در آستانه آتش‌بس، ده‌ها تن دیگر در سودان کشته شدند

یک خواننده مشهور و حداقل ۷۷ نفر در منطقه دارفور از آخرین قربانیان تخاصم سودان‌اند

 طبق آمار سازمان ملل، تنها نیم میلیون نفر از غیرنظامیان از شهر خارطوم گریخته‌اند - AFP

در حالی که مذاکرات آتش‌بس سودان قرار است روز یکشنبه آغاز شود درگیری شدید در خارطوم، پایتخت سودان، و سایر شهرها همچنان ادامه دارد.

شاهدان محلی از حمله‌های ارتش سودان به مناطق غیرنظامی می‌گویند در حالی که «نیروهای واکنش سریع» برخی ساختمان‌های مسکونی را به اشغال خود درآورده‌اند.

علاوه بر خارطوم در شهر همسایه ام‌درمان و شهر جنینه در منطقه دارفور نیز درگیری‌هایی گزارش شده‌اند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، خارطوم روز شنبه شاهد حمله‌های هوایی بود. شاهدان محلی در ام درمان به این خبرگزاری از تکان خوردن خانه‌های محل در اثر انفجار گفتند.

درگیری ارتش و «نیروهای واکنش سریع» یک ماه پیش آغاز شد و همچنان ادامه دارد. با گذشت قریب به پنج هفته تا به‌حال، حداقل ۷۰۰ نفر در این درگیری‌ها کشته و بیش از ۵۰۰۰ نفر زخمی شده‌اند. طبق آمار سازمان ملل تنها نیم میلیون نفر از خارطوم گریخته‌اند. بیمارستان‌های این شهر بمباران شده‌اند و کمبود غذا، برق و دارو باعث غارت گسترده در سطح شهر شده است.

نمایندگان دو طرف اصلی دعوا، عبدافتاح البرهان و محمد حمدان، یک هفته است که در جده‌اند، اما مذاکرات باعث توقف درگیری‌ها نشده‌ است.

یکی از افرادی که نامش روز جمعه به فهرست کشته‌شدگان اضافه شد از مشهورترین خوانندگان سودان بود: شادن جردود ۳۷ ساله در درگیری‌های دو طرف در ام درمان کشته شد.

جردود در یکی از محلات ام درمان زندگی می‌کرد که «نیروهای واکنش سریع» در آن حضوری گسترده دارند. بستگان او در صفحات اجتماعی درگذشتش را تایید کردند. یکی از این بستگان که به نظر می‌رسد خواهرزاده خانم جردود بود، در صفحه فیس‌بوکش نوشت: «او مثل مادر من بود. تازه داشتیم صحبت می‌کردیم. خداوند او را بیامرزد. انا لله و انا الیه راجعون».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وضعیت حقوق بشر در بسیاری از نقاط سودان در شرایط وخیمی قرار دارد. این علی‌رغم توافقی است که چند روز پیش برای رساندن کمک‌ها امضا شد. سهمیه آوارگان ساکن یک اردوگاه بزرگ در شمال دارفور به روزی یک وعده غذایی کاهش یافته است.

سازمان «پزشکان بدون مرز» هشدار داده است که وضعیت کودکان بدتر از پیش خواهد شد. وزارت خارجه سودان خواهان کمک بین‌المللی از طرف سازمان ملل، اتحادیه آفریقا و سایر سازمان‌های منطقه شده است.

دو طرف دعوا روز پنجشنبه یک سند موسوم به «اعلام تعهد» امضا کردند که به «بیانیه جده» معروف شد. این در پی هفته‌ها مذاکرات با میانجیگری آمریکا و عربستان سعودی بود. حالا دور جدیدی از مذاکرات آتش‌بس روز یکشنبه در جده آغاز می‌شود و یکی از اصلی‌ترین اهداف آن جلوگیری از «فاجعه انسانی» در این کشور آفریقایی و عربی است.

یک دیپلمات سعودی که بدون ذکر نامش با خبرگزاری فرانسه صحبت کرد، گفت هدف از مذاکرات «پاسداشت سودان در مقابل با هرگونه بالا گرفتن درگیری‌ها است». او در مورد رخ دادن «فاجعه انسانی» در سودان نیز هشدار داد.

روز جمعه پس از دو هفته توقف، درگیری‌ها در جنینه ازسر گرفته شد. طبق آمار کانون وکلای دارفور، که گروهی محلی و کنشگرانه است، حداقل ۷۷ نفر در این شهر در روز جمعه کشته شدند. به گفته این گروه، دسته‌های مسلح سوار بر موتورسیلکت و ماشین‌های «نیروهای واکنش سریع» همچنان دست به غارت، آتش‌سوزی و قتل در سطح شهر می‌زنند.

شبکه جهانی بی‌بی‌سی با برخی مردم محل صحبت کرد که از بدتر شدن اوضاع در روزهای اخیر صحبت کردند. مثلا زنی ۳۰ ساله در خارطوم گفت که منطقه‌ محل سکونتش تحت تسلط «نیروهای واکنش سریع» است و از آزار مردم محل به دست این گروه گلایه کرد.

اداره هوانوردی سودان اعلام کرد که حریم هوایی این کشور تا روز ۳۱ مه بسته خواهد بود. اما پروازهایی که با هدف خروج شهروندان خارجی یا وارد کردن کمک بشردوستانه تردد می‌کنند، همچنان جواز این کار را دارند. دولت در ضمن تعهد کرده که فرودگاه‌ها و بندرهای پورت سودان و چند فرودگاه و زمین هوایی دیگر را به دریافت کمک اختصاص دهد.

نشست اتحادیه عرب قرار است هفته آینده در جده برگزار شود. طبق برخی شنیده‌ها، برهان از پیش به این نشست دعوت شده بود، اما هنوز معلوم نیست نماینده خارطوم چه کسی باشد.

بیشتر از جهان