در حالی که شهروندان تهرانی تنها چند روز از آلودگی شدید هوا فاصله گرفته بودند، حالا دوباره نفس کشیدن برایشان دشوار شده است. این بار هوای تهران نه تنها ناسالم بلکه خطرناک گزارش شده و پیشنهاد دورکاری و مجازی شدن کلاسها مطرح شده است.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت روز سهشنبه، نهم آذر، با بیان اینکه وضعیت هوای تهران سلامت مردم را به خطر میاندازد، از اینکه هیچ اقدام مثبتی در این زمینه انجام نمیشود، گلایه کرده است. دکتر عباس شاهسونی در گفتوگو با ایسنا تاکید کرد: «طبق قانون اکنون میتوان دورکاری را اجرایی کرد. مدارس و دانشگاهها تا حدی بازند و میتوان کلاسها را مجازی برگزار کرد تا از میزان آلایندهها کاسته شود اما متاسفانه با وجود اعلام شرایط اضطرار توسط دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که نماینده وزارت بهداشت در شهر تهران است، برای کاهش منابع انتشار و کاهش مواجهه مردم هیچ تصمیمی گرفته نشده است.»
روز دوشنبه، هشتم آذر، سازمان هواشناسی اعلام کرد که کیفیت هوا بسیار نامناسب و در شرایط قرمز است. روز سهشنبه نیز وضعیت هوا برای تمام گروهها همچنان ناسالم گزارش شد و این در حالی است که بر اساس پیشبینیها، پایداری هوا تجمیع آلایندهها را در پی دارد و شرایط را بدتر میکند.
رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با اظهار نگرانی درباره این شرایط گفت: «چنین وضعیتی افزایش قابل توجه بیماریهای قلبی و ریوی، مرگ زودرس این بیماران و سالمندان و همچنین افزایش علائم بیماریهای تنفسی در کل جمعیت را سبب میشود. طبق دستورالعمل شرایط اضطرار باید برگزاری مسابقات ورزشی لغو میشد. اکنون با وجود اینکه شرایط هوای تهران ناسالم برای همه گروهها است، جای تعجب دارد که چگونه اجازه برگزاری مسابقات ورزشی در تهران صادر شده است.»
محیط زیست هم منتقد است
در کنار هشدارها و گلایههای وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست هم منتقد وضعیت آلودگی هوا شده است. مدیر کل محیط زیست استان تهران با انتقاد از اینکه چرا برخی تکالیف قانون هوای پاک بر زمین مانده است، به ایسنا گفت: «طرح کهاب (کاهش، هدایت، انتقال و بازیافت بخار بنزین) باید تا پایان سال ۱۴۰۰ در تمام جایگاههای سوخت تهران اجرا شود اما در حال حاضر تعداد بسیار محدودی از جایگاهها این طرح را انجام دادهاند و وزارت نفت این موضوع کامل انجام نداده است.»
سعید محمودی به وظایف انجام نشده شهرداری و پلیس راهور هم پرداخت و گفت که انتظار از شهرداری تهران این است که بر اساس مواد ۹ و ۱۰ قانون هوای پاک، توسعه و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی را با جدیت بیشتری پیگیری کند و پلیس راهور نیز باید برای برطرف کردن مشکل آلودگی هوا گامهای بیشتری بردارد و با خودروها و موتورسیکلتهای دودزا و فاقد معاینه فنی جدیتر برخورد کند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
البته مدیر کل محیط زیست استان تهران از عملکرد اداره خود دفاع کرده و گفته است: «محیط زیست وظایف خود را بهصورت کامل و ۱۰۰ درصدی انجام داده است. ما سعی کردیم تمام مسئولیتهای خود مانند تشکیل جلسه کمیته اضطرار آلودگی هوا را به نحو احسن انجام دهیم و با هر گونه کوتاهی و قصور برخورد کنیم. در صورت لزوم، متخلفان یا افرادی که کوتاهی کردهاند، به دادستانی تهران و سازمان بازرسی معرفی خواهند شد.»
با این حال این مسئول سازمان محیط زیست توضیح نداد که چرا با وجود تداوم آلودگی هوای تهران، سازمان محیط زیست سهم نظارتی بیشتری برعهده نگرفته و متخلفان را به سازمان بازرسی معرفی نکرده است. او همچنین مشخص نکرد که تکلیف شهروندانی که دور از جنجالهای سیاسی و اختلاف سازمانهای مختلف فقط خواهان هوایی سالم برای تنفساند، چه خواهد شد؟