همزمان با گسترش مسمومیتهای سریالی به دهها مدرسه در شهرهای مختلف ایران، در روز چهارشنبه، دهم اسفند (یکم مارس)، صدها دانشآموز به بیمارستانها و مراکز درمانی منتقل شدند. در حالیکه برخی منابع اینک مسمومیت سریالی دانشآموزان مدارس دخترانه را «حمله گازی به مدارس» میخوانند، احمد وحیدی، وزیر کشور دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، شامگاه دهم اسفند مدعی شد که «بیش از ۹۰ درصد از آنچه تحت عنوان مسمومیت دانشآموزان مطرح شده»، ناشی از «عوامل خارجی نبوده و بیشتر حاصل استرس و نگرانی» است.
این در حالی است که علاوه بر مدارس بروجرد و قم ، روز چهارشنبه دستکم در ۲۸ مدرسه در تهران و دیگر شهرهای ایران، دختران دانشآموز هدف این مسمومیتهای سریالی قرار گرفتند.
روز چهارشنبه دستکم ۱۴ مدرسه در تهران، هشت مدرسه در اردبیل، دو مدرسه در کرمانشاه، دو مدرسه در اصفهان و شاهینشهر، یک مدرسه در شهر پردیس و یک مدرسه در فردیس کرج مورد هدف قرار گرفتند و صدها دانشآموز دختر این مدارس دچار مسمومیت شده و آنها را به بیمارستانها و مراکز درمانی منتقل کردند.
مقامهای حکومتی گزارش کاملی از شهرهای درگیر مسمومیتهای سریالی و تعداد دانشآموزان مسمومشده ارائه نکردهاند، اما زهرا شیخی، سخنگوی کمیسیون بهداشت، روز چهارشنبه گفت «تا هشتم اسفند مسمومیت ۷۹۹ دانشآموز در قم گزارش شده است و در بروجرد هم از دوم تا هشتم اسفند نزدیک به ۴۰۰ نفر از دانشآموزان دچار مسمومیت شدهاند».
آماری که سخنگوی وزارت بهداشت ارائه داده است، مربوط به دو شهر قم و بروجرد، و تا پیش از گسترش مسمومیتهای سریالی دختران دانشآموز به شهرهای تهران، اصفهان، شاهینشهر، کرج، کرمانشاه، اردبیل و دیگر شهرها در روز چهارشنبه است که صدها دانشآموز را راهی بیمارستانها کرد.
در همین حال، ابراهیم رئیسی، رئیس دولت جمهوری اسلامی ایران، با گذشت سه ماه از آغاز مسمومیتها، وزیر کشور را «مامور رسیدگی و ریشهیابی هر چه سریعتر موضوع مسمومیت تعدادی از دانشآموزان در برخی مدارس و اطلاعرسانی مستند و مستمر» در این زمینه کرد.
احمد وحیدی، وزیر کشور، نیز خبرهای منتشرشده را درباره «دستگیری عوامل این مسمومسازی» به کلی تکذیب کرد و گفت: «حجم زیادی از دانشآموزان و بالای ۹۰ درصد، عارضهشان مربوط به عامل خارجی نبوده و ناشی از استرسهای طرح این موضوع بوده داده است.»
وحیدی در حاشیه جلسه بررسی مسمومیت سریالی دانشآموزان که با حضور یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش، در محل وزارت کشور برگزار شد، به خبرنگاران گفت: «روز چهارشنبه جلسه مفصلتری درباره مسمومیت دانشآموزان داشتیم و همراه با وزیر آموزش پرورش، مسئولان وزارت بهداشت، پدافند غیرعامل، دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی و استانداران چند استان، موضوع مسمومیتها مورد بررسی قرار گرفت.»
وزیر کشور با بیان اینکه «موضوع تحت بررسی است و عوامل اطلاعاتی در حال بررسی هستند»، افزود: «نمیتوانیم قاطعانه بگوییم عوامل مشخصی کاری انجام دادهاند و نمیتوانیم قاطعانه در خصوص این موضوع اظهارنظر کنیم.»
او در ادامه، مسمومیتها را بیشتر ناشی از «استرس» دانست و مدعی شد که «بیش از ۹۰ درصد از آنچه تحت عنوان عارضه برای دانشآموزان بوده است، عوامل خارجی نبوده و بیشتر استرس و نگرانیهایی بوده که بر اثر طرح این موضوع پیش آمده بود».
وزیر کشور با اشاره به اینکه «دانشآموزانی که عوارضی مانند سردرد، سرگیجه و سوزش گلو داشتند، بلافاصله به بیمارستان منتقل شدهاند»، گفت: «غالب دانشآموزان منتقلشده به بیمارستان در یکی دو ساعت اولیه بدون نیاز به درمان خاصی مرخص شدند و تعداد محدود کمتر از ۱۰ نفر به خاطر بیماریهای زمینهای، بیشتر نگهداری شدند تا با اطمینان خاطر بیشتری مرخص شوند.»
خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز چهارشنبه از بازداشت سه نفر در ارتباط با مسمومیتهای سریالی دختران دانشآموز خبر داده بود. اما احمد وحیدی، وزیر کشور، آن را تکذیب کرد و گفت: «درباره این مسئله مطالب مختلفی بیان میشود که همه کذب است؛ مثلا گفته شد یک دانشآموز بر اثر این ماجرا فلج شده که کذب محض است، یا اینکه گفته شد دستگیری داشتهایم، نه اینطور نیست.»
وحیدی همچنین گفت: «دستگاههای اطلاعاتی ماجرا را دنبال میکنند و نتیجه اینکه کسانی که موثر بوده و یا اگر وابسته به گروهکها (گروههای مخالف) باشند، ما الان اطلاعی نداریم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وحیدی درباره علت مسمومیت دانشآموزان دختر نیز گفت: «طبق بررسیهای صورتگرفته، تاکنون عامل خاصی یافته نشده که مثلا بگوییم یک ماده سمی خاصی بوده و بر اثر آن ماده رخ داده است و تاکنون گزارش قطعی از اینکه ماده خاصی بوده، نداشتیم.»
با این حال، روز سهشنبه، ۹ اسفند (۲۸ فوریه)، بهرام عیناللهی، وزیر بهداشت، با صراحت اعلام کرد که نوع خاصی از «سم خفیف» در مسمومسازی دانشآموزان دختر نقش داشته است و گفت: «کمیته ویژهای را مامور کردیم که در این رابطه تحقیق کنند و از بهترین اساتید سمشناسی کشور کمک گرفتیم که تحقیقات آنها نشان داد سم بسیار خفیفی باعث این عوارض میشود.»
وزیر بهداشت البته اظهارنظر درباره منشا و چگونگی پخش این سم در مدارس دختران در شهرهای مختلف را خارج از حوزه وظایف وزارت بهداشت دانست و گفت: «بررسی اینکه سم از کجا میآید و...، در حد وزارت بهداشت نیست و اظهارات در مورد عمدی بودن آن به عهده ما نیست.»
از سوی دیگر، یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش، روز چهارشنبه ادعا کرد «بخش اعظم این مسمومیتها، ناشی از ایجاد جو روانی در جامعه دانشآموزان و خانوادهها بوده است».
وزیر آموزش و پرورش پیش از این هم «مسمومیت سریالی دانشآموزان دختر» را تکذیب کرده، و مدعی شده بود که علائم مسمومیت در دانشآموزان، ناشی از «استرس» و «بیماریهای زمینهای» است.
در همین حال، غنی نظری، نماینده خلخال و کوثر، نیز با اشاره به مسمومیت دهها دانشآموز در اردبیل، طی تذکری در مجلس شورای اسلامی، گفت: «روز چهارشنبه، ۱۰ اسفند، در اردبیل نزدیک به دهها نفر از دانشآموزان مسموم شدند که نهادهای مرتبط باید پاسخگو باشند و به مردم گزارش لازم را ارائه دهند.»
این نماینده مجلس تاکید کرد که درباره مسمومیت دانشآموزان و موارد مشابه آن، «نباید کتمانکاری شود و نباید درباره امنیت دانش آموزانمان کوتاهی شود».
به گفته علی محبوبیپور، مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل، دانشآموزان دختر در هشت مدرسه اردبیل، صبح چهارشنبه، ۱۰ اسفند، با استشمام بوی نامطبوع، احساس سوزش در گلو و سستی مواجه شدند.
مدیرکل امنیتی و انتظامی استانداری اردبیل با اشاره به اینکه این مسمومیتها در هشت مدرسه «دین و دانش، طیبه، سما، عفاف، خلبان ذاکر، بهاران، معراج شاهد و دادمان» رخ داد، افزود که تاکنون ۱۰۸ دانشآموز به بیمارستانها منتقل شدهاند.
مسمومیت سریالی دانشآموزان دختر در ایران، از ۹ آذر در قم با مسمومیت ۱۸ دانشآموز هنرستان نور یزدانشهر آغاز شد و تاکنون صدها دانشآموز دختر در مدارس قم، برخی مناطق تهران بروجرد و چندین شهر دیگر دچار مسمومیت شدهاند.
عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده سروستان، سهشنبه، ۹ اسفند، در جلسه علنی مجلس گفت که تاکنون بین ۱۰ تا ۱۵ شهر با مسمومیتهای سریالی دانشآموزان درگیر شدهاند.
نخستین بار وبسایت قمنیوز از وجود ردپای «منبعث از دیدگان طالبانی» در ماجرای مسمومیت دانشآموزان خبر داده بود. این سایت که اخبار شهر قم را پوشش میدهد، نوشت که احتمالا هدف از این مسمومیتها «ایجاد ترس و وحشت برای دختران و خانوادههایشان و مانعتراشی برای تحصیل دختران» است.
فاضل میبدی، عضو مجمع مدرسین حوزه علمیه قم، نیز در مصاحبهای با سایت روزنامه شرق، یک گروه مذهبی در قم، «موسوم به هزارهگرا»، را عامل مسمومیتهای سریالی دانشآموزان دختر معرفی کرد و گفت: «این گروه و تفکر معتقد است که دختران نباید درس بخوانند، یا نهایتا باید تا سوم دبستان درس بخوانند.»
یونس پناهی، معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، نیز روز یکشنبه، ۷ اسفند، در نشستی خبری در مشهد، بر «عمدی بودن» مسمومیتهای سریالی دانشآموزان دختر تاکید کرد و گفت: «پس از مسمومیت چندینباره دانشآموزان در مدارس قم، مشخص شد افرادی دوست داشتند که تمامی مدارس، بهخصوص مدارس دخترانه، تعطیل شوند.»