هجده سال پس از حمله ایالات متحده به عراق در زمان جورج بوش و برکناری رژیم صدام حسین در آن کشور، جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، تصمیم گرفته است تا به ماموریت رزمی نیروهای آمریکایی در عراق پایان دهد. بسیاری از تحلیلگران بزرگترین چالش همراه با اجرای این تصمیم را احتمال تقویت تسلط منطقهای جمهوری اسلامی در خاورمیانه دانستهاند.
روزنامه «استرالین» روز پنجشنبه، هفتم مردادماه، در سرمقالهای، بزرگترین چالش پیش روی بایدن در اجرای تصمیم خروج نیروهای آمریکایی از عراق را انجام این کار بدون «بازی کردن به نفع آیتاللههای حامی تروریسم در ایران» و خدمت نکردن به آنها در جهت دستیابی به تسلط منطقهای بیشتر دانسته است.
در این سرمقاله اشاره شده است که با توجه به تسلط و نفوذ تهران بر گروههای قدرتمند شبهنظامی شیعه در عراق، افزایش تسلط ایران بر عراق پس از خروج نیروهای آمریکایی یک «امکان واقعی» است و پیش از این نیز جمهوری اسلامی «همواره بغداد را همچون حیاط خلوت و بخشی از طراحی بزرگ خود برای نفوذ در منطقه و نابودی اسرائیل محسوب کرده است».
این روزنامه جاهطلبیهای جمهوری اسلامی در کشور عراق را در طول سالهای گذشته کاملا روشن و واضح دانسته و افزوده است: «آنها میخواهند که در عراق یک دولت مذهبی شیعه برپا شود و از طریق گروههای شبهنظامی شیعه در راه رسیدن به این هدف تلاش میکنند. عمق دخالت ایران در عراق زمانی مشخص شد که ژانویه سال گذشته، قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، در حمله هواپیمای بدون سرنشین آمریکا در حوالی فرودگاه بغداد کشته شد. سلیمانی شبهنظامیان شیعه را برای حمله علیه نیروهای آمریکایی در عراق مسلح کرده بود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس جمهوری آمریكا، ضمن اعلام پایان ماموریت رزمی نیروهای آمریکایی در عراق، به این نکته اشاره کرده است که تعداد نامشخصی از این نیروها ممكن است در یك نقش غیر رزمی در عراق باقی بمانند. در این صورت، آنها همچنان به جمعآوری اطلاعات ضروری برای انجام عملیاتهای حیاتی احتمالی علیه نیروهای جمهوری اسلامی قادر خواهند بود. این سرمقاله هدف قرار دادن سلیمانی در عراق را نمونه این عملیاتهای حیاتی دانسته و اشاره کرده است که بهطور مشخص حمله پهپادی آمریکا برای کشتن سلیمانی از پایگاه هوایی عینالاسد در غرب عراق انجام شده بود.
نویسنده این یادداشت، با اشاره به اهمیت حفظ نیروهای آمریکایی در عراق مدتها پس از حمله اولیه سال ۲۰۰۳، مینویسد: «باراک اوباما در سال ۲۰۱۱ تلاش کرد تا همه نیروهای آمریکایی را بیرون بکشد. اما این کار نوعی کوتهبینی بود که بهعنوان واکنشی به سرکوب مخالفان سنی بهدست دولت شیعه بغداد، شرایط را برای ظهور داعش فراهم کرد.»
دولت اسلامی (داعش) تا سال ۲۰۱۴ کنترل یکسوم کشور را در دست گرفت و خلافت خود را اعلام کرد. نیروهای آمریکایی در شکست داعش اهمیت زیادی داشتند. نیروهای آمریکایی مستقر در عراق همچنین در حال حاضر از حدود ۹۰۰ سرباز آمریكایی كه در کشور سوریه، متحد نزدیک جمهوری اسلامی ایران، فعالیت میكنند، پشتیبانی میكند.«نیروهای دموكراتیک سوریه» با حمایت نظامی آمریكا به عملیات زمینی علیه داعش ادامه میدهند. اگر ایالات متحده بهطور کامل از عراق خارج شود، پشتیبانی از عملیات نیروهای مستقر در سوریه بسیار دشوارتر خواهد بود.
اما گزارشها نشان میدهد آنچه که جو بایدن در نظر دارد، خارج شدن کامل نیروهای آمریکایی از عراق نیست. بیشتر نیروهای فعلی ایالات متحده در عراق در جایگاه مستشاری و مشاوران آموزش غیرنظامی نیروهای مسلح عراق قرار میگیرند. براساس این یادداشت، در غیر این صورت، «عراق بیشتر تحت سلطه بدخواهانه جمهوری اسلامی قرار میگیرد و آیتاللهها نفوذ خود را بر سراسر آن کشور گسترش خواهند داد».
همانطور که دونالد ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان با وجود هرگونه عواقبی، عزم خود را جزم کرده بود، جو بایدن نیز آشکارا عراق را «جنگ بیپایان» دیگری میبیند که باید به پایان برسد. اما براساس این سرمقاله، مهمترین چالش پیش روی بایدن، پایان دادن به این جنگ است، بدون رها کردن و بخشیدن عراق به جمهوری اسلامی بهعنوان بزرگترین غنیمتی که تاکنون در مسیر تسلط منطقهای بهدست آورده است.