«دولت هند باید جایگاه سیک‌های افغانستان را در قانون اساسی مشخص کند»

سازمان مدیریت عبادتگاه‌های سیک‌ها در هند اعلام کرد که توانایی تهیه مسکن و غذا برای سیک‌های افغانستان را دارد اما دولت باید آینده آنان را تضمین کند

عبادتگاه هندوها و سیک‌ها در کابل در شش سال گذشته دست‌کم سه بار هدف حمله قرار گرفته است -- 

MOHD RASFAN / AFP

مسئولان سازمان مدیریت عبادتگاه‌های سیک‌ها در سه ایالت هندوستان (SGPC)، روز دوشنبه ۳۰ خرداد، در یک گردهمایی، از دولت هند خواستند تا سیاست مشخصی برای کمک به سیک‌های افغانستان در نظر بگیرد و برای تضمین ثبات زندگی این اقلیت در افغانستان، جایگاه آنان را در قانون اساسی هند مشخص کند.

به گزارش خبرگزاری تریبیون ایندیا، دولت هند پس از حمله خونین به گوردوارا یا عبادتگاه سیک‌ها در کابل، دستور صدور ویزای الکترونیکی برای خروج سریع سیک‌ها از افغانستان را داد. سازمان مدیریت عبادتگاه‌های سیک‌ها با استقبال از این دستور دولت هند، خواستار سیاستی شد که وضعیت زندگی سیک‌های خارج‌شده از افغانستان را به‌عنوان شهروندان هند تضمین کند.

این نهاد مسئولیت همه عبادتگاه‌های سیک‌ها در ایالت‌های پنجاب، هیماچال پرادش، هاریانا و قلمرو اتحادیه سیک‌های ایالت چندیگر هند را بر عهده دارد. سازمان مدیریت عبادتگاه‌های سیک‌ها روز دوشنبه، یک مراسم عبادی برای ساویندر سینگ، عضو جامعه سیک‌های افغانستان که در انفجار روز شنبه در عبادتگاه سیک‌ها در کابل جان باخت، برگزار کرد.

هارجیندر سینگ دهمی، رئیس این سازمان در مراسم روز دوشنبه، گفت: «ما در حال حاضر امکانات تهیه مسکن و غذا برای سیک‌های تخلیه‌شده از افغانستان را داریم، اما دولت هند باید بر اساس قانون اساسی این کشور، آنان را بپذیرد و کمک کند زندگی منظمی داشته باشند و خود را به چشم مهاجر نبینند.»

در شش سال گذشته، مکان‌های مذهبی سیک‌ها در افغانستان دست‌کم سه بار هدف حملات تروریستی قرار گرفته است. در حمله به عبادتگاه سیک‌ها در کابل  در سال ۱۳۹۷، بیش از ۱۵ تن جان باختند. دو سال بعد، در فروردین ۱۳۹۹، نیز مهاجمان انتحاری وارد عبادتگاه شدند  که ۲۵ کشته و شماری مجروح به جا گذاشت. مسئولیت این حملات را گروه داعش خراسان بر عهده گرفت.

منجیندر سینگ سیرسا، یکی از مدیران سازمان مدیریت عبادتگاه‌های سیک‌ها در دهلی، در اکتبر ۲۰۲۱ به رسانه‌های هند گفت که داعش از سیک‌های افغانستان خواسته است تا بین گرویدن به اسلام یا ترک افغانستان، یکی را انتخاب کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گورپریت سینگ، مسئول اتحادیه سیک‌ها، نیز در مورد حمله اخیر به عبادتگاه سیک‌ها در کابل، به خبرگزاری تریبیون ایندیا گفت که حملات مکرر داعش «برای ترساندن سیک‌ها و هندوها طراحی شده است، زیرا آن‌ها می‌‎خواهند افغانستان از نظر ماهیت ایمانی، فقط یک کشور اسلامی باشد».

گروه داعش، از آغاز ظهور در افغانستان پس از سال ۲۰۱۴، بیشترین تمرکز را روی حملات تروریستی به مراکز شیعیان و هندوهای افغانستان داشته است. این گروه افراط‌گرای مذهبی معتقد است که به‌جز اسلام سنی‌، هیچ دین، آیین و مذهب دیگری پذیرفتنی نیست.

هندوهای افغانستان، نسبت به شیعیان این کشور، اقلیتی بسیار کوچک به شمار می‌روند. این گروه پیش از جنگ‌های داخلی در افغانستان، جمعیت بزرگی داشتند و صاحب املاک و کسب‌و‌کار خصوصی بودند. در جریان جنگ‌های داخلی، شمار زیادی از آن‌ها خانه و کسب‌و‌کارشان را از دست دادند و راه مهاجرت در پیش گرفتند. در ۲۰ سال اخیر نیز در پی حملات تروریستی متعدد و محرومیت‌های اجتماعی، این گروه آرام‌آرام کشور را ترک و به هند و پاکستان مهاجرت کردند. با تشدید جنگ در افغانستان و سپس بازگشت طالبان به قدرت، از مجموع جامعه چند صد هزار نفری سیک‌ها، به‌گفته یک نماینده این جمعیت، فقط ۷۰ نفر در افغانستان باقی ماندند. اکنون، قرار است جمعیت باقی‌مانده نیز با استفاده از ویزای الکترونیکی هندوستان، به این کشور پناهنده شوند.