ژاپن برای بار دیگر، بهمدت دو سال، بهعنوان یکی از اعضای غیردائم شورای امنیت سازمان ملل متحد انتخاب شد. این کشور همچنین در ماه جاری میلادی، ریاست دورهای شورای امنیت سازمان ملل را برعهده خواهد داشت.
شورای امنیت قویترین رکن اجرایی سازمان ملل متحد بهشمار میرود و ۱۵ عضو دارد. ریاست این شورا بهطور دورهای، بهمدت یک ماه، برعهده هر یک از اعضای شورا قرار میگیرد.
آمریکا، چین، روسیه، بریتانیا و فرانسه اعضای دائمی شورای امنیت سازمان ملل متحد بهحساب میآیند که حق وتو قطعنامههای پیشنهادی در این نهاد را دارند. ۱۰ عضو غیردائم شورای امنیت را «مجمع عمومی» برای مدت دو سال انتخاب میکند.
فراخواندن اعضا برای تشکیل نشستها و تصویب دستورکار موقت پیشنهادی دبیرکل، از وظایف ریاست شورای امنیت است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه ژاپن، روز سهشنبه هفته گذشته در جریان یک نشست خبری، دولتهای چین و روسیه را متهم کرد که با سوءاستفاده از حق وتو موجب ناکارآمدی و ناتوانی شورای امنیت شدهاند.
از زمان نخستین مورد استفاده از حق وتو در ۱۹۴۶، مسکو تاکنون ۱۴۳ مرتبه و بسیار بیشتر از سایر اعضای دائم شورای امنیت، از حق وتو خود استفاده کرده است.
آمریکا ۸۶ مرتبه، بریتانیا ۳۰ مرتبه، و چین و فرانسه هر کدام ۱۸ بار از «حق وتو» خود استفاده کردهاند.
وزیر امور خارجه همچنین ژاپن ابراز امیدواری کرد که سازوکار شورای امنیت اصلاح شود.
امسال ژاپن برای دوازدهمینبار به عضویت شورای امنیت پذیرفته شده است. بهگفته هایاشی، ژاپن تلاش میکند بهعنوان یکی از اعضای شورای امنیت، به انجام وظایفی که برابر منشور سازمان ملل متحد برای این نهاد تعریف شده است، کمک کند.
برابر ماده ۲۴ منشور سازمان ملل، شورای امنیت سازمان ملل متحد، مسئول اصلی حفظ صلح و امنیت بینالمللی بهشمار میرود.