آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز پنجشنبه ۱۲ ژانویه (۲۲ دی) تاکید کرد که مسئولیت بر دوش کره شمالی است تا به مذاکرات بازگردد و در مورد دست کشیدن پیونگ یانگ از برنامه سلاحهای هستهای خود مذاکره کند. این امر با تقاضای چین که از آمریکا خواسته بود در مقابل کره شمالی انعطافپذیری نشان دهد، در تضاد است.
کره شمالی از سال ۲۰۰۶ بر سر برنامه موشکهای هستهای و بالیستیک خود تحت تحریمهای سازمان ملل متحد قرار گرفته است. مذاکرات برای ایجاد منطقه عاری از سلاحهای هستهای بین شش کشور کره شمالی، کره جنوبی، چین، آمریکا، روسیه و ژاپن در سال ۲۰۰۹ متوقف شد. مذاکرات بین کیم جونگ اون، رهبر کره شمالی و دونالد ترامپ، رئیسجمهوری وقت آمریکا در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ نیز شکست خورد. از آن زمان، چين و روسيه تلاش کردهاند تا تحريمهای سازمان ملل متحد بر کره شمالی بهدلیل نقض حقوق بشر را کاهش دهند تا پيونگ يانگ را به میز مذاکره بازگردانند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
آنتونیو گوترش خطاب به شورای امنیت سازمان ملل که اکنون یوشیماسا هایاشی، وزیر امور خارجه ژاپن، رهبریاش را در دست دارد، گفت: «برنامه غیرقانونی تولید سلاحهای هستهای که جمهوری دموکراتیک خلق کره (کره شمالی) دنبال میکند، یک خطر رو به رشد است که تنشهای ژئوپلیتیک را به اوج خواهد رساند.» گوترش افزود: «مسئولیت بر دوش کره شمالی است تا مطابق با تعهدات بینالمللی خود، به میز مذاکره بازگردد.»
نمایندگی کره شمالی در سازمان ملل متحد در نيويورک به سخنان گوترش واکنشی نشان نداده است، اما وزير امور خارجه کره شمالی در ماه نوامبر گوترش را متهم کرد که سمت آمريکا را گرفته و در حفظ بیطرفی ناموفق بوده است. چين سال گذشته گفته بود: کليد حل مسئله موشکهای بالیستيک و برنامههای اتمی کره شمالی در دست آمريکا است و از واشینگتن خواست اگر بهدنبال پيشرفت است، باید «انعطافپذیری بيشتری» نشان دهد. آمريکا گفته است که این تصمیم به کره شمالی مربوط میشود که آيا در مورد برنامه سلاحهای اتمی خود دست به گفتوگو خواهد زد يا نه.
گوترش همچنين روز پنجشنبه به شورای امنيت سازمان ملل متحد گفت طالبان با نقض حقوق زنان و دختران در افغانستان در حال ایجاد «یک آپارتاید جنسيتی» است. با روی کار آمدن طالبان در افغانستان در اوت ۲۰۲۱، آزادی و حقوق اساسی زنان افغانستان بهصورت پیوسته نقض شدند و شورای امنیت سازمان ملل در این مورد جلسات متعددی برگزار کرده است. طالبان اخیرا تحصیل و اشتغال زنان را نیز در افغانستان منع کردند و در واکنش به این عملکرد طالبان، شماری از سازمانهای بینالمللی، شامل آژانسهای سازمان ملل متحد، فعالیت خود را در افغانستان متوقف کردند، اما طالبان هنوز پاسخ قانعکنندهای ارائه نکردهاند.