همایش اقتصادی چین و جهان عرب؛ تاکید عربستان سعودی بر همکاری به‌جای ‏رقابت با پکن

در نخستین روز همایش اقتصادی چین و جهان عرب ۳۰ قرارداد به ارزش ۱۰ میلیارد دلار امضا شد

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، دهمین کنفرانس تجاری اعراب و چین را افتتاح کرد، ۱۱ ژوئن ۲۰۲۳ ـ AFP

دهمین همایش بزرگ اقتصادی چین و جهان عرب با حضور کارشناسان و مقام‌های اقتصادی در پایتخت عربستان سعودی افتتاح شد. به عقیده ناظران، این همایش که با شعار «همکاری برای رفاه» برگزار می‌شود می‌تواند به برداشتن گام‌هایی بزرگ در عرصه سرمایه‌گذاری میان چین و کشورهای عرب منجر شود.

برگزاری نشست‌های عمومی و تخصصی، کارگاه‌های آموزشی، و رویدادهای جانبی درباره موضوع‌هایی مانند محیط‌زیست و مسائل اجتماعی و اقتصادی سبب شده است که بیش از سه هزار و ۵۰۰ مقام ارشد عرصه کسب‌وکار، مبتکر، و سیاست‌گذار از ۲۶ کشور جهان در این همایش شرکت کنند.

این نشست در بحبوحه روابط تجاری و دیپلماتیک رو به رشد بین چین و کشورهای خاورمیانه، از جمله میانجیگری چین بین ایران و عربستان سعودی، برگزار می‌شود که روابط منطقه‌ای را تغییر داده است.

به گزارش رسانه‌های عربی، نخستین روز این همایش که یکشنبه یازدهم ژوئن (۲۱ خرداد) در مرکز همایش‌های بین‌المللی ملک عبدالعزیز برگزار شد، شاهد رویدادهای مهمی از جمله نشست‌های کارشناسی و عقد چند قرارداد سرمایه‌گذاری بود.

عرب نیوز گزارش داده است که در نخستین روز این رویداد مهم تجاری دو روزه، ۳۰ قرارداد سرمایه‌گذاری به ارزش ۱۰ میلیارد دلار در بخش‌های گوناگون، از جمله فناوری، انرژی‌های تجدیدپذیر، کشاورزی، املاک، مواد معدنی، زنجیره تامین، گردشگری، و مراقبت‌های بهداشتی منعقد شد.

بنا بر اعلام وزارت سرمایه‌گذاری عربستان، دولت عربستان برای اجرای پروژه‌هایی مانند سرمایه‌گذاری مشترک در عرصه‌های تحقیق، توسعه، ساخت و فروش خودرو، توسعه گردشگری، تولید واگن‌های ریلی، و چند نرم‌افزار با چند نهاد چینی قرارداد امضا کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بر اساس بیانیه عربستان سعودی، در نخستین روز همایش اقتصادی چین و جهان عرب، قراردادی به ارزش ۵۳۳ میلیون دلار برای ایجاد یک کارخانه فولادسازی در عربستان منعقد شد.

در این بیانیه همچنین آمده است که یک شرکت عربستانی و شرکت ملی زمین‌شناسی و معدن چین یک قرارداد همکاری ۵۰۰ میلیون دلاری در عرصه استخراج مس در عربستان امضا کردند.

یادداشت تفاهم ۵.۶ میلیارد دلاری بین وزارت سرمایه‌گذاری عربستان و یک سازنده چینی خودروهای برقی و خودران نیز بخش دیگری از قراردادهای امضاشده در این همایش است.

به نظر می‌رسد که این قراردادها نقطه آغازی برای همکاری‌های رو به توسعه میان عربستان و چین باشد. همان‌طور که شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در سخنرانی خود در این همایش تاکید کرد: «جای تعجب نخواهد بود اگر به‌زودی اخبار بیشتری در مورد سرمایه‌گذاری مشترک عربستان و چین بشنوید.»

شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان همچنین گفت که عربستان سعودی به‌جای رقابت خواهان همکاری با دومین اقتصاد بزرگ جهان است. او با تاکید بر «هم‌افزایی میان پکن و ریاض» گفت که عربستان سعودی در برنامه چشم‌انداز ۲۰۳۰ خود به‌دنبال پیشرفت است و چین هم ابتکار کمربند و جاده را دنبال می‌کند.

عربستان سعودی، که برای نخستین بار میزبان همایش اقتصادی چین و جهان عرب شده است، این رویداد را از طریق وزارتخانه‌های سرمایه‌گذاری و امور خارجه و همچنین با همکاری دبیرخانه اتحادیه عرب، شورای ارتقای تجارت بین‌المللی چین، و اتحادیه اتاق‌های عربی برگزار می‌کند.

شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر امور خارجه عربستان سعودی، که این همایش را به نمایندگی از شاهزاده محمد بن سلمان افتتاح کرد، درباره اهمیت چنین نشستی تاکید کرد: «ولیعهد عربستان سعودی تلاش‌های خود را برای تقویت مشارکت بلندمدت بین جهان عرب و کشور چین در همه بخش‌ها به‌طور مستمر افزایش داده است. در این کنفرانس نیز روش‌هایی برای دستیابی به همکاری متقابل، تبادل تجربه، و راه‌اندازی فرصت‌های جدید رشد و سرمایه‌گذاری و شکوفایی مطرح خواهد شد.»

همچنین، العربیه در گزارش خود از برگزاری نخستین روز همایش چین و جهان عرب نوشت: «عربستان سعودی در تلاش برای تقویت بیشتر روابط تجاری با پکن از احیای جاده ابریشم خبر داد.»

به نوشته این رسانه، خالد الفالح، وزیر سرمایه‌گذاری عربستان سعودی، اعلام کرد: «هم‌زمان با کوشش دومین اقتصاد بزرگ جهان برای ارتقای روابط تجاری با منطقه، ریاض می‌تواند به‌عنوان دروازه چین به جهان عرب عمل کند.»

او در مورد احیای جاده ابریشم افزود: «این ابتکار با چشم‌انداز آینده عربستان سعودی، که خواهان تنوع بخشیدن به اقتصاد و استفاده از فناوری مدرن برای ارتقای مهارت‌های جوانان است، همسو است.»

عربستان سعودی ۲۵ درصد از تجارت ۴۳۲ میلیارد دلاری چین و کشورهای عربی در سال ۲۰۲۲ را به خود اختصاص داده است. حجم تجارت میان عربستان سعودی و چین در سال ۲۰۲۲ به ۱۰۶ میلیارد دلار رسید که نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود ۳۰ درصد افزایش داشت.

رابطه این دو کشور قبلا بیشتر حول انرژی می‌چرخید، اما عربستان سعودی می‌کوشد بر اساس هدف‌های چشم‌انداز ۲۰۳۰ خود به دیگر عرصه‌ها نیز وارد شود. عربستان سعودی به قصد جذب سرمایه‌گذاری‌های بیشتر، به‌‌تازگی «مناطق ویژه اقتصادی» در آن کشور برپا کرده است.

بیشتر از جهان