حذف محتوای مربوط به اعتراضها در ایران و همچنین صفحات و محتواهایی که مخالفان جمهوری اسلامی در اینستاگرام منتشر کردهاند، قدرت سرکوب صدای معترضان در ایران را دوچندان کرده است. معترضان در ایران از یکسو با فیلتر رسانههای اجتماعی مختلف و وبسایتها و از سوی دیگر با سانسور اینستاگرام مواجهاند.
روز چهارشنبه، ۲۸ اردیبهشت، بیبیسی فارسی خبر داد که در پشت پرده این اتفاقها ردپای جمهوری اسلامی ایران دیده میشود. این رسانه از احتمال نفوذ طرفداران حکومت ایران به شرکتی به نام تلاس اینترنشنال خبر داد؛ شرکتی که مسئول اصلی رسیدگی به محتوای اینستاگرام و فیسبوک است. پیش از این، شرکت سیسیسی مسئول رسیدگی به شکایتها از رسانههای اجتماعی فیسبوک و اینستاگرام بود؛ این شرکت در سال ۲۰۱۹ به تلاس اینترنشنال فروخته شد.
بیبیسی فارسی در این گزارش نوشت که یک کارمند سابق و یک کارمند فعلی این شرکت گفتهاند بعضی از مسئولان نظارت بر محتوا به سلیقه خود، مطالب کاربران را حذف میکنند. ادعایی که با اظهارات شکایتآمیز کاربران اینستاگرام و فیسبوک در باره حذف مطالب آنان همخوانی دارد.
به گفته یکی از کارمندان این شرکت، این کار بهراحتی انجام میشود. افراد میتوانند در زمان استراحت خود، با موبایلشان صفحه یا پست مدنظر را گزارش و بر اساس همان یک گزارش، آن صفحه یا پست را حذف کنند.
با شروع اعتراضهای اردیبهشت ۱۴۰۱ در ایران، برخی صفحاتی که ویدیوهای این اعتراضها را به اشتراک میگذاشتند، با مشکل مواجه شدند.
حساب اینستاگرام تلویزیون ایراناینترنشنال که با این مشکل مواجه شده بود، در این مورد نوشت: «اینستاگرام ویدیوهای پرتاب گاز اشکآور و تیراندازی نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی به مردم معترض را از صفحه ایران اینترنشنال حذف میکند. در ساعتهای گذشته، اینستاگرام دستکم دو پست را که ایراناینترنشنال برای خبررسانی در باره اعتراضهای مردم ایران منتشر کرده بود، حذف کرد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیش از این حساب «۱۵۰۰ تصویر» در اینستاگرام هم با این مشکل روبهرو بود. این حساب پس از حذف برخی از پستهایش، دسترسی به حساب کاربری خود را هم از دست داد و بعد از به دست آوردن دسترسی دوباره به صفحه، با مشکل دسترسی نداشتن به قسمت پیامها مواجه شد. ۱۵۰۰ تصویر که سال گذشته هم با این مشکل مواجه شده بود، اعلام کرد که این ویدیوها به دلیل داشتن شعار «مرگ بر خامنهای» حذف شدهاند.
اینستاگرام حساب کاربری علی جوانمردی، روزنامهنگار، را که اخبار اعتراضهای ایران را پوشش میداد هم حذف کرد. جوانمردی با اعلام این خبر گفت که حساب اینستاگرام او با حدود یک میلیون دنبالکننده به علت انتشار ویدیوهایی از اعتراضها، از دسترس خارج شده است.
از ابتدای شروع اعتراضهای اردیبهشت، کاربران زیادی در رسانههای اجتماعی اعلام کردند که پس از انتشار ویدیوهای مربوط به اعتراضها، اینستاگرام این محتواها را حذف کرده است؛ اتفاقی که در حال حاضر به نظر میرسد از سوی حاکمیت ایران و هدفمند انجام شده است.
برخی کاربران رسانههای اجتماعی پس از انتشار این خبر دستبهکار شدند و با استفاده از رسانه اجتماعی لینکداین، کارمندان ایرانی این شرکت را شناسایی و عکسشان را منتشر کردند تا از میان آنها، افراد مرتبط با جمهوری اسلامی را پیدا کنند. برخی گروهها و افراد دیگر مانند علی جوانمردی هم اعلام کردند که قصد دارند از این شرکت شکایت کنند.
تلاس اینترنشنال یک شرکت کانادایی است که هماینک هم در حال جذب کارمند فارسیزبان برای شعبه این شرکت در کانادا است. هرچند گزارش بیبیسی به شعبه این شرکت در آلمان اشاره دارد و کارمندان این شرکت در آلمان مسئول محدود کردن محتوای ضددولتی کاربران ایرانی معرفی شدهاند. این شرکت بیش از ۵۰۰ کارمند ایرانی و فارسیزبان را استخدام کرده است.
در روزهایی که بیشتر رسانههای اجتماعی در ایران مسدودند؛ اینستاگرام با حدود ۴۵ میلیون کاربر در ایران، تنها پلتفرم بزرگ رسانههای اجتماعی است که در ایران فیلتر نیست و به همین دلیل به ابزار اصلی مردم ایران برای انتشار خبرهای بدون سانسور اعتراضها تبدیل شده است.