روزنامه «هممیهن» با انتشار گزارشی میدانی، اعلام کرد که سرم در بسیاری از بیمارستانهای داخل ایران سهمیهبندی شده است. فرزانه داستان، داروساز و پزشک بیمارستان مسیح دانشوری، با اشاره به موج جدید ویروس کرونا و سهمیهبندی سرم در بیمارستانهای محل بستری بیماران مبتلا به کرونا در ایران، گفت: «متاسفانه کمبود سرم داریم. قبل کرونا هم یک سری سرمها کم بودند. در حال حاضر، بهگونهای نیست که بیمارستانها از پس تامین سرم برنیایند اما سرم سهمیهبندیشده و بیمارستانها و پزشکها معمولا از سرمهای جایگزین استفاده میکنند، اگر دارویی را بشود در سرمهایی که موجود است بزنند، جایگزین میکنند.»
این در حالی است که طلعت قانع، مدیر اداره مدیریت زنجیره تامین سازمان غذا و دارو، روز ۴ شهریور در گفتوگو با خبرگزاری مهر، مدعی شده بود که سرم به اندازه کافی در کشور وجود دارد. پیش از او، یکی از مدیران مرکز دیالیز کشور از کمبود و سهمیهبندی سرمهای نمکی خبر داده بود، اما طلعت قانع با تکذیب این خبر گفت که حداقل به اندازه سه ماه نیاز مراکز درمانی کشور سرمهای تزریقی نمکی وجود دارد. او سخنان مدیر مرکز دیالیز را نیز شایعهپراکنی خواند.
به گزارش سلامت نیوز، این سخنان در حالی عنوان میشود که امیرمهدی موسوی، سرپرست مرکز پزشکی خاص شرق، مدعی است که «همچنان تعداد زیادی از مراکز دیالیز از بابت تامین کافی و بهموقع سرم تزریقی خود نگران هستند و با تکذیب کردن مشکل برطرف نخواهد شد و نظام فروش سهمیهای که شرکتهای پخش دارو در توزیع سرم ایجاد کردهاند، اظهارات آقای دیناروند را تایید نمیکند».
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
این پزشک بیمارستان مسیح دانشوری در مورد اهمیت وجود سرم و همچنین تاثیر کمبود آن در افزایش مرگومیر ناشی از ابتلا به کرونا گفت: «اینکه تاثیر کمبود سرم چقدر در مرگها تاثیر دارد، باید بررسی شود. قطعا کمبود دارو درمان هر بیماری را تحت تاثیر قرار میدهد اما مسائل مختلفی مثل واکسنی که نبود و مردم نزدند، تاثیر بیشتری در مرگها دارد.»
یک متخصص بیماریهای عفونی که نخواست نامش فاش شود نیز در گفتوگو با هممیهن، با اعلام این خبر که تامین داروهایی که برای تقویت پاسخ سیستم ایمنی بدن تجویز میشود با محدودیت مواجه شده است، گفت: «قسمت مهم درمان بیماران کوویدی تامین مایعات کافی است و اگر سرم برای این بیماران تامین نشود، طبیعتا مرگومیر بالا میرود. سهمیه سرمها در بیمارستان محدود شده و این موضوع درمان کووید را هم با مشکل مواجه کرده است.»
اما وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو شرایط را تا این حد بحرانی نمیدانند و معتقدند با اصلاح سیاستهای ارزی و اجرای طرح دارویاری، این مشکل حلشدنی است. با وجود این، طی هفتههای گذشته بیماران بسیاری بهدلیل کمبود یا حتی نایابی دارو با مشکلات بسیاری مواجه شدند.