عکس های منتشر شده همراه خبر واردات چند راس گوسفند از کشور رومانی قرار بود یک اتفاق مثبت مدیریتی برای سازمان دامپزشکی ایران شود ولی به دردسری تازه برای این سازمان بدل شد. در این عکس گوسفندان وارداتی با دم دراز دیده می شوند که سریعا به سوژه فکاهی و اسباب نگرانی در فضای مجازی ایرانیان بدل شد. اظهار نظرهایی از سر ترس و خشم و یا شوخی «گوسفند دم دارد یا دنبه؟»
این گوسفندان که سریعا به گوسفندان دم دراز معروف شدند، در اصل گوسفندان نژاد رومانوف هستند که ۱۷ روز مسیر رومانی تا ایران را در کشتی گذراندند و قرار است گوشتشان با قیمت ۴۳ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار به فروش برسد.
در پی بالاگرفتن موضوع، علیرضا رفیعیپور، رئیس سازمان دامپزشکی کشور به خبرگزاری تسنیم گفت: «آمیزش دو گونه متفاوت و ایجاد حیوانات خاص، مستلزم کار ژنتیکی و فاقد توجیه اقتصادی است آن هم در این تعداد انبوه. با یک جستوجوی ساده در اینترنت مشخص میشود که در نتیجه اصلاح نژادهای صورتگرفته، نه تنها در سطح جهان بلکه در کشورمان، نژادهای متعددی از گوسفند با اشکال، رنگها و اندازههای مختلف وجود دارند. برخی از نژادهای گوسفند دارای دم هستند، برخی دارای دنبه و برخی دارای هر دو».
وبسایت دامداری «شیپ۱۰۱» در بخش آموزشی خود می نویسد: «دم، یک بخش طبیعی از گوسفند است و بره ها به طور طبیعی با دم به دنیا می آیند. طول آن کاملا ژنتیکی است و بستگی به طول دم والدین آن بره دارد. در واقع طول دم بره، میانگین طول دم پدر و مادرش است». و همچنین می افزاید: «در دنیای مدرن، دم گوسفند کوتاه می شود چرا که اگر مدفوع زیر آن جمع شود، باعث جذب ماگوت ها (نوعی حشره جونده پشم) می شود که گوشت تن گوسفند را می خورد. پس این امر می تواند کشنده باشد».
با تکیه به نکته مذکور، شاید بتوان اینطور برداشت کرد که دام های خریداری شده توسط ایران در مدت زمان کوتاهی و به صورت هورمونی در رومانی رشد یافته اند و برای ذبح به ایران ارسال شده اند.
رفیعی پور ضمن اشاره به این نکته که رومانی دومین کشور صادرکننده گوشت در جهان است، گفت: «گوسفند رومانوف، نژادی گوشتی و حاصل کار ژنتیکی است که طی شش ماه چهل کیلو گوشت تولید میکند. در واقع اصلاح نژاد در این گوسفند به گونهای صورت گرفته که غذا به جای تبدیل شدن به چربی و دنبه فقط به گوشت تبدیل شود».
وی افزود: «متاسفانه سال گذشته افزایش قیمت ارز از یک سو و قاچاق دام به خارج از کشور سبب افزایش قیمت گوشت شد. در نتیجه سازمان دامپزشکی با ابلاغ دستورالعملی به منظور ضابطهمند کردن انتقال گوشت، مقدمات مبارزه با قاچاق گوشت را فراهم آورد و از سوی دیگر به منظور تنظیم شرایط بازار، برای واردات گوسفند از رومانی برنامهریزی کرد».
اشاره وی به این موضوع است که با توجه به افزایش نرخ دلار، فروش دام به کشورهای همسایه برای دامدار به صرفه تر بود. خصوصا که دامداران ایرانی طی چند سال گذشته با مشکل تلف شدن دام به دلیل بیماری های رایج دست و پنجه نرم کردند. راهکاری که پیشتر برای مشکل کمبود و گرانی گوشت در نظر گرفته شده بود، وارد کردن گوشت های منجمد از برزیل بود که پخش ویدیوهایی از وجود موادی ناشناخته در درون آن گوشت ها بحث برانگیز شد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
رئیس سازمان دامپزشکی کشور ادامه داد: «گوسفند رومانوف همچنین عاری از بسیاری از بیماریهایی است که متاسفانه هنوز در کشورمان ریشهکن نشده است. به عنوان مثال تب برفکی و یا بیماریهای مشترک با انسان مانند تب مالت سی سال است که در رومانی ریشهکن شده. به علاوه خوراک سالم و مناسب این دام، گوشت حیوان را از کیفیتی بالا برخوردار کرده است».
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با تاکید بر اینکه روند واردات، ذبح و عرضه گوسفندهای رومانیایی با نظارت کامل این سازمان صورت میگیرد، به تسنیم گفت: «پیشتر سابقه واردات دام از کشورهایی چون افغانستان را داشتهایم؛ به عنوان مثال، سال گذشته ۱۷هزار راس دام از طریق مرزهای افغانستان به کشور وارد و ذبح شدند، اما این نخستین بار است که از کشوری اروپایی، با کشتی دام به کشور وارد میشود.»
رفیعیپور در پایان اضافه کرد: «تا کنون ۹۲ هزار راس دام طی سه مرحله با کشتی از رومانی به بنادر ایران وارد و پس از معاینه در کشتارگاههایی تحت نظارت سازمان دامپزشکی ذبح شدهاند. این واردات به کاهش قیمت گوشت منجر شده و با وارد کردن سری جدیدی از گوسفندهای رومانیایی ادامه خواهد داشت».
در سال جدید شمسی گوشت گوسفند به کیلویی ۱۰۵ هزار تومان هم رسیده بود. علی اصغر ملکی، رئیس اتحادیه گوشت گوسفندی در گفتگو با تجارت نیوز خبر از کاهش قیمت چند هزار تومانی داد و گفت: «هر کیلو شقه گوسفندی بدون دنبه با نرخ ۹۲ تا ۹۳ هزار به مغازهدار و ۱۰۰ هزار تومان به مشتری عرضه میشود».