بانک جهانی در سال ۲۰۱۵ میلادی ۵۰ میلیون دلار وام به چین داد تا صرف طرح آموزش وپرورش در منطقهی «سينكيانگ» کند و اکنون درحال تحقیق است که شاید این پول صرف اردوگاههای بازداشت مسلمانان شده است. این تحقیق در حالی انجام میگیرد که زندانی شدن بیش از یک میلیون مسلمان «ایغور» در اردوگاههای «بازآموزی» جهانیان را به طور فزایندهای نگران کرده است. در این اردوگاهها آنها را وادار میکنند دست از باورهای مذهبیشان بردارند و جهانبینی حزب کمونیست را بپذیرند.
دولت ترامپ که غالبا درباره مسائل حقوق بشری چین ساکت بوده به تازگی انتقاد از کارهای چین در منطقه «سينكيانگ» را افزایش داده است و شرکتهای خارجی فعال در آنجا تحت بررسی فزاينده و موشكافانهی گروههای ذینفوذ قرار دارند. اين مناقشه نخستين آزمون مهم پیش روی «ديويد ملپاس» رييس جديد بانك جهاني است كه از هواداران برخورد سختگيرانه در قبال چين و از مقامات پيشين وزارات خزانهداری ايالات متحده است و رييس جمهور «دونالد ترامپ» وی را برای اين سمت انتخاب كرد.
«ديويد تايس»، سخنگوی بانك جهانی در بيانيهای كه شب پنجشنبه منتشر شد اعلام كرد: «چنين نگرانیهايی را خيلي جدی میگيريم و پرسشهايی را كه در مورد اين طرح پيش آمده است فعالانه بررسی میكنيم. در صورتی كه اقدامی لازم باشد انجام خواهيم داد».
پرداخت اين وام در سال ۲۰۱۵ در زمان رييس قبلی و دو سال پيش از آغاز جدی برنامهی اردوگاههای بازداشت انجام گرفت. اين وام مبلغ نسبتاً كمی از كل ۸/۱ميليارد دلار(۵/۱ ميليارد پوند) وامی است كه بانك جهانی در آن سال به چين داد.
بازپرداخت اين وام ۴۰ ميليون دلاری(۱/۴۱ ميليون پوندی) هم قرار است طی سال آينده انجام گيرد. بانك جهانی در زمان اعلام اين طرح گفته بود كه پرداخت اين پول به نفع هزاران جوان در آن منطقه است زيرا با حمايت پنج دانشكده محلی برای آنها «فرصتهای بهتر آموزش فنی و حرفهای و اشتغال» فراهم میكند.
وسعت «سينكيانگ» به اندازه آلاسكا است و بيش از نيمی از جمعيت حدود ۲۴ ميليون نفری آن را گروههای اقليت قومی مسلمان تشكيل میدهند كه اكثرا از قوم «ايغور» هستند. اين قوم دارای سابقهی استقلال فرهنگی و مقاومت برابر حاكميت چين هم هست.اقدامات سركوبگرانهی چين در اين منطقه با اوجگيری حملات ضددولتی در سال ۲۰۱۴ آغاز شد اما بازداشتهای انبوه و تلاش برای بازآموزی اجباری به گفته اكثر تحليلگران از سال ۲۰۱۷ آغاز شد.
بعد از آن كه در هفتهی گذشته سناتور «ماركو روبيو» و نمايندهی مجلس «جيم مكگاورن» در نامهای خطاب به آقای «ملپاس» دغدغهی مربوط به اين وام را مطرح كردند طرح مذكور زير سئوال رفت.
این نوشته برگردان فارسی از مقالات منتشر شده دیگری است و منعکس کننده دیدگاه سردبیری روزنامه ایندیپندنت فارسی نمی باشد.
© The Independent