خالد قادری، شاعر و فعال رسانهی سهشنبه ۱۳ دی (سوم ژانویه ۲۰۲۳)، از زندان طالبان آزاد شد. حمیرا قادری، نویسنده افغان، در حساب توییتر خود نوشت: «بعد از تحمل ۱۱ ماه زندان، برادر آزادهام رها شد.»
اداره استخبارات (اطلاعات) طالبان خالد قادری را به اتهام انتشار مطالب انتقادی علیه طالبان در حساب کاربریاش بازداشت کرد. قادری نخستین فعال رسانهای بود که در دوران حاکمیت دوم طالبان در دادگاه نظامی محاکمه شد.
خالد قادری دانشآموخته رشته اقتصاد از هند است و کتاب شعری بهنام «آخرین درخت پاییز» را منتشر کرده است. او تا پیش از روی کار آمدن طالبان، بهعنوان گرداننده در رادیو «نوروز» در استان هرات، واقع در غرب افغانستان، کار میکرد.
اما نعیمالحق حقانی، رئیس اطلاعات و فرهنگ طالبان در هرات، در حساب توییتر خود در واکنش به آزادی خالد قادری نوشت: «دستگیری آقای قادری هرچند ربطی به حوزه رسانه و خبرنگاری نداشته، اما از آنجاییکه خبرنگاران متعهد پیگر احوالشان بودند، رهایی ایشان میتواند برای جامعه خبرنگاری خبری مسرتبخش باشد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مرکز خبرنگاران افغانستان با استقبال از آزادی خالد قادری، از حکومت طالبان خواسته است که خبرنگاران زندانی دیگر را نیز هر چه زودتر از زندان آزاد کنند.
در بخشی از بیانیه این مرکز چنین آمده است: «خالد قادری، مجری سابق رادیو نوروز در هرات بهدلیل نشر دیدگاه انتقادیاش در مورد امارت اسلامی در شبکههای اجتماعی، از سوی محکمه هرات به یک سال زندان محکوم شد بود و از ۲۶ حوت/ اسفند ۱۴۰۰ در زندان بود.»
مرکز خبرنگاران افغانستان نوشت تاکنون دستکم دو خبرنگار در زندان طالبان به سر میبرند.
این مرکز افزود که قدرتالله ترار، خبرنگار تلویزیون «زرغون» در استان خوست، در ۲۰ آبان و فیضالله فیضبخش، خبرنگار آزاد، ۲۶ مرداد با ایور شیرر، خبرنگار آمریکایی، هنگام تصویربرداری از محل «کشته شدن» ایمنالظواهری، رهبر شبکه القاعده در کابل، بازداشت شدند.
منابع آمریکایی گزارش دادند که ایور شیرر، از زندان طالبان آزاد شده است، اما از سرنوشت فیضبخش اطلاعی در دست نیست.
طالبان در ۱۵ اوت حکومت افغانستان را سرنگون کردند و از آن زمان تاکنون، محدودیت شدیدی علیه آزادی بیان و رسانهها وضع کردند.
طالبان به فعالیت خبرنگاران و رسانههای آزاد بهایی نمیدهند و به همین دلیل، تلاش میکنند که فضای سانسور و اختناق را در میان رسانه و اهالی رسانه گسترش بدهند.
در دوران حاکمیت طالبان، بسیاری از خبرنگاران و اهالی رسانه افغانستان را ترک کردند و شماری دیگر نیز تلاش میکنند کشور را ترک کنند.