پنجاهمین گزارش سالانه سازمان مردمنهاد «خانه آزادی»، جمهوری اسلامی را در زمره نظامهای غیرآزاد جهان برشمرد و خواستار توقف حمایت از چنین نظام سرکوبگری در جهان شد.
این گزارش ۳۵ صفحهای روز پنجشنبه ۱۸ اسفند با تصویری از تجمع اعتراضی سال ۱۴۰۱ گروهی از ایرانیان مقیم شهر «ازمیر» ترکیه منتشر شد.
در این گزارش به اعتراضهای سراسری مردم ایران از سال ۱۳۸۸ تا سال ۱۴۰۱ اشاره و آمده است در این سالها وضعیت حقوق بشر در ایران وخیمتر شده است.
گزارش «خانه آزادی» اعتراضهای سال ۱۴۰۱ مردم ایران را نشانهای از آمادگی میلیونها نفر برای رسیدن به دموکراسی و حقوق فردی با وجود بسیاری از مخاطرات ارزیابی کرده است.
در این گزارش به کشته شدن دستکم ۵۰۰ نفر در این دور از اعتراضها و بازداشت دستکم ۱۴ هزار نفر از سوی نیروها و سازمانهای سرکوب جمهوری اسلامی اشاره شده است.
شکنجه معترضان، صدور حکم اعدام برای دستکم ۴۰ نفر از آنها و اجرای چراغ خاموش بخشهایی از طرح «صیانت» با هدف محدود کردن دسترسی مردم ایران به اینترنت از دیگر تحولای است که در این گزارش مورد توجه قرار گرفته است.
این گزارش اذعان میکند که اعتراض آزادیخواهانه ماههای اخیر در ایران توجه جهانیان به خواستههای مردم ایران و دهها سرکوب این خواستهها از سوی جمهوری اسلامی را جلب کرده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل به خاطر سرکوب زنان از جمله مستندات این گزارش درباره توجه جهان به تحولات ماههای اخیر در ایران است.
بخش دیگری از این گزارش مربوط به وضعیت آزادی در سراسر جهان است که میگوید مطالبه آن در حال حاضر به خواستهای جهانی تبدیل شده است.
این گزارش از میان ۱۹۵ کشور، ۸۴ کشور را آزاد، ۵۴ کشور را تا حدودی آزاد و ۵۷ کشور دیگر را غیر آزاد اعلام کرده که نام جمهوری اسلامی به همراه روسیه در فهرست کشورهای غیر آزاد دیده میشود.
این گزارش جنگ، کودتا، سرکوب نهادهای آزاد را از مهمترین موانع و چالشهای آزادیخواهان در سال ۲۰۲۲ اعلام کرده است.
حمله روسیه به اوکراین، ادامه سرکوب مسلمانان اویغور و تبتیها در چین، کودتا یا تلاش برای کودتا در بورکینافاسو، تونس، پرو، و برزیل از جمله تحولات بازتاب یافته سال ۲۰۲۲ در این گزارش است.
این گزارش همچنین به ادامه محدودیتها در ترکیه، میانمار و تایلند و تلاش طالبان در افغانستان برای جلوگیری از تحصیل زنان اشاره کرده است.
این گزارش همچنین سرکوبهای خشونتبار قومی در میانمار، چین، اوکراین، کرانه باختری و اتیوپی را مورد توجه قرار داده است.
افول قابل توجه آزادی بیان و آزادی مطبوعات و افزایش تهدیدها علیه روزنامهنگاران در سال ۲۰۲۲ از دیگر مواردی است که در این گزارش به آنها اشاره شده است.
در پایان این گزارش پیشنهاد شده که کمک به پیروز اوکراین در جنگ، توقف حمایت از حکومتهای سرکوبگر و حمایت از فعالان حقوق بشر در کشورهایی همچون ایران و چین میتواند به بهبود وضعیت آزادی در جهان کمک کند.