سازمان ملل: داعش سفارت‌ هند، چین و ایران در افغانستان را هدف قرار می‌دهد

«داعش در تلاش است روابط طالبان با کشورهای منطقه را تضعیف کند»

شورای امنیت سازمان ملل در مورد افزایش فعالیت‌های داعش در افغانستان نشست برگزار می‌کندــ  ED JONES / AFP

گزارش تازه سازمان ملل متحد در مورد فعالیت گروه داعش در افغانستان و منطقه نشان می‌دهد که این گروه سفارت‌ ایران، هند و چین در افغانستان را به حمله تروریستی تهدید کرده است.

قرار است شورای امنیت سازمان ملل متحد عصر پنجشنبه ۲۰ بهمن، در مقر این شورا در نیویورک نشستی برگزار و محتوای این گزارش را بررسی کند. 

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، شاخه محلی داعش که به نام داعش خراسان از آن یاد می‌شود، در تلاش است طالبان را منزوی کند و بر روابط این گروه با چند کشور معدودی که متحدان دیپلماتیک طالبان به شمار می‎‌آیند، اثر بگذارد. در گزارش آمده است: «شاخه محلی دولت اسلامی سوریه و عراق (داعش) تلاش دارد روابط طالبان با کشورهای منطقه را تضعیف کند.»

پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، شمار کمی از سفارتخانه‌ها فعالیتشان را در افغانستان از سر گرفتند و بیشتر سفارتخانه‌ها به یک کشور سومی مثل قطر منتقل شدند. سفارت هند در افغانستان هنوز کاملا بازگشایی نشده است اما از تابستان گذشته، یک هیئت فنی برای نظارت بر کمک‌های بشردوستانه هند در سفارت این کشور مستقرند. این در حالی است که سفارت جمهوری اسلامی ایران و چین، پس از به قدرت رسیدن طالبان، وظایف دیپلماتیکشان را در افغانستان از سر گرفتند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال تهدیدهای امنیتی اخیر داعش، تردید و نگرانی‌ در مورد ادامه کار سفارت‌ها در افغانستان را افزایش داده است. به دلیل همین تهدیدهای امنیتی بود که عربستان سعودی دوم فوریه، سفارتش در کابل را بست و کارکنانش را به اسلام‌آباد منتقل کرد. در همین حال، گزارش سازمان ملل متحد نشان می‎‌دهد که سفارت‌های ترکیه و قطر در افغانستان نیز در حالت آماده‌باش قرار گرفته‌اند. 

بسته شدن دوباره سفارت‌های کشورهای منطقه در افغانستان به مثابه یک تهدید جدی برای طالبان است؛ زیرا تلاش‎‌های آن‌ها برای برقراری روابط دیپلماتیک و اقتصادی با کشورهای منطقه را به‌شدت تضعیف می‌کند. این در حالی است که نگرانی‌ها از افزایش فعالیت‌های گروه‌های تروریستی مانند داعش و القاعده در افغانستان، به ناامیدی دولت‌های منطقه از این گروه و در انزوا قرار گرفتن آنان منجر شده است. غیبت طالبان در دو نشست امنیتی در مورد افغانستان در مسکو که نوامبر ۲۰۲۲ و فوریه ۲۰۲۳ برگزار شدند، نشانه‌‌های همین انزوا به شمار می‌رود.

دبیران شورای امنیت کشورهای منطقه در نشست چهارشنبه هشتم فوریه در مسکو، از ناتوانی طالبان در مهار گروه‌های تروریستی نظیر داعش سخن گفتند و در مورد گسترش فعالیت‌های این گروه در افغانستان و خطر آن برای امنیت منطقه ابراز نگرانی کردند. 

شاخه خراسان داعش در حال حاضر جدی‌ترین تهدید امنیتی برای طالبان به شمار می‌روند. این گروه در یک سال و هفت ماه حاکمیت طالبان بر افغانستان، حملات گسترده‌ای به مناطق مهم و پرجمعیت افغانستان انجام داده‌اند. حمله پر‌تلفات آخر سپتامبر ۲۰۲۲ به یک مرکز آموزشی در غرب کابل، حمله به چند مسجد و حملات اخیر به سفارت روسیه، سفارت پاکستان، اقامتگاه چینی‌ها و نیز حمله به ورودی وزارت خارجه افغانستان در یک سال و نیم گذشته به بروز واکنش‌های شدید داخلی و بین‌المللی در مورد امنیت افغانستان منجر شدند. 

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد، گروه داعش در حال حاضر در منطقه شش هزار جنگجو دارد و در استان‌های کنر، ننگرهار و نورستان در شرق افغانستان و در امتداد مرز با پاکستان، پایگاه‌های مستحکمی ایجاد کرده است. این گزارش می‌افزاید که ستیزه‌جویان داعش امیدوارند با استفاده از تسلیحاتی از جمله سلاح‌های سبک و سبک موجود در خاورمیانه، آفریقا و افغانستان، توان اجرای عملیات خارجی (فراتر از منطقه) را به دست آورند. 

بیشتر از جهان