مرد جوان تاجیکستانی وقتی متوجه شد که چند نفر از مسافران پرواز مونیخ به دوشنبه، شهروندان افغانستاناند، به سمت صندلی عقبی که من و چند تن از دوستانم نشسته بودیم برگشت و پرسید شما شیخ مجیبالرحمان انصاری را میشناسید؟ دوست من، زلمی نشاط، که به او نزدیکتر بود، گفت: بله. جوان تاجیکستانی با حسرت و اندوهی در دل گفت: شیخ بزرگی بود، من همیشه به سخنرانیهای او گوش میدادم.
زلمی نشاط که پژوهشگر موسسه «تونی بلر برای تغییرات جهانی» است و وضعیت افغانستان و آسیای میانه، بهویژه اسلامگرایی را در این منطقه دنبال میکند، تلاش کرد در مورد ماهیت افکار مجیبالرحمان انصاری و حکمهای ارتدادی که او علیه مخالفان و منتقدان خود صادر کرد، توضیح دهد. زلمی نشاط گفت انصاری یک روحانی به شدت تندرو و افراطی بود که گردن زدن منتقدان و مخالفانش را درملأعام روا میدانست.
نشاط همچنین در مورد مذاهب و باورهای مختلف در اسلام، ازجمله مذاهب حنفی، حنبلی، شافعی، مالکی و تشیع به جوان تاجیکستانی توضیح داد. من که این گفتوگو را تا پایان شنیدم، از زلمی نشاط پرسیدم که آیا توانست این مرد را در مورد پیامد پیروی از سخنان انصاری قانع کند؟ نشاط با لبخندی گفت مطمئن نیستم، چون سخنان انصاری و روحانیان مشابه او، در روح و روان بسیاری از جوانان در افغانستان و تاجیکستان حک شده و دشوار است که با توضیح کوتاهی، این اذهان آشفته را بیدار کرد.
ساعتی بعد، وقتی برای نخستین بار وارد تاجیکستان شدم، به این فکر افتادم که باید سراغ آدمهایی که درک بهتری از اسلامگرایی در تاجیکستان دارند، بروم.
سلطه طالبان بر افغانستان، تب اسلامگرایی را در تاجیکستان بالا برده است. هرچند طالبان تهدید جدیدی برای جامعه تاجیکستان نیست و پیش از این، داعش نیز از میان نیروی جوان این کشور سربازگیری کرده است، اما همسایگی طالبان با این کشور و همزبان بودن بخش بزرگی از جامعه افغانستان با تاجیکها، خطر گسترش اسلامگرایی و ترویج افراطیگری را در این کشور تقویت کرده است.
شیرعلی رضایان، کارشناس تاجیک که اوضاع آسیای مرکزی را رصد میکند، در صحبتی گفت سلطه طالبان بر افغانستان، نگرانی از ظهور طالبان را در هر یک از کشورهای آسیای میانه که از تحولات افغانستان متاثرند، به یک تهدید واقعی بدل کرده است. با این حال، رضایان میگوید اقدامهای پیشگیرانه دولت تاجیکستان برای جلوگیری از گسترش افراطیگری در این کشور توانسته است مانع نفوذ تروریستهای مستقر در افغانستان، برای ضربه زدن به این کشور شود.
سفیر تاجیکستان در روسیه، ۱۶ نوامبر، در چهارمین دور نشست «فرمت مسکو» که بدون حضور طالبان برگزار شد، در مورد ظهور طالبان تاجیکستان هشدار داد و گفت جماعت انصارالله که اکنون در افغانستان حضور دارند، برای ضربه زدن به منافع تاجیکستان در چارچوب «تحریک طالبان تاجیکستان» فعالیت میکند.
جماعت انصارلله تاجیکستان یک گروه ستیزهجوی متشکل از جهادگرایان تاجیک است که در سال ۲۰۱۰ و با الهام از حزب حرکت اسلامی ازبکستان که در سال ۱۹۹۸ به دست جمعه نمنگانی و طاهر یولداشف تاسیس شده است، ایجاد شد.
شیرعلی رضایان در مورد اینکه تهدید جماعت انصارالله و تبدیل شدن آن به «تحریک طالبان تاجیکستان» چقدر جدی است، گفت: «البته تهدید این گروهها و ظهورشان تحت هر نامی یک امر پیشبینی شده است. احتمال دارد که تحریک طالبان ازبکستان، تحریک طالبان قرقیزستان، تحریک طالبان قزاقستان و تحریک طالبان ترکمنستان نیز ایجاد شود، چون قدرتهای های دخیل در امور افغانستان، از این مسئله نفع میبرند.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
شیرعلی رضایان افزود تهدید واقعی که کشورهای آسیای میانه از آن نگراناند، تروریستهای خارجی حاضر در افغانستاناند که بخشی از آنان شهروندان کشورهای آسیای میانهاند.
بر اساس یک گزارش ناظران شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ماه ژوئن امسال منتشر شد، حرکت اسلامی ترکستان شرقی متشکل از اویغورهای ایالت سن کیانگ چین، جماعت انصارالله متشکل از شهروندان تاجیکستان، حزب حرکت اسلامی ازبکستان متشکل از شهروندان ازبکستان، القاعده متشکل از شهروندان کشورهای مختلف و تحریک طالبان پاکستان متشکل از جنگجویان پاکستانی، ازجمله گروههای تروریستیاند که در افغانستان و زیر چتر طالبان حضور دارند.
شمار دقیق تروریستهای خارجی حاضر در افغانستان مشخص نیست، اما تخمین زده میشود که تحریک طالبان پاکستانی حدود ۴۵۰۰ جنگجو و بقیه گروهها از ۱۰۰ تا ۲۵۰ جنگجو در افغانستان داشته باشند.
چهار گردشگر آمریکایی، هلندی و سویسی، ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۸، در استان ختلان تاجیکستان بر اثر حمله اعضای داعش کشته شدند. عوامل این حمله که شهروندان تاجیکستان بودند، چند روز بعد به دست نیروهای امنیتی تاجیکستان بازداشت شدند. آنان در اعترافهایشان که از رسانههای دولتی تاجیکستان منتشر شد، گفتند در صفوف داعش در عراق و سوریه جنگیدهاند و برای اجرای حمله در تاجیکستان، از طریق ترکیه و ایران به افغانستان بازگشتهاند و از مسیر زمینی بدخشان وارد تاجیکستان شدند.
شیرعلی رضایان گفت تروریستهای خارجی که در افغانستان حضور دارند، هرکدام تلاش میکنند به کشورهای خودشان ضربه بزنند. در ماههای نخست سلطه طالبان بر افغانستان، گزارشهایی از استقرار اعضای جماعت انصارالله در شهرستانهای بدخشان که همجوار تاجیکستاناند، منتشر شد. طالبان در آن زمان یک واحد انتحاری به نام «لشکر منصوری» در بدخشان و تخار ایجاد کرد و بخشی از این لشکر را در مرز افغانستان با تاجیکستان مستقر ساخت. این اقدامها همزمان بود با سخنان امامعلی رحمان، رئیسجمهوری تاجیکستان، در مورد به رسمیت نشناختن طالبان بهعنوان حکومت رسمی افغانستان که در هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد ارائه شد.
سابقه حضور شهروندان تاجیکستان در گروههای تروریستی
گروه داعش که در ۲۷ مه ۲۰۱۵ بر بخشهایی از عراق و سوریه تسلط یافته بود، ویدیوی تبلیغاتی ۱۲ دقیقهای منتشر کرد که در آن یک شهروند تاجیکستان به نام گلمراد حلیماُف، از پیوستن به داعش و آغاز جنگ برای این گروه خبر میداد. گلمراد، از فرماندهان نیروی ویژه وزارت داخله/کشور تاجیکستان بود که به دلیل باورهای افراطیاش به داعش پیوست و به یکی از فرماندهان ارشد نظامی در این گروه تبدیل شد.
با ظهور داعش در عراق و سوریه، کشورهای آسیای مرکزی به یکی از منابع مهم جذب نیرو برای این گروه تبدیل شدند.
براساس آمار تایید شده منابع رسمی در دولتهای آسیای مرکزی، ۱۹۰۰ نفر از تاجیکستان، ۸۰۰ نفر از قزاقستان و قیرقیزستان، ۱۵۰۰ تا ۳۰۰۰ نفر از ازبکستان و ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر از ترکمنستان، از ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۰ به داعش ملحق شدهاند. این افراد معمولا از طریق سفر به ترکیه و ورود به خاک روسیه، به صفوف داعش پیوستهاند.
یک اسلامشناس تاجیک که نخواست نامش در گزارش ذکر شود، شمار شهروندان تاجیکستان را که به صفوف داعش پیوستهاند را بیشتر از آمارهای رسمی و در حدود پنج هزار نفر دانست.
این اسلامشناس تاجیک افزود که چهار روحانی افراطی افغان که سخنرانیهایشان را در فضای مجازی منتشر میکنند، در میان شهروندان تاجیکستان هزاران پیرو دارند. مجیبالرحمان انصاری، ابو عبیدالله متوکل، مبشر مسلمیار و ظاهر داعی، ازجمله چهرههای محبوب جوانان تاجیکستانی در فضای مجازیاند. از این میان، مجیبالرحمان انصاری، دوم سپتامبر ۲۰۲۲، در هرات در اثر یک حمله انتحاری کشته شد، ابو عبیدالله متوکل، سپتامبر ۲۰۲۱، پس از بازداشت به دست طالبان به قتل رسید و مبشر مسلمیار نیز، فوریه ۲۰۲۱، در نتیجه انفجار یک بمب مغناطیسی در شهر کابل کشته شد.
از چهار روحانی افراطی افغان که در میان کاربران فضای مجازی در تاجیکستان هزاران دنبالکننده دارند، تنها ظاهر داعی زنده است که او هم با بازگشت طالبان به قدرت، از افغانستان متواری شد و مشخص نیست که در کدام کشور زندگی میکند.
تا پیش از سلطه طالبان بر افغانستان، ظاهر داعی، ابو عبیدالله متوکل و مبشر مسلمیار در دانشگاه شرعیات دانشگاه کابل، دروس دینی تدریس میکردند و به تبلیغ و سربازگیری به نفع داعش متهم بودند. بخش امنیت ملی دولت وقت افغانستان سال ۲۰۱۹، این افراد را بازداشت و زندانی کرد، اما چند ماه بعد به گونه مرموز از زندان آزاد شدند.
اسلامشناس تاجیک گفت وقتی مجیبالرحمان انصاری در افغانستان کشته شد، آنان بر اساس اطلاعاتی که از فضای مجازی در تاجیکستان گردآوری کردند، دریافتند که بیش از ۴۶۰ هزار شهروند تاجیکستان از مطالب، سخنرانیها و پیامهای انصاری در اینترنت بازدید کردهاند.
او همچنین افزود که هزاران شهروند تاجیکستان به مناسب کشته شدن مجیبالرحمان انصاری در فضای مجازی پیام تسلیت منتشر کردند و این نشان میدهد که مبلغان افراطی فعال در افغانستان که به زبان فارسی صحبت میکنند، به شدت روی جذب جوانان تاجیکستان تمرکز کردهاند.
به باور اسلامشناس تاجیک، اینترنت و شبکههای اجتماعی زمینه ترویج افکار افراطی را در سراسر جهان و بهویژه در کشورهای آسیای مرکزی که اسلام در آنان پیشینه طولانی دارد، فراهم کرده است و گروههایی مانند داعش و طالبان با استفاده از این فرصت، به سربازگیری از میان جوانان اقدام میکنند.
احیای امارت طالبان در افغانستان به اسلامگراها انگیزه بخشید
بازگشت دوباره طالبان به قدرت در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، به بسیاری از گروههای تروریستی اسلامگرا در سراسر جهان برای ساقط کردن دولتها انگیزه بخشید. نشانههایی در این زمینه از آفریقا تا خاورمیانه و از آسیای میانه تا چین دیده شد. اسلامشناس تاجیک میگوید تبدیل شدن طالبان از یک گروه چند هزار نفری مسلح به یک دولت، به بقیه گروهها برای جنگیدن و تاسیس دولتهای اسلامی در سرزمینهایشان انگیزه میدهد.
دولتهای آسیای مرکزی قوانینی برای جلوگیری از گسترش افراطیگری در این کشورها وضع کردهاند، اما به نظر میرسد تمرکز گروههای تروریستی و مبلغان آنها در فضای مجازی سبب شده است که از دیوارهای امنیتی حکومتها عبور کنند.
دولت تاجیکستان در کنار مقرراتی که درباره مساجد و روحانیان وضع کرده است، تلاش میکند با احیای میراثهای فرهنگی تمدن فارسی، از وابسته شدن مردم به باورهای افراطی مذهبی جلوگیری کند.
با این حال، تجربه داعش در جذب هزاران نیرو از کشورهای آسیای مرکزی و نفوذ تندروهای همسو با طالبان و داعش در میان شهروندان تاجیکستان نشان میدهد که دولتهای آسیای مرکزی با تهدیدهای روزافزونی مواجهاند.