کمتر از ۱۰ روز پس از حضور بشار اسد، رئيسجمهوری سوریه، در نشست سران کشورهای اتحادیه عرب در جده، روز شنبه یک هیئت فنی از عربستان سعودی بهمنظور بازگشایی دوباره سفارت و از سرگیری روابط دیپلماتیک با دولت اسد وارد دمشق شد.
شبکه خبری العربیه عصر روز شنبه ۲۷ مه (ششم خردادماه ۱۴۰۲)، در گزارشی نوشت: «روز شنبه، قاضی بن رافع العنزی، رئیس هیئت فنی عربستان سعودی، در مقر وزارت خارجه سوریه در دمشق با ایمن سوسن، دستیار وزیر خارجه دولت اسد، دیدار و گفتوگو کرد.»
ماه گذشته میلادی نیز شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، در دمشق مهمان بشار اسد بود. این سفر تنها چند روز بعد از سفر فیصل مقداد، وزیر خارجه سوریه، به عربستان سعودی انجام شد.
بعد از شروع تجمعهای اعتراضی ضددولتی در سوریه در سال ۲۰۱۱ و بهدنبال آن سرکوب خونین معترضان، بسیاری از کشورهای عربی منطقه، از جمله عربستان سعودی، ضمن فراخواندن سفرا و نمایندگان دیپلماتیک خود از دمشق، سفرا و نمایندگان دولت اسد را نیز اخراج کردند.
بر اساس گزارشها، در جریان اعتراضهای سوریه و بهدنبال آن درگیریهای نظامی و جنگ داخلی در این کشور، دستکم نیم میلیون نفر، نظامی و غیرنظامی، کشته شدند و نیمی از جمعیت ۲۳ میلیون نفری سوریه نیز آواره شدند. در جنگ داخلی سوریه، عربستان سعودی حامی مخالفان بشار اسد بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پس از سرکوب گسترده اعتراضها و بهدنبال آن شروع جنگ داخلی سوریه، عضویت دولت اسد در اتحادیه عرب معلق شد. در طول ۱۲ سال گذشته نیز هیچ یک از نمایندگان دولت اسد به نشستهای اتحادیه عرب دعوت نشدند.
در ماههای گذشته، برخی از کشورهای عربی منطقه روابط خود با دولت اسد را ترمیم کردهاند و سفارتخانههای آنها بار دیگر در دمشق شروع به کار کرده است. اما در این میان، برخی دیگر مانند دولت قطر، برقراری مجدد روابط با دمشق را مشروط به پیشبرد اصلاحات اساسی در ساختار سیاسی سوریه میدانند.
دعوت از اسد به سیودومین اجلاس سران اتحادیه عرب، به میزبانی عربستان سعودی و بهدنبال آن دیدار و استقبال شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، از او، بهمثابه شروع فصل تازهای از روابط کشورهای عربی با دولت بشار اسد و پذیرش دوباره سوریه در جهان عرب محسوب میشود.
رئیسجمهوری سوریه در صحبتهای خود در نشست اخیر سران اتحادیه عرب در عربستان سعودی، اجلاس جده را یک «فرصت تاریخی» برای رسیدگی به بحرانهای منطقه توصیف کرده بود.