واکنش‌های اروپا و آمریکا به رزمایش چین در نزدیکی تایوان

کمیسیون اروپا ابراز نگرانی کرد، نماینده کنگره آمریکا از قاطعیت بیشتر در پشتیبانی از تایوان گفت

رزمایش جت جنگنده نیروی هوایی تحت فرماندهی ارتش آزادی‌بخش جمهوری خلق چین- REUTERS/Tingshu Wang

در پی آغاز رزمایش سه روزه نظامی چین در نزدیکی تایوان، کمیسیون اروپا ابراز نگرانی کرد و برخی نمایندگان کنگره آمریکا گفتند عزم واشنگتن باید در راستای حمایت از تایوان جزم‌تر شود.

چین رزمایشی سه‌روزه را در پاسخ به دیداری انجام داد که چهارشنبه گذشته در ایالت کالیفرنیای آمریکا بین تسای اینگ‌ون، رئیس‌جمهوری تایوان، و کوین مک‌کارتی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، صورت گرفت. کمیسیون اروپا ضمن ابراز نگرانی خواهان خویشتن‌داری شد.

دولت تایوان روز شنبه اعلام کرد که ۴۲ هواپیمای چینی و هشت کشتی از خط دریایی که مرز غیررسمی چین و تایوان است، عبور کرده‌اند. چین تایوان را بخشی از خاک خود می‌داند. وزارت دفاع تایوان این حرکت نیروهای چین را «غیرعقلانی» خواند و وعده داد که «با آمادگی کامل برای نبرد، از امنیت ملی دفاع می‌کنیم».

یک سخنگوی اتحادیه اروپا در پاسخ گفت: «ما نگران افزایش فعالیت‌های نظامی ارتش چین در تنگه تایوان و نزدیکی و ورود آن به منطقه شناسایی پدافند هوایی تایوان و گذشتن آن از خط دریایی‌ایم». این سخنگو افزود: «هرگونه فقدان ثبات در این تنگه که در نتیجه افزایش درگیری‌ها یا استفاده از نیروی قهریه باشد، عواقب عظیم اقتصادی و امنیتی برای منطقه و جهان خواهد داشت. حفظ خویشتن‌داری در اوضاع کنونی کلیدی است».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رزمایش پکن مدت کوتاهی پس از سفر امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، و اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، به چین انجام شد.

مایکل مک‌کال، نماینده جمهوری‌خواه از ایالت تگزاس و رئیس کمیته روابط خارجه مجلس نمایندگان، در گفت‌وگو با تلویزیون فاکس نیوز گفت: «این تهدیدها و حرکات جنگ‌طلبانه به نظر من، تنها عزم ما را علیه حزب کمونیست چین راسخ‌تر از پیش می‌کند… در واقع به نظرم، باعث منسجم شدن پشتیبانی آمریکا از تایوان می‌شود».

مک‌کال در پی دیدار مک‌کارتی و تسای در قالب یک هیئت دوحزبی آمریکایی عازم تایوان شد. امی برا از کالیفرنیا و مادلین دین از پنسیلوانیا دو دموکرات حاضر در این هیئت بودند، اما شش عضو دیگر همگی جمهوری‌خواه بودند.

مک‌کال در نشستی خبری گفت که هیئت آمریکایی در مورد فروش تسلیحات به تایوان مذاکره کرده است و تاکید کرد که واشنگتن پشتیبان سیاست‌های بازدارنده است. او گفت: «ما در مورد بسیاری از شیوه‌های سازنده بازدارندگی از جمله شیوه‌های اقتصادی گفت‌وگو کردیم. در مورد چند سناریوی نظامی هم گفت‌وگو کردیم از جمله حصر جزیره و اینکه چگونه به چنین چیزی پاسخ خواهند داد. روی هم‌رفته می‌دانیم که بازدارندگی کلید ماجرا است. ما جنگ نمی‌خواهیم. ما صلح و بازدارندگی می‌خواهیم و صلح از طریق قدرت ما را به همین هدف می‌رساند.»

به گزارش رویترز، فرماندهی جبهه شرق ارتش چین در بیانیه‌ای در مورد این رزمایش تاکید کرده بود: «این هشداری جدی به نیروهای جدایی‌طلب و استقلال‌طلب تایوان بابت همدستی آن‌ها با نیروهای خارجی و تحرکاتشان است. این عملی ضروری برای دفاع از حاکمیت ملی و تمامیت ارضی است.»

از نگرانی‌های پیش روی تایوان، احتمال دخالت چین در انتخابات ریاست‌جمهوری این کشور است که سال آینده برگزار می‌شود. تسای متعلق به «حزب دموکرات مترقی» است که به‌طور سنتی خواهان استقلال تایوان بوده، در حالی که حزب رقیب، کومینتانگ (حزب ناسیونالیست چین)، معمولا خواهان نزدیک‌تر بودن تایپه و پکن است. حزب رقیب اخیرا در انتخابات‌های محلی موفقیت‌هایی داشته است. مک‌کال با اشاره به این نگرانی‌ها گفت: «تاثیر گذاشتن بر انتخابات بدون شلیک یک گلوله برای پکن بسیار راحت‌تر از جنگ است».

تایوان مهم‌ترین تولیدکننده چیپ‌های نیمه‌رسانا در جهان است. حدود ۶۰ درصد این قطعات و ۹۰ درصد انواع پیشرفته آن‌ها در این جزیره تولید می‌شود. همین باعث شده است ثبات آن به اولویتی برای اقتصاد جهان بدل شود. مک‌کال با اشاره به این واقعیت گفت: «به نظر من آزادی و دموکراسی دلایلی شایسته برای پشتیبانی از تایوان‌اند. اما اگر این موضوع کسی را متقاعد نکند باید یادآوری کنیم که ۹۰ درصد ظرفیت تولید نیمه‌رسانای پیشرفته جهان همین‌جا در تایوان قرار گرفته است. اگر این ظرفیت به هر دلیلی به خطر بیفتد، این دارایی راهبردی و امنیت ملی است. اگر تحت اشغال قرار بگیرد یا معیوب شود کل جهان آسیب می‌بیند و رکود اقتصادی در سطح جهان خواهیم داشت».

هیئت آمریکایی پیش از رفتن به تایوان به کره جنوبی و ژاپن نیز سفر کرده بود. واشنگتن می‌کوشد این کشورها را برای مقابله با چین با خود همراه کند.

بیشتر از جهان