گروهی از پژوهشگران رشتههای مختلف مهندسی مواد، مهندسی مکانیک و تولید رایانهای، در حال ساخت نوع جدیدی از خمیر ماکارونی هستند که در حالت خام، صاف و تخت است ولی در اثر پختن، به اشکال مختلف لولهای، مارپیچی، حلقهای یا موجی در میآید.
به باور این پژوهشگران، که محققان آزمایشگاه مواد حالتپذیر دانشگاه کارنگی مِلون ایالاتمتحده هم جزو آنها هستند، این ابداع در تولید ماکارونی میتواند به افزایش کیفیت بستهبندی و حملونقل فراوردههای حاضری ماکارونی که در فروشگاههای سراسر دنیا یافت میشوند، کمک کند.
به گفته این محققان، برای بستهبندی ماکارونیها با شکلهای مختلف مثل پنه، ریگاتونی، فسیلی و روتینی، کیسهها و جعبههای بزرگی لازم است. محققان در این بررسی که در مجله «ساینس ادوَنسِز» (ScienceAdvances) چاپ شده است، شرح دادهاند که شکل تخت این ماکارونیها بر اساس چه اصول طراحی و کدام سازوکار، پس از پخت به اشکال آشنا در میآید.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنها روی ورقههای صاف ماکارونی، شیارهایی ایجاد میکنند که باعث افزایش زمان پخت آن بخش از ماکارونی در هنگام آشپزی میشود. در این مقاله آمده است که با تعیین دقیق چگونگی و موقعیت شیارها، میتوان شکلگیری این ماکارونی به هنگام پخت را مدیریت کرد.
تِنگ ژانگ، استادیار دانشگاه سیراکیوز و مسئول تجزیه و تحلیل مدلسازی این طرح تحقیقاتی، میگوید: «طرف شیاردار در حین پخت کمتر از طرف دیگر انبساط مییابد و ماکارونی به شکل مورد نظر در میآید.»
این محققان معتقدند شکل تخت این ماکارونی، باعث صرفهجویی در فضای لازم برای حمل و نگهداری آن میشود و به کاهش پسماندهای پلاستیکی هم کمک خواهد کرد؛ در عین حال، پس از پخت همان مزه و ظاهر سنتی را خواهند داشت.
لینینگ یائو، مدیر آزمایشگاه مواد حالتپذیر، میگوید: «الهامبخش ما، مبلمانهایی بود که به صورت تخت و پیشساخته بستهبندی میشوند و صرفهجویی در فضا، نگهداری آسانتر در انبار و کاهش اثر کربن در حملونقل را باعث میشوند.»
به گفته این محققان، روش مدیریت شکلدهی با استفاده از شیاربندی را میتوان در تمام مواد آماسپذیر به کار برد و در آینده، ورقههای سیلسیومی شکلپذیر را در افزارههای زیستپزشکی و رباتیک نرم استفاده کرد.
© The Independent