یک محموله بزرگ مت‌آمفتامین در مرز افغانستان و ازبکستان کشف شد

ارزش این محموله ۷۰ میلیون دلار تخمین زده شد

پلیس مرزی ازبکستان در حال بازرسی محموله آب انار که از افغانستان صادر شده است-HAIRATAN1/Faecbook

نیروهای مرزبانی ازبکستان یک محموله بزرگ مت‌آمفتامین را در مرز حیرتان-سرخان دریا کشف کردند. این محموله که ارزش آن حدود ۷۰ میلیون دلار تخمین زده شد، از افغانستان بارگیری شده و قرار بود در بسته‌های آب انار وارد ازبکستان شود.

رسانه‌های ازبکستانی، روز جمعه ۱۵ اردیبهشت، گزارش دادند در میان محموله بزرگی از بطری‌های آب انار که از افغانستان به ازبکستان صادر شده، مقدار زیادی مت‌آمفتامین جاساز شده بود که در جریان بررسی‌های امنیتی، به دست نیروهای مرزبانی افتاد. روی بسته‌هایی که در آن مت‌آمفتامین جاساز شده بود، حرف M نوشته شده بود و این تفاوت باعث شد تا پلیس مرزی ازبکستان همه بسته‌های آب انار را موردبررسی دقیق قرار دهد. درنتیجه این بررسی‌ها مشخص شد که در تمامی بسته‌هایی که روی آنان حرف M نوشته شده، مت‌آمفتامین جاساز شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

محموله آب انار که با کامیون از افغانستان وارد ازبکستان شد، حاوی ۹ هزار بطری بود که در ۴۸ بطری آن مت‌آمفتامین جاساز شده بود. وزن کل مت‌آمفتامین به دست آمده از این محموله تجاری، ۱۰۳ کیلوگرم اعلام شده است.

پلیس ازبکستان قیمت یک گر‌م مت‌آمفتامین در بازارهای غیرقانونی را حدود ۷۰۰ دلار اعلام کرد و قیمت کل این محموله که از مرز سرخان دریا-حیرتان به دست آمده است، حدود ۷۰ میلیون دلار تخمین زده شد.

تاکنون در‌مورد عاملان این محموله تجاری اطلاعاتی در دست نیست. پیش از این، دولت‌های آسیای مرکزی ازجمله تاجیکستان و ازبکستان از افزایش قاچاق مواد مخدر از افغانستان به این کشورها ابراز نگرانی کردند، اما طالبان همواره مدعی شده‌اند که از کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر جلوگیری کرده‌اند.

براساس گزارش‌ ناظران شورای امنیت سازمان ملل، طالبان در جریان ۲۰ سال مبارزه با دولت‌های پیشین افغانستان، بخشی بزرگی از تجارت مواد مخدر در این کشور را در دست داشتند و از این طریق نیازهای خود در میدان‌های جنگ را تامین می‌کردند. حاجی بشیر نورزی که به پابلو اسکوبار خاورمیانه شهرت دارد، از قاچاقچی‌های بزرگ بین‌المللی است که اکنون در قندهار زندگی می‌کند.

نورزی در سال ۲۰۰۵ به‌اتهام قاچاق یک محموله بزرگ مواد مخدر، در آمریکا بازداشت و به حبس ابد محکوم شد. او پس از ۱۷ سال حبس، در شهریور سال گذشته با مارک فریکس، یک شهروند آمریکایی که زندانی طالبان بود، مبادله شد و به افغانستان بازگشت. سران طالبان از آزادی حاجی بشیر نورزی به‌صورت گسترده استقبال کردند. نورزی اکنون در قندهار زندگی می‌کند و گفته می‌شود بخش بزرگی از قاچاق مواد مخدر از افغانستان به کشورهای مختلف را کنترل می‌کند.

افغانستان از سال‌ها پیش به‌عنوان یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان مواد مخدر در جهان شناخته می‌شود. کشاورزان افغان در چند سال اخیر به‌دلیل خشکسالی، به‌صورت گسترده به کشت گیاه افدرا و تولید مت‌آمفتامین رو آورده‌اند. گیاه افدرا که مناسب کشت دیمی نیز است، فرصت تازه‌ای برای کشاورزان افغان است که از‌طریق کشت و تولید مت‌آمفتامین، به درآمد خوبی دست یابند. هرچند رهبر طالبان در آوریل سال ۲۰۲۲، فرمان منع کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر را صادر کرد، اما تاکنون نشانه‌ای از عملی شدن این فرمان دیده نشده است.

بیشتر از جهان