مریم، کودک افغان که درپی انفجار بمبی پدر و مادرش را در ۲۶ اوت ۲۰۲۱ در فرودگاه کابل از دست داده و به یتیمخانهای در دوحه قطر منتقل شده بود، به اقوامش پیوست. مسئولیت آن انفجار را شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) برعهده گرفت. انفجار در فرودگاه کابل در جریان خروج نظامی نیروهای ناتو به رهبری ایالات متحده آمریکا صورت گرفت و ۲۰۰ افغان و ۱۳ سرباز آمریکایی در آن کشته شدند. وقوع این انفجار باعث شد تا شماری از کودکان در میان هجوم مردم از خانوادههای خود جدا شوند.
یارمحمد نیازی، عموی مریم، روز دوشنبه هفتم فرودینماه برادرزادهاش را در پایتخت قطر تحویل گرفت تا این دختر به جمع دو خواهر و برادرش بپیوندد.
نام این کودک افغان علیزا است، اما زمانی که به دوحه و یتیمخانه در آنجا منتقل شد، نامش را مریم گذاشتند.
یارمحمد نیازی، عموی مریم، درحالیکه با چشمان پر از اشک او را در آغوش گرفته بود، به خبرگزاری فرانسه گفت: «نمیدانستم که هرگز دوباره او را پیدا خواهم کرد یا نه. وقتی او را در آغوش گرفتم، فقط به خود گفتم که او زنده است.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
خانواده مریم برای فرار از زیر سلطه طالبان به فرودگاه کابل رفته بودند، اما پس از انفجار بمب، یک نوجوان افغان او را با خود به هواپیمای نظامی آمریکا منتقل کرد که در روند تخلیه به شهروندان افغان کمک میکرد.
قطر که از سال ۲۰۱۲ میزبان دفتر سیاسی طالبان در دوحه است، نقش برجستهای در بازگشت این گروه به قدرت در افغانستان بازی کرد. قطر میزبان مذاکرات صلح میان ایالات متحده و طالبان بود و سفر رهبران طالبان را به کشورهای مختلف از جمله افغانستان تسهیل کرد. پس از فروپاشی دولت جمهوری در افغانستان، وزیر خارجه قطر در راس هیئتی وارد کابل شد و از تعامل بیشتر با طالبان سخن گفت. دولت قطر سفارت افغانستان را در دوحه به طالبان سپرد که اکنون از سوی مولوی محمد نعیم وردک سرپرستی میشود.
دولت قطر همچنین نقش مهمی در روند تخلیه نظامیان و غیرنظامیان از افغانستان داشت و کمپ موقتی در حومه شهر دوحه برای مهاجران افغان ایجاد شده بود. از میان حدود ۲۰۰ کودک افغان که در روند تخلیه از خانوادههای خود جدا شدند، مریم کوچکترین کودک بود که بدون خانواده به خارج از افغانستان منتقل شد. بیشتر آن کودکان به خانوادههایشان در اروپا و آمریکا پیوسته و شماری هم به فرزندخواندگی پذیرفته شدهاند.
یک مقام قطری که خواست نامش فاش نشود، گفت که پساز تحویلگرفتن این کودکان، آنها تحت مراقبتهای تخصصی قرار گرفتهاند و در هماهنگی با یونیسف تلاش شده است که اعضای خانواده این کودکان ردیابی شوند.
شش هفته پساز انفجار بزرگ بمب در فرودگاه کابل، کارشناسان سازمان ملل متحد برای انجام آزمایش دیانای مریم با قطریها تماس گرفتند.
اما انتقال نتایج آزمایشهای ژنتیکی بین دوحه و کابل آسان نبود و چون یارمحمد نیازی، عموی مریم، ماهها منتظر دریافت گذرنامه از مقامهای طالبان بود، تا بتواند خانوادهاش را به قطر منتقل کند. حالا عموی مریم با همسر و هشت فرزندش در قطر به سر میبرد، تا روند مهاجرت به ایالات متحده آمریکا را آغاز کند. او گفت: «ما فقط میخواهیم که در جای امنی باشیم.»
مددکاران اجتماعی در یتیمخانه قطر برای مریم، دو خواهر و برادرش بهتدریج زمینه تماس بیشتر را فراهم میکنند، تا آرامآرام یکدیگر را بشناسند.
با سرنگونی حکومت افغانستان در ۱۵ اوت ۲۰۲۱، هرجومرج زیادی در فرودگاه کابل ایجاد شد و بسیاری از شهروندان افغان برای فرار از زندگی تحت حاکمیت طالبان به این فرودگاه هجوم برده بودند. ایالات متحده آمریکا هزاران تن از شهروندان افغانستان را به قطر منتقل کرده است تا کارهای مهاجرتیشان انجام شود.