاع ملی فراغت حاصل نمودند pic.twitter.com/htuEp3Ruhk
از موشک کنکورس بهعنوان یک سلاح ضد زره و چندمنظوره یاد میشود که در زرادخانههای نظامی ابزاری قدرتمند به حساب میآید. موشک کنکورس به دلیل دقت بالا و قدرت تخریب قابلتوجه برای بسیاری از ارتشها در کشورهای مختلف جهان به عنوان یک سلاح کلیدی در نبردهای زرهی و دفاع از مرزها استفاده میشود.
این موشک ساخت روسیه برای مقابله با تهدیدات زرهی و اهداف متحرک طراحی شده است و در چندین کشور منطقه از جمله روسیه، هند، سوریه و عراق استفاده میشود. این موشک اواخر دهه ۱۹۷۰ بهعنوان جانشین نسل قبلی موشکهای ضد زره مانند مالوتکا (Malyutka)، توسعه یافت. نسخههای اولیه این موشک بهسرعت در ارتشهای بلوک شرق و متحدان شوروی سابق به کار گرفته شدند.
در مورد اینکه آیا ارتش دولت پیشین افغانستان هم از این سامانه استفاده میکرد یا خیر، گزارشی در دست نیست، اما وزارت دفاع طالبان اعلام کرد که نیروهای این گروه یک دوره آموزشی یکماهه استفاده از این سیستم موشکی را با موفقیت گذرانده و مهارتهایشان را در نمایشهای عملی به نمایش گذاشتهاند.
فعالسازی این موشک در شرایطی صورت میگیرد که روابط میان طالبان و پاکستان، به ویژه در مناطق مرزی، به شدت پرتنش شده است. دو هفته پیش، ارتش پاکستان چهار هدف را در شهرستان برمل استان پکتیکا در شرق افغانستان بمباران کرد. منابع در ارتش پاکستان گفتند که قرارگاهها و خانههای فرماندهان تحریک طالبان پاکستان را هدف قرار دادهاند اما مقامهای رژیم طالبان در کابل مدعی شدند که ارتش پاکستان خانه مهاجران وزیرستانی را هدف قرار داده و بیش از ۴۰ نفر را کشته است.
طالبان افغانستان هیچگونه شواهد و اسنادی که نشان دهد قربانیان غیرنظامیان بودند، منتشر نکردهاند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
هرچند وزارت دفاع طالبان و برخی مقامهای این گروه تهدید کردند که در پاسخ به حمله ارتش پاکستان، واکنش مشابهی انجام خواهند داد، با گذشت دو هفته، هنوز در این زمینه اقدامی نکردهاند.
در حالی که طالبان به مدرنسازی تجهیزات نظامی خود ادامه میدهند، این تحولات در مورد منبع تامین این تسلیحات و نقش بازیگران منطقهای در تجهیز طالبان به فناوریهای پیشرفته پرسشهایی جدی ایجاد کرده است. وزارت دفاع طالبان مشخص نکرده که این تسلیحات را از انبارهای ارتش دولت پیشین افغانستان به دست آورده یا از منابع دیگری به آنها دست یافته است.
برخی فعالان رسانهای نوشتند که طالبان این سامانه دفاعی را از هند گرفتهاند. با این حال از زمان بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، هند هیچگونه روابط نظامی علنی با طالبان نداشته است. وزارت خارجه هند یک روز پس از آنکه وزارت دفاع طالبان از فعالسازی موشک هدایتشونده کنکورس خبر داد، در بیانیهای حمله هوایی ارتش پاکستان به خاک افغانستان را محکوم کرد.
هند در این بیانیه که با تاخیر دو هفتهای صادر شد، اعلام کرد که این کشور «حمله پاکستان به غیرنظامیان از جمله زنان و کودکان» در خاک افغانستان را محکوم میکند.
Our response to media queries regarding airstrikes on Afghan civilians:https://t.co/59QC0N6mOY pic.twitter.com/UsrkFGJVBZ
— Randhir Jaiswal (@MEAIndia) January 6, 2025
این بیانیه افزود: «متهم کردن همسایهها به دلیل شکست و ناکامیهای داخلی، از روشهای قدیمی پاکستان است.»
به جز هند که بر سر مسائل مختلف از جمله منطقه کشمیر با پاکستان درگیر است، هیچ کشور دیگری تاکنون حمله ارتش پاکستان به خاک افغانستان را محکوم نکرده است. پیش از این، مقامهای پاکستان هند را متهم کردهاند که از دشمنان این کشور، از جمله تحریک طالبان پاکستان و ارتش آزادیبخش بلوچستان، حمایت مالی میکند.