استفان دوجاریک، سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد، روز جمعه هشتم اردیبهشت (۲۸ آوریل)، در یک نشست خبری درمورد نشست دو روزه دبیرکل سازمان ملل در دوحه گفت: «دبیرکل از طالبان برای شرکت در نشست دوحه دعوت نکرده است.»
سخنگوی سازمان ملل متحد گفت که در این نشست فقط نمایندگان کشورهای عضو سازمان ملل در امور افغانستان، با دبیرکل ملاقات خواهند کرد و درباره «تعامل بینالمللی درمورد اهداف مشترک برای یافتن یک راه پایدار برای کمک به افغانستان» بحث خواهند کرد.
قرار است نشستی در مورد افغانستان، به میزبانی سازمان ملل متحد و با شرکت نمایندگان کشورهای منطقه در روزهای دوشنبه و سهشنبه، (۱۱ و ۱۲ اردیبهشت) در دوحه، پایتخت قطر، برگزار شود.
برخلاف ادعای آمنه محمد، معاون دبیرکل سازمان ملل که گفته بود در نشست دوحه شرایط به رسمیت شناختن طالبان بررسی میشود، استفان دوجاریک در نشست خبری روز جمعه، مجددا تاکید کرد که در نشست دوحه، «موضوع به رسمیت شناختن دولت طالبان مورد بحث قرار نمیگیرد.»
با این حال، سخنگوی سازمان ملل متحد درمورد اعضای شرکتکننده در این نشست توضیحی نداد. او فقط به ذکر این نکته اکتفا کرد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، میزبان این نشست است و نمایندگان سایر کشورهای دخیل در امور افغانستان نیز شرکت خواهند کرد.
شماری از سازمانهای مدافع حقوق زنان از کشورهای مختلف، روز چهارشنبه ششم اردیبهشت، نامهای به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نوشتند و از او خواستند که نمایندگان زنان افغانستان را نیز به نشست دوحه دعوت کند تا درمورد وضعیت و مشکلات زنان در افغانستان صحبت کنند.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
اما سخنگوی دبیرکل در پاسخ به پرسش یک خبرنگار که درمورد این نامه پرسید، گفت: «فکر نمیکنم دبیرکل به نامهها پاسخی داده باشد.» او تصریح کرد: «فرمت این نشست گفتن و شنیدن نیست، بلکه رایزنی در مورد راهحلهای مشترک برای کمک به بهبود وضعیت در افغانستان است.»
نشست دبیرکل سازمان ملل در دوحه در وضعیتی برنامهریزی شده است که دستورهای سختگیرانه طالبان مبنی بر منع کار زنان حتی در ادارات سازمان ملل در افغانستان، روند کار و عملیات کمکرسانی آژانسهای سازمان ملل را با مشکل مواجه کرده است.
رئیس هیئت معاونت سازمان ملل در افغانستان (یوناما) در اوایل ماه آوریل پس از صدور دستور منع کار زنان در سازمان ملل، اعلام کرد که یک عملیات ارزیابی چگونگی ادامه کار سازمان ملل در افغانستان را آغاز کرده است که تا هشتم ماه مه، به پایان خواهد رسید.
همزمان با این تصمیم، واخیم اشتاینر، رئیس برنامه توسعه سازمان ملل، گفت درصورتیکه طالبان با لغو ممنوعیت کار زنان موافقت نکنند، «سازمان ملل تصمیم دلخراش خروج از افغانستان را خواهد گرفت.»
در همین حال، دبیرکل سازمان ملل بهتازگی فریدون سینیرلی اوغلو، دیپلمات ترک را به سمت نماینده جدید برای بررسی ماموریت یوناما در افغانستان گمارده است تا چگونگی ادامه کار سازمان ملل در افغانستان را بررسی کند.
سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در آستانه برگزاری نشست دوحه، در کنفرانس خبریاش گفت:«سازمان ملل متعهد به حضور در افغانستان است و ارزیابی که آغاز شده فقط چگونگی ادامه کار سازمان ملل و عملیات کمکرسانی به شیوه موثر را بررسی میکند.»
او با این اظهارات تایید کرد که سازمان ملل قصد خروج از افغانستان را ندارد، بلکه میخواهد با شرایط جاری به نحوی کنار بیاید و ماموریتش را در این کشور ادامه دهد.