سفر کم‌سابقه مقام‌های امنیتی اسرائیل به آمریکا برای رایزنی درباره برجام

اسرائیل می‌خواهد به مقام‌های آمریکایی بقبولاند که به جای شتاب در امضای توافقی با ایران، از اهرم‌های فشار موجود استفاده کنند

آویو کوهاوی (چپ)، فرمانده ستاد ارتش و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل-  Ariel Schalit / POOL / AFP

به نوشته روزنامه اسرائیلی جروزلم پست، ناظران به خاطر ندارند که چنین جمع بزرگی از مقام‌های اطلاعاتی و نظامی اسرائیل همه با هم به واشنگتن رفته باشند.

این نشریه می‌نویسد: «اما این دقیقا اتفاقی است که هفته آینده خواهد افتاد. آویو کوهاوی، فرمانده ستاد ارتش، تمیر هایمن، رئیس سازمان اطلاعات ارتش، یوسی کوهن، مدیر موساد، و بن شبت، رئیس شورای امنیت اسرائیل، برای گفتگو با همتایان آمریکایی خود روز یکشنبه وارد واشنگتن می‌شوند.

بنا بر این گزارش، در دولت اسرائیل همه معتقدند که آمریکا به صورتی فکر نشده برای امضای توافقی هسته‌ای با ایران شتاب دارد. برخی مقام‌های اسرائیلی به طور خصوصی می‌گویند که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا، بی حساب و کتاب می‌خواهد هر چه زودتر با ایران به توافق برسد و این موضوع را از سر راه بردارد.

قرار است آقای کوهاوی با ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح آمریکا دیدار کند؛ هایمن و کوهن با ویلیام برنز، رئیس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) ملاقات کنند؛ و بن شابات در جلسه‌ای با جیک سالیوان، شماور امنیت ملی دولت بایدن شرکت کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به نوشته جزوزلم پست، با وجود اهمیت این دیدارها، کسی در دولت اسرائیل باور ندارد که آمریکا از رسیدن به توافق با ایران منصرف شود. بیشترین امید اسرائیل این است که آقای بایدن را متقاعد کند که در آخرین لحظات و پیش از آن که دیر شود، تغییراتی در شرایط توافق به وجود آورد.

در سال ۲۰۱۵ و اندکی پیش از امضای برجام نیز، مقام‌های اسرائیلی به واشنگتن رفتند تا خطر ایران را به دولت باراک اوباما گوشزد کنند. یاکوب ناگل، معاون وقت مشاور امنیت ملی اسرائیل، در راس هیئتی متشکل از کارشناسان وزارت خارجه، شورای امنیت ملی، ارتش، سازمان انرژی اتمی، و دستگاه اطلاعاتی اسرائیل بود. آن زمان توصیه‌های هیئت اسرائیلی به جایی نرسید و برجام امضا شد.

بنا بر این گزارش، هیئت اسرائیلی این بار امیدوار است گوش شنواتری در واشنگتن پیدا کند و به مقام‌های آمریکایی بقبولاند که به جای شتاب در امضای توافقی با ایران، از اهرم‌های فشار موجود استفاده کنند تا ایران ناچار به پذیرش شرایط سختگیرانه‌تری شود.