در طول یک هفته گذشته، طالبان دهها نفر از ساکنان استان دایکندی افغانستان را بدون اتهام روشنی بازداشت، شکنجه و زندانی کردهاند.
منابعی در دایکندی، به ایندیپندنت فارسی گفتند که بیشتر بازداشتشدگان، نظامیان پیشیناند که پساز سلطه طالبان بر افغانستان، سرگرم کارهای غیرنظامی بودند. به گفته این منابع، تنها از شهرستان اشترلی، حدود ۲۰ نفر، شامل نظامیان پیشین و متنفذان قومی، بازداشت و زندانی شدهاند.
یک منبع گفت که طالبان از تمامی بازداشتشدگان، یک تا دو قبضه اسلحه و یا بهجایش، پول آن را خواستهاند، درحالیکه بسیاری از این افراد توانایی پرداخت پول نقد را ندارند و نیز اسلحهای در اختیار ندارند تا به طالبان بدهند.
منبع دیگری گفت، بیشترین افراد بازداشتشده اهالی شهرستانهای سنگتخت، بندر، اشترلی و مرکز دایکندی بودهاند و روند بازداشت در سایر شهرستانها نیز آغاز شده است.
به نقل از این منبع، ۲۵ نفر از شهرستان خدیر و ۱۵ تن دیگر از روستاهای مرکز دایکندی بازداشت و زندانی شدهاند. او افزود که خانوادههای افراد بازداشتشده در جستوجوی آنان بودهاند، اما فرماندهان طالبان پاسخی در مورد وضعیت این افراد و دلیل بازداشت و زندانیشدنشان نمیدهند.
دایکندی از استانهای هزارهنشین است که در مرکز افغانستان واقع شده است. طالبان روز پنجشنبه، سوم آذر، با حمله به روستای سیوک شیبر در مرکز این استان، ۹ تن از اعضای دو خانواده، ازجمله دو کودک، را تیرباران کردند. نزدیکان این دو خانواده یک روز بعد از حادثه به ایندیپندنت فارسی گفتند که طالبان با تهاجم گسترده به روستای سیوک شیبر، اعضای این دو خانواده را به اتهام اینکه علیه آن گروه فعالیت مسلحانه دارند، بازداشت، شکنجه و تیرباران کردند.
پس از آن، نهادهای مدافع حقوق بشر و سازمانهای بینالمللی، ازجمله هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان و ریچارد بنت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد درمورد افغانستان، از طالبان خواستند درمورد در این حادثه تحقیق کنند.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، با رد کشتهشدن کودکان و افراد غیرنظامی در دایکندی، ادعا کرد که کشتهشدگان «بغاوتگران» بودند. طالبان مخالفان مسلح خود را بغاوتگر یعنی «شورشی دربرابر یک نظام مشروع اسلامی» خطاب میکنند.
یکی از ساکنان مرکز دایکندی، با شرط محفوظماندن نامش، گفت که طالبان بهدلیل نگرانی از شکلگیری هستههای مقاومت مسلحانه در دایکندی، به تمامی شهرستانهای این استان، نیروی نظامی فرستادهاند و ازطریق بازداشت، شکنجه و اخاذی از ساکنان دایکندی، تلاش میکنند روحیه مخالفت را از آنان سلب کنند.
به گفته این منبع، در میان بازداشتشدگان، پزشک، معلم، متنفذ قومی، مغازهدار و آدمهای غیرمرتبط به فعالیتهای سیاسی نیز دیده میشوند و همه بازداشتشدهها مجبورند برای آزادیشان یا پول نقد بپردازند و یا به طالبان اسلحه تحویل دهند.
طالبان پیش از این نیز شمار زیادی از نظامیان و کارکنان دولت پیشین، متنفذان قومی و بازرگانان را وادار به پرداخت پول نقد و یا تحویلدهی اسلحه کردهاند.