توافق جدید ایران و طالبان: تبادل هیئت‌های دینی و رسانه‌ای

روش مشابه جمهوری اسلامی و طالبان در مواجهه با رسانه‌ها و خبرنگاران باعث شده است تا نهادهای رسانه‌ای ایران به همکاری با نهادهای رسانه‌ای طالبان بپردازند

حسن مرتضوی، معاون سفارت ایران در کابل، و ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان- Twitter/@IRANinKabul

حسن مرتضوی، از فرماندهان پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران جمهوری اسلامی که نزدیک به دو سال است به‌عنوان معاون سفیر ایران در کابل کار می‌کند، در ملاقات با ملا خیرالله خیرخواه، وزیر اطلاعات و فرهنگ طالبان، بر تبادل هیئت‌های دینی، فرهنگی و رسانه‌ای میان کابل و تهران تاکید کرد.

سفارت جمهوری اسلامی ایران در کابل روز سه‌شنبه، ۲۶ اردیبهشت، با انتشار توییتی اعلام کرد که مرتضوی در ملاقاتی با ملا خیرخواه درباره «همکاری‌های فرهنگی و رسانه‌ای تبادل نظر» کرده‌اند.

پس از سلطه طالبان بر افغانستان، هیئت‌هایی از صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران برنامه‌هایی برای تقویت کارمندان بخش رسانه‌ای طالبان در کابل برگزار کرده‌اند.

در دسامبر سال ۲۰۲۱، گروهی ۵۴ نفره از فعالان رسانه‌ای صداوسیمای جمهوری اسلامی در سفر به کابل، چند پروژه مشترک در زمینه ساختن ویدیوهای تبلیغی، روش‌های اطلاع‌رسانی و تولید محتوا برای رسانه‌های تحت کنترل طالبان اجرا کردند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که تهیه ویدیوهای مستند از جریان فعالیت‌ نظامیان طالبان و به‌ویژه ویدیوهای تبلیغی از واحدهای ویژه نظامی آنان، ازجمله کارهای مشترک این گروه در کابل بوده است.

در آبان‌ماه سال گذشته، مجمع عمومی سازمان خبرگزاری‌های آسیا و اقیانوسیه در تهران برگزار شد که عبدالواحد ریان، عضو طالبان و رئیس خبرگزاری باختر که رسانه رسمی این گروه است، در آن شرکت کرده بود.

عبدالواحد ریان در این نشست گفته بود که کشورهای ایران و افغانستان متاثر از تهاجم فرهنگی غرب‌اند و نقش رسانه‌ها را در مبارزه با «تهاجم فرهنگی غرب» موثر دانست.

با سلطه طالبان بر افغانستان، سرکوب خبرنگاران، سانسور رسانه‌ها و اعمال فشار بر فعالان در شبکه‌های اجتماعی افزایش یافت و رسانه‌ها استقلال عمل خود را از دست دادند.

در ایران نیز رسانه‌‎ها با کنترل شدید نهادهای دولتی مواجه‌اند و فعالان در رسانه‌های اجتماعی نیز تحت پیگرد قرار می‌گیرند. به باور کارشناسان، روش مشابه جمهوری اسلامی و طالبان در مواجهه با رسانه‌ها و خبرنگاران باعث شده است تا نهادهای رسانه‌ای ایران به همکاری با نهادهای رسانه‌ای طالبان بپردازند.

تا پیش از سلطه طالبان بر افغانستان، این کشور در فهرست کشورهایی قرار داشت که قانون حق دسترسی به اطلاعات در آن عملی می‌شد و نهادهای دولتی نیز در بسیاری از موارد به رسانه‌ها پاسخ‌گو بودند، اما با فروپاشی دولت جمهوری در اوت ۲۰۲۱، طالبان همه قوانین تصویب‌شده در دولت‌های پیشین، ازجمله قانون اساسی کشور را لغو کردند.