روسیه روز شنبه ۳ ژوئن از آمریکا خواست که دست از تهدید در مورد فروپاشی توافقهای کنترل تسلیحات بردارد و تاکید کرد که مسکو تنها در صورتی به اجرای معاهده «استارت نو» بازمیگردد که واشنگتن، «موضع خصمانه» خود را عوض کند. «استارت نو» در سال ۲۰۱۰ در پراگ از طرف روسایجمهوری وقت دو کشور، باراک اوباما و دیمیتری مدودف، امضا شد و هدف از امضای آن، کاهش تسلیحات هستهای عنوان شده است.
روسیه و آمریکا با اختلاف بسیار از سایر کشورها دو قدرت برتر هستهای جهاناند. از دهها سال پیش، رهبران شوروی و آمریکا توافقهایی برای کاهش تسلیحات هستهای و غیرهستهای داشتند، اما در سالهای اخیر، بسیاری از این توافقها به محاق رفتهاند. مسکو و واشنگتن هر دو در این زمینه ابراز تاسف کردهاند.
در پی حمله سال گذشته روسیه به اوکراین، ولادیمیر پوتین اعلام کرد که مسکو مشارکت خود در «استارت نو» را به حالت تعلیق درمیآورد. این معاهده، شمار کلاهکهای هستهای راهبردی دو کشور را محدود میکرد.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مقامهای آمریکا در چند روز گذشته به «تداوم نقض» معاهده از طرف مسکو اعتراض کردند. واشنگتن تاکید کرد که دیگر آمار موشکها و سکوهای پرتاب موشک خود را به روسیه اطلاع نمیدهد تا اینگونه از اجرای یکی از مهمترین مفاد توافق دست بردارد.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه که مسئول پرونده کنترل تسلیحات است، روز شنبه گفت واشنگتن پیش از اعلام علنی این موضوع به مسکو خبر داده بود.
اما ریابکوف مدعی شد که سقوط معاهدههای کنترل تسلیحات و ورود بسیاری از آنها به حالت «نیمهمرگبار» به علت سیاستهای خصمانه آمریکا است. ریابکوف در گفتوگو با سه خبرگزاری اصلی در روسیه گفت: «حرف زدن با فدراسیون روسیه به زبان اولتیماتوم جواب نمیدهد».
این دیپلمات تاکید کرد: «تقصیر آمریکا است که بسیاری از عناصر ساز و کار سابق در این منطقه یا کاملا نابود شدهاند و یا به حالت نیمهمرگبار وارد شدهاند».
معاهده «استارت نو» در سال ۲۰۲۶ منقضی میشود. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، گفت این کشور خواهان مذاکره با روسیه بر سر معاهده جدیدی برای جایگزینی «استارت نو» است. ریابکوف گفت روسیه بازبینی مفصل خود از گفتههای سالیوان را مدتی بعد ارائه میکند. اما او تاکید کرد: «تصمیم ما برای تعلیق نیو استارت غیرقابل تغییر است. شرط ما برای بازگشت به معاهدهای که کاملا عملیاتی باشد این است که آمریکا از موضع اساسا خصمانه خود در ارتباط با روسیه دست بردارد».
در حال حاضر، حدود ۹۰ درصد سلاحهای هستهای جهان در اختیار مسکو و واشنگتن است.